Cezasi 244 Bin TL Açiklamasi Çiçek Açan Kum Zambaklarini Sakin Koparmayin

Akdeniz sahillerinde, nesli tükenme tehlikesi altinda oldugu için koruma altinda bulunan ve koparmanin 244 bin 315 TL cezasi olan kum zambaklari, çiçek açti. İçel’de deniz kaplumbagalarinin üreme bölgelerini çiçekle kaplayan kum zambaklari gün dogumu ile ayri bir görsel sölen sundu.

Cezasi 244 Bin TL Açiklamasi Çiçek Açan Kum Zambaklarini Sakin Koparmayin
Akdeniz’e 321 kilometre kiyisi bulunan İçel’de sahiller kum zambaklari ile süslendi. Nesli tükenme tehlikesi altinda oldugu için koruma altinda bulunan kum zambaklari Eylül ayiyla birlikte çiçek açti. Birçok sahil bandinda görülen kum zambaklarinin Erdemli’de bulunan Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü sahilindeki yogunlugu her sene oldugu gibi bu yil da dikkat çekti. Özellikle caretta caretta ve yesil deniz kaplumbagalarinin üreme noktasi olan bölgede kendini boy boy gösteren kum zambaklarinin beyaz çiçekleri ayri bir görsel sölen olusturdu. Küçük kömür parçalarini andiran tohumlari da dökülmeye baslayan zambaklari koparmanin ve soganlarinin yurt disina çikarilmasinin geçen sene 109 bin 593 TL olan cezasi bu yil 244 bin 315 TL’ye yükseldi. Bölge sakinlerinin duyarli oldugu kum zambaklarini sehir ve yurt disindan gelenlerin bilmeden koparmamasi için ise Doga Koruma ve Milli Parklar Subesi ekipleri uyarilarda bulundu.

Kum zambaklarinin çiçeklerini açtigina deginen Erdemli Doga Koruma ve Milli Parklar Sefi Mevlüt Çetin, "Nesli tehlike altinda oldugu içim koruma altinda olan bir türümüz. Bu yil kum zambaklarini koparanlara 244 bin 315 lira para cezasi uyguluyoruz. Ben koruma altina aldigimiz bu kum zambaklarimizin korunmasi için bütün halkimizdan yardim bekliyor ve duyarli olmalarini rica ediyorum" dedi.

Bugüne kadar bölge sakinlerine bir cezai islem uygulamadiklarini ve nedeninin ise vatandaslarin duyarli olarak zambaklari korudugunu ifade eden Çetin, "Bazi dönemlerde ögrencilerle birlikte kum zambaklarinin tohumlariyla ekimler gerçeklestiriyoruz. Koruma altinda takibimizi sürdürüyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA