ABD'de Anaokuluna Saklanan Uyusturucu Nedeniyle 1 Çocuk Öldü

ABD’nin New York kentindeki bir anaokulunda uyku matinin altindaki uyusturucu madde olan fentanile solunum yoluyla maruz kalan 1 yasindaki çocuk hayatini kaybederken, 3 çocuk ise hastaneye kaldirildi.

ABD’nin New York kentindeki Divino Nino adli anaokulunda küçük çocuklar uyusturucu maddeye maruz kaldi. Anaokulunda uyku matinin altindaki uyusturucu madde olan fentanile solunum yoluyla maruz kalan 1 yasindaki Nicholas Dominici hayatini kaybederken, yaslari 8 ay ile 2 yas arasinda degisen 3 çocuk ise uyusturucu maddeye maruz kaldiklari gerekçesiyle hastaneye kaldirildi.

Olayin 15 Eylül’de yasandigi ifade edilerek, tedavi altina alinan küçük çocuklara, opioid kaynakli asiri doz etkilerini hafifletmek için kullanilan Narcan isimli ilacin verildigi bildirildi.



Anaokulu sahibi ve kiracisi hakkinda dava açildi

Anaokulunun sahibi 36 yasindaki Grei Mendez ve kiracisi 41 yasindaki Carlisto Acevedo Brito gözaltina alinarak, haklarinda “uyusturucuyla komplo” ve “cinayet” suçlamasiyla dava açildi. Mendez’in tutuklanmadan önce telefonundan yaklasik 20 bin mesaji sildigi belirtilerek, silinen mesajlarin kurtarildigi aktarildi. Mendez’in acil servisi aramadan önce kocasini birkaç kez aradigi ve daha sonra kocasinin gelip çocuk odasindan birkaç dolu alisveris çantasini aldigi belirtildi. Mendez’in kocasi polis tarafindan araniyor.

Savci Damien Williams yaptigi açiklamada, "Saniklarin bir kreste uyusturucu operasyonu yürüttükleri için dört bebegi zehirledigini ve birini öldürdügünü iddia ediyoruz" ifadelerini kullandi.

Uyku matinin altindan 1 kilogram uyusturucu madde çikti

New York Polis Departmanindan Bas Dedektif Joseph Kenny yaptigi açiklamada, anaokulunda yapilan aramada çocuklarin üzerinde uyudugu uyku matinin altinda 1 kilogram agirliginda fentanil bulundugunu söyledi.

Yetkililer ayrica, aramada uyusturucuyu paketlemek için kullanilan 3 adet alet ele geçirdi.

Polis, kreste bulunan uyusturucunun 500 bin kisiyi öldürebilecegini belirtti.

Eroinden 50 kat daha güçlü sentetik bir uyusturucu madde olan fentanil, ABD’de uyusturucu kaynakli ölümlerdeki artislarin basindaki nedenler arasinda gösteriliyor.

ABD’de 2021’de asiri doz ölümlerden yüzde 66’si fentanil kaynakli

Yeni arastirmalar, Hawaii’den Alaska’ya ve Rhode Island’a kadar ABD’nin neredeyse her kösesinin fentanilden etkilendigini gösteriyor. ABD’de 2010 yilinda ülke genelinde asiri dozda uyusturucu nedeniyle yaklasik 40 bin kisi hayatini kaybederken, can kayiplarinin yaklasik yüzde 10’unun fentanile bagli oldugu ifade edildi. 2021 yilinda ise 100 binden fazla kisi asiri dozda uyusturucudan hayatini kaybederken, can kayiplarinin yüzde 66’si fentanile bagli oldugu belirtildi.
Kaynak: İHA