Çumra Seker Fabrikasi'nda Pancar Alim Kampanyasi Basladi

Konya Seker, 2023-2024 pancar alim kampanyasini, Türkiye’nin en büyük tesisi olan Çumra Seker Fabrikasi’nda düzenlenen açilis töreniyle baslatti.

Çumra Seker Fabrikasi'nda Pancar Alim Kampanyasi Basladi
Çumra Seker’in 20. Seker Pancari Alim Kampanyasi töreni saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.

Açilis töreni Kuran-i Kerim tilavetiyle devam etti. Törende konusan PANKOBIRLIK Genel Baskani ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Baskani Ramazan Erkoyuncu kampanya döneminin hayirli olmasini dileyerek, “20 yil önce 18 kisilik kurucu heyet olarak buradaydik. O gün yasadigimiz heyecani bugün de ayni cosku ile yasiyorum. Bence dünya rekoru sayilabilecek bir zamanda bitirilen bir fabrikadayiz. Türkiye’nin en büyük ve en modern seker fabrikasinda bugün 20. Pancar Alim Kampanya’mizi açiyoruz. Çumra Seker fikrinin ortaya atilmasinda ve bu hayalin gerçeklesmesinde emegi geçen basta Recep Konuk olmak üzere tüm kurucu üyelerimize tesekkürlerimi sunuyorum. Bu süreçte hayatini kaybetmis yol arkadaslarimiz var, onlara da Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Konya Ovasi’nin pancarin kalesi oldugunu vurgulayan Ramazan Erkoyuncu, “Geçen yil pancar fiyatlari bin 400, bin 450 civarinda kalmasina ragmen yüzde 15 daha fazla pancar üretildi. Haliyle seker üretimimiz de artmisti. Önümüzdeki yil Çumra Seker’in kapasitesinin artirilmasi gündemimizde. 17 bin ton olan günlük isleme kapasitesini, 20 bin, 22 bin tonlara çikarma planimiz var. Cihanbeyli-Altinekin bölgesine kurulacak fabrikamizin da kapasitesi 14 bin ton olacak. Dolasiyla gelecek yillarda Konya Seker’in kotasinin artmasi gerekecek. Bu konuda ilgili kurumlarimizla görüsmelerimiz sürüyor. Pancar fiyatlarinin da kisa zamanda açiklanmasini bekliyoruz. Bu konuda yogun çalisma ve girisimlerimiz var. Insallah hayal kirikligi yasamayacagimizi düsünüyoruz” seklinde konustu.



“Çumra’da pancarin gelecegi parlak”

Çumra Seker Fabrikasi alaninda toplam 3 bine yakin personel çalistigini hatirlatan Baskan Erkoyuncu, “Çumra kabuguna sigmayan bir ilçemiz. Sanayisi, turizmi ve tarimiyla gelisiyor. Bu büyümede ve gelismede fabrikamizin da büyük katkisi ve etkisi var. Çumra Belediye Baskanimiz Recep Candan’a da Çumrali çiftçilerimize de tesekkür ediyorum. Pancarin gelecegi parlak, Çumra’da pancarin gelecegi çok daha parlak. Seker sektörünün merkezi olma yolunda ilerleyen bir bölgeye sahibiz. Pancar, seker, gida ve tarim bizim önceliklerimiz. Insallah, istikbalde bu potansiyeller artacak ve hep birlikte daha da büyüyecegiz. Bu vesileyle 20. Pancar Alim Kampanya’mizin Çumra’miza, ülkemize, sehrimize, çiftçimize, esnafimiza ve hepimize hayirli olmasini dilerim” diye konustu.

Konusma sonrasinda, fabrikaya ilk seker pancarini getiren çiftçiler arasindan kura çekimi ile belirlenen 3 çiftçiye protokol tarafindan hediyeler verildi ve açilis merasimine geçildi. Kantar basinda dua edilerek, 2023-2024 kampanya döneminin açilisi yapildi. Açilis sonrasinda ayni zamanda kendisi de bir çiftçi olan Erkoyuncu, çiftçiler adina pancari kantara teslim etti. Erkoyuncu ve yönetim kurulu üyeleri, pancar polar ve analiz ölçüm merkezini de ziyaret ederek, buradaki ilk ölçümleri gözlemledi.

2023-2024 kampanya döneminde alimi gerçeklestirilecek olan pancarin tamamina yakininin fire-polar analizi üreticilerin pancar teslimi sirasinda gelismis ekipmanlarla yapilacak. Günlük pancar isleme kapasitesi 17 bin ton olan Çumra Seker Fabrikasi’nda, 7 gün 24 saat pancar alimlari devam edecek. Bantlardan ilk seker ise 20 Eylül 2023 tarihinde akacak. Bu yil kampanya süresinin ise 149 gün olmasi planlaniyor.

Törene, PANKOBIRLIK Genel Baskani ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Baskani Ramazan Erkoyuncu’nun yani sira Çumra Ilçe Belediye Baskani Recep Candan, Ilçe Jandarma Komutani Musa Ceylan, Ilçe Müftüsü Ali Abay, Ilçe Emniyet Müdürü Muhammed Tayfun Girgin, Çumra Ziraat Odasi Baskani Mehmet Karadag, kooperatif yönetim kurulu üyeleri Ramazan Turan, Zafer Bülbül, Selçuk Koçyigit, Celal Balci, Çumra Seker Fabrikasi’nin kurucu üyeleri, ilk hasat pancarini getiren üreticiler, bölge çiftçileri, sivil toplum kurulusu yetkilileri, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi ve Anadolu Birlik Holding çatisi altindaki sirketlerin yöneticileri ile çalisanlar katildi.

Kaynak: İHA