Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev Açiklamasi 'Ermenistan Devletinin Dün Ve Bugün Gösterdigi Tutum Umut Verici'

Azerbaycan’in Karabag’daki terörle mücadele operasyonunun basariyla tamamlanmasinin ardindan ulusa seslenen Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, "Ermenistan devletinin dün ve bugün gösterdigi tutum umut verici. Azerbaycan ve Ermenistan’in kendi aralarindaki sorunlari çözecegi ve baris anlasmasi imzalayacagi günlerin çok uzakta olmadigi umut ediyorum" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev Açiklamasi 'Ermenistan Devletinin Dün Ve Bugün Gösterdigi Tutum Umut Verici'
Azerbaycan’in Karabag’daki Ermeni silahli güçlerine karsi baslattigi terörle mücadele operasyonun basariyla tamamlanmasi sonrasi Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, ulusa seslendi. Ikinci Karabag Savasi’ndan sonra 300’den fazla Azerbaycan vatandasinin mayin kurbani oldugunu belirten Aliyev, “Dünkü terör eylemi de bu olaylardan biriydi. Laçin sinir kontrol noktasi kurulana kadar, Ikinci Karabag Savasi’ndan sonra Ermenistan’dan Azerbaycan’in Karabag bölgesine yasa disi olarak mayinlar getirilmis ve farkli yerlere dösenmistir. Bir süre önce Azerbaycan Silahli Kuvvetleri tarafindan tespit edilen mayinlar, Rus baris gücü ve Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi temsilcilerine gösterilerek ciddi önlemler alinmasi istenmistir. Bu mayinlar, 2021 Ermenistan üretimi mayinlar. Bu mayinlarin Ikinci Karabag Savasi’ndan sonra Azerbaycan’a karsi terör eylemleri gerçeklestirmek amaciyla bilinçli olarak getirildigini bir kez daha göstermistir” ifadelerini kullandi.

“Ordumuzun profesyonelligi, bu görevi onurlu bir sekilde yerine getirmemize olanak sagladi”

Karabag bölgesinde yasayan Ermeni nüfusa operasyonlar sonucunda zarar verilmemesi talimatini verdigini ifade eden Aliyev, “Sivil halkin korunmasi yönünde bir kez daha kesin talimat verdim. Bunu yüksek hassasiyetli silahlar kullanarak basardik, ayni zamanda silahli kuvvetlerimizin profesyonelligi sayesinde siviller kendilerini tamamen güvende hissettiler. Ayrica sivil altyapiya hiçbir zarar verilmemesi, sadece askeri altyapinin imha edilmesi yönünde talimat verildi.

Ordumuzun profesyonelligi, teknik kapasitesi bu görevi onurlu bir sekilde yerine getirmemize olanak sagladi” dedi.



“Askerlerimiz yüksek profesyonellik ve yüksek manevi degerler sergiledi”

Karabag’daki operasyonun baslatilmasi ve basariyla tamamlanmasi sonucu Azerbaycan’in egemenligini yeniden sagladigini belirten Aliyev, “Azerbaycan askeri, subayi hem yüksek profesyonellik hem de yüksek manevi degerler sergiledi. Kisa vadeli yerel nitelikli operasyonlar sonucu düsmanin silah ve teçhizatlarinin büyük bir kismi imha edildi. Operasyonlarla gerekli dersler verildi.

Azerbaycan topraklarinda Ermenistan ordusuna ait yasa disi olarak 100’den fazla tank ve zirhli araçlar konuslandirildi. Radyo-elektronik ekipmanlar, 200’den fazla topçu bataryasi ve en modern uçaksavar teçhizatlari yerlestirilmis. Ermenistan, 10 Kasim 2020 tarihli üçlü bildiriye aykiri olarak üç yil içinde silahli kuvvetlerini, askeri personelini ve teçhizatini topraklarimizdan çekmemistir” diye konustu.



“Sehitlerimizin hatirasi kalplerimizde sonsuza kadar yasayacaktir”

Operasyonlar sirasinda Azerbaycan ordusunun sehitler verdigini belirten Aliyev, “Operasyonlar sirasinda sehitlerimiz oldu. Allah tüm sehitlerimize rahmet eylesin. Yarali asker ve subaylarimiz oldu. Allah onlara sifa versin. Anavatan davasi için, adalet davasi için, Azerbaycan’in egemenligi için canlarini feda ettiler. Sehitlerimizin aziz hatirasi sonsuza kadar kalbimizde yasayacaktir” ifadelerini kullandi.

“Karsi taraf ateskese tam olarak uymadi”

Bu sabah Karabag’daki yasadisi Ermeni güçlerin Azerbaycan’in sartlarini kabul ettigi söyleyen Aliyev, “Ayrica birkaç aydir temsilcilerimizle görüsmeyi reddeden Karabag’da yasayan Ermeni nüfuzun temsilcileri de bahsettigimiz yerde Yevlah sehrinde bizimle görüsmeye hazir. Benim cevabim, Azerbaycan’in her zaman oldugu gibi sözüne sadik oldugu yönündeydi. Dostlarimiz ve düsmanlarimiz bunu biliyor. Sözümüz imzamiz kadar degerlidir ve sartlarimiz kabul edilirse askeri operasyonlarimiz durduracagimizi söylemistik ve bugün saat 13.00’de ateskes ilan edilmistir. Ne yazik ki karsi taraf ateskese tam olarak uymadi. Ateskes ilan edildikten sonra bile mevzilerimiz ates altinda kaldi. Ancak prensipte kosullarimiz tamamen kabul edildi” dedi.



“Sözde bayraklarini katlayip cebine koymasi gerektigini söylüyorduk”

Yasadisi Ermeni silahli birliklerinin silahlarini teslim etmeye basladiklarini belirten Aliyev, “Karabag, Azerbaycan topragidir ve bunu bütün dünya biliyor. Yasadisi Ermeni silahli birliklerinin çikarilma süreci basladi.

Ikinci Karabag Savasi’nin hemen ardindan, Ermeni silahli kuvvetlerinin Azerbaycan topraklarinda kalmasinin yasa disi oldugunu ve durdurulmasi gerektigini söylemistik. Bu konudaki hakli kaygilarimizi dile getirerek, Ermeni liderligine, onlarin yurtdisindaki patronlarina ve diger taraflara defalarca çagrida bulunduk. Kaçak cunta rejiminin topraklarimizi terk etmesi, sözde bayraklarini katlayip cebine koymasi gerektigini söylüyorduk. Bu bizim egemenlik hakkimizdir” dedi.



“Bölgemize yeni bir dönemin gelmesi kaçinilmazdir”

Karabag’daki sivil halkin ve sivil altyapinin zarar görmemesi için operasyonlarin yüksek profesyonellik ve hassasiyetle gerçeklestirildigini ifade eden Aliyev, “Ancak düsman mevzileri, silahlari ve teçhizati imha edildi. Bölgemize yeni bir dönemin gelmesi kaçinilmazdir. Çünkü cani cunta rejiminin teslim olmasindan sonra Karabag’da yasayanlar Ermeni nüfusu da artik rahat nefes alabilecek. Karabag’da yasayan Ermeni nüfusunun yakinda daha iyiye dogru bir degisim göreceginden eminim. Çünkü niyetimiz, barisa, karsilikli anlayisa ve karsilikli saygiya dayali bir yasami birlikte insa etmektir. Bizim Ermeni halkiyla hiçbir sorunumuz yok, hiçbir düsmanligimiz yok. Karabag’da yasayan Ermeniler de bizim vatandaslarimizdir” diye konustu.



“Azerbaycan’da hiçbir zaman dini ve milli ayrimcilik olmamistir”

Azerbaycan’in özgür bir toplum oldugunu söyleyen Aliyev, “Azerbaycan çok etnikli, çok mezhepli bir devlettir. Azerbaycan’da hiçbir zaman dini ve milli ayrimcilik olmamistir ve olmayacaktir, Ikinci Karabag Savasi bunu bir kez daha göstermistir. Tüm uluslarin temsilcileri, tüm etnik gruplarin temsilcileri, tüm mezheplerin temsilcileri tek yumrukta birlesti. Azerbaycan için, onur için, vatan için. Bu nedenle Karabag’da yasayan Ermeni halkini buna davet ediyoruz” seklinde konustu.



“Ermenistan devletinin dün ve bugün gösterdigi tutum umut verici”

Ermeni halkini araç olarak kullanan bölge disindaki güçlere emellerinden vazgeçme çagrisinda bulunan Aliyev, "Ermenistan devletinin dün ve bugün gösterdigi tutumun umut verici. Azerbaycan ve Ermenistan’in kendi aralarindaki sorunlari çözecegi ve baris anlasmasi imzalayacagi günlerin çok uzakta olmadigi umut ediyorum. Bizi küçümseyenler, basarimizi hazmedemeyenler ‘demir yumrugun’ burada oldugunu asla unutmasinlar. Kimse bizimle dikte ve ültimatom diliyle konusamaz. Bunu kimse unutmasin. Karabag’in Azerbaycan’in oldugunu unutmayin” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA