AB Konseyi Baskani Michel Ile Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev Karabag'daki Durumu Görüstü

Avrupa Birligi (AB) Konseyi Baskani Charles Michel ile Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, yaptiklari telefonla görüsmesinde Karabag’daki son durumu ele aldi.

AB Konseyi Baskani Charles Michel ile Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, telefon görüsmesi gerçeklestirdi. Azerbaycan Cumhurbaskanligi tarafindan yapilan açiklamada, görüsmede, Karabag’daki mevcut durum konusunda görüs alisverisinde bulunuldugu aktarildi.

Aliyev’in Michel’e Azerbaycan’in Karabag bölgesindeki Ermeni silahli birliklerinin dün terör eylemleri gerçeklestirdigini hatirlattigi aktarilan açiklamada, Aliyev’in bunun sonucunda polis memurlarinin ve sivillerin yasamini yitirdigini, buna karsin Azerbaycan’in lokal nitelikli terör karsiti operasyon düzenlemek zorunda kaldigini söyledigi ifade edildi.

Aliyev’in görüsmede operasyonun durdurulmasi konusunda bugün varilan anlasmaya degindigi aktarilan açiklamada, Aliyev’in Ermeni silahli gruplarinin Karabag’dan çikarilmasi, yasa disi silahli gruplarin silahsizlandirilmasinin ve Yevlah’ta yapilacak görüsmenin olumlu bir adim oldugunu kaydettigi ifade edildi.

Açiklamada, Aliyev’in Michel’e, Yevlah görüsmesinde Karabag Ermenilerinin kültürel, dini, belediye ve diger haklari da dahil olmak üzere hak ve yükümlülüklerine iliskin konularin Azerbaycan Anayasasi ve kanunlari esas alinarak müzakere edilecegini, Azerbaycan’in bunu kendi iç isleri baglaminda yaptigini belirttigi aktarildi.

Aliyev’in görüsmede bölgesel baris gündeminin desteklenmesinin öneminden bahsettigi belirtilen açiklamada, Aliyev’in Michel’e tek tarafli adimlarin atilmasinin ters etkiye neden olabilecegini vurguladigi ve elde edilen sonuçlarin Azerbaycan ile Ermenistan arasindaki baris anlasmasi müzakerelerinin ilerlemesini olumlu yönde etkileyecegini ifade ettigi aktarildi.

Michel’in ise bölgede yasanan olaylarla ilgili endiselerini dile getirdigi belirtilen açiklamada, Michel’in operasyonun sona erdirilmesinin olumlu bir durum olarak degerlendirdigi ve ateskes rejiminin saglanacagina olan inancini dile getirdigi aktarildi. Açiklamada ayrica, Michel’in Yevlah’ta yapilacak görüsmeyi olumlu degerlendirdigi ifade edildi.
Kaynak: İHA