Cumhurbaskani Erdogan, New York'ta Küresel Sifir Atik Iyi Niyet Beyani'na Ilk Imzayi Atti

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, New York’ta gerçeklestirilen BM 78. Genel Kurulu kapsaminda, esi Emine Erdogan’in önderlik ettigi Küresel Sifir Atik Iyi Niyet Beyani’na ilk imzayi atti.

Cumhurbaskani Erdogan, New York'ta Küresel Sifir Atik Iyi Niyet Beyani'na Ilk Imzayi Atti
Cumhurbaskani Erdogan’in esi Emine Erdogan öncülügünde Türk Evi’nde "Küresel Sifir Atik Hareketine Dogru" etkinligi kapsaminda imza töreni düzenlendi.

Cumhurbaskani Erdogan, Emine Erdogan öncülügünde Küresel Sifir Atik Hareketi’ne küresel bireysel katilimi saglamak amaciyla internet sitesi üzerinden imzaya açilan “Küresel Sifir Atik Iyi Niyet Beyani”ni imzalayan ilk kisi olarak sifir atik gönüllüsü oldu.

Cumhurbaskani Erdogan “https://zerowastecommitment.com" isimli internet sitesi üzerinden bugün ilk defa küresel imzaya açilan iyi niyet beyanini çevrimiçi olarak imzaladi. Cumhurbaskani Erdogan, esi Emine Erdogan ile hazirlanan panoya da imza atti.

"Daha temiz, yesil ve yasanabilir bir dünya için tavrimizi ortaya koyduk"

Cumhurbaskani Erdogan, iyi niyet beyanina iliskin yaptigi açiklamada, az önce insanligin gelecegi adina önemli bir imza attiklarini belirterek, "Sifir Atik Iyi Niyet Beyanini” imzalayarak daha temiz, yesil ve yasanabilir bir dünya için tavrimizi ortaya koyduk" dedi.

Esi Emine Erdogan’in himayesinde 2017 yilinda baslayan Sifir Atik Hareketinin küresel bir marka haline geldigini vurgulayan Erdogan, Türkiye’nin yani sira 105 ülkenin es-sunuculuguyla kabul edilen 30 Mart Uluslararasi Sifir Atik Günü ilan edildigini ve bundan memnuniyet duyduklarini dile getirdi. Cumhurbaskani Erdogan sunlari kaydetti:

“Iklim degisikligi ve çevre kirliligi krizleriyle mücadelemizi çok boyutlu bir sekilde devam ettirecegiz. Türkiye olarak, gelecek kusaklara karsi görevlerimizi hakkiyla yerine getirmenin pesindeyiz. 2053 yilinda hedefimiz, Net Sifir Emisyona ulasmaktir. Diger hedeflerimiz gibi insallah bunu da basaracagiz. Buradan, küresel isinmada tarihi sorumlulugu fazla olan ülkeler basta olmak üzere herkesi harekete geçmeye çagiyorum. Küresel Sifir Atik Iyi Niyet Beyanimizin hayirlara vesile olmasini diliyorum. Sürecin buralara gelmesinde emegi geçenleri cani gönülden tebrik ediyorum.”

“Sifir Atik küresel bir harekete dönüstü”

Emine Erdogan ise imza töreninde yaptigi konusmada, Türkiye’de 2017’de baslatilan projenin bugün küresel bir harekete dönüstügünü vurguladi. Sifir Atik hareketinin basariya ulasmasinda ve bugünleri görmesinde Cumhurbaskani Erdogan’in liderliginin en önemli faktör oldugunu belirten Emine Erdogan, Türkiye’nin yesil devriminin lideri olarak, Sifir Atik hareketine gereken destegi her zaman verdigini kaydetti.

Erdogan sunlari kaydetti:

“Geçen sene BM Genel Sekreteri Guterres ile imzalanan Sifir Atik Iyi Niyet Beyanini küresel imzaya açtigimiz bugün, Sayin Cumhurbaskanimiz ilk imzayi atarak yine en güçlü destegini bizlere gösterdi. Kendisine, tüm Sifir Atik ve çevre gönüllüleri adina tesekkürlerimi sunuyorum. Hareketin Ortak Evimiz Dünya için hayirlara vesile olmasini diliyorum.“

Iyi Niyet Beyani

Iyi Niyet beyaninda su ifadeler yer aliyor:

“Biz Paris Anlasmasi ve 2030 Sürdürülebilir Kalkinma Gündemi hedeflerine ulasmak için, sinirli kaynaklarin verimli kullanimini tesvik etmek; önleme, azaltma, geri dönüsüm ve yeniden kullanim gibi yollarla atik olusumunu azaltmak ve ortadan kaldirmak gerektigini bilerek, sürdürülebilir atik yönetimi, kaynak verimliligi ve iklim degisikligi arasindaki güçlü iliskiyi kabul ederek, sürdürülebilir atik yönetimi uygulamalarini hayata geçirmeyi görev ediniyoruz.

Sifir atik yaklasimini dünya çapinda tesvik etmeyi ve daha genis düzeyde taninmasi ve uygulanmasi için en iyi uygulamalari paylasmayi taahhüt ediyoruz.

Ayrica, sorumlu bir atik üretimi ve tüketimini tesvik etmek amaciyla sifir atigi destekleyen girisimleri, kampanyalari, programlari, projeleri ve faaliyetleri desteklemeyi taahhüt ediyoruz.

En iyi uygulamalari ve Türkiye’nin Sifir Atik Projesi gibi projelerden alinan dersleri paylasmayi ve atik yönetimi konusunda benzer politikalarin gelistirilmesini tesvik etmeyi vadediyoruz.

BM Üye Devletlerini, BM Sistemi kuruluslarini ve sivil toplum, özel sektör, medya mensuplarini ve yerel yönetimleri, döngüsel ekonomiye küresel geçisi hizlandirmaya ve atiklarin iklim degisikligi üzerindeki olumsuz etkisini azaltmaya yardimci olacak stratejileri, yaklasimlari ve programlari uyumlu hale getirmeye çagiriyoruz.”

Bugün web sitesi üzerinden imzaya açilan iyi niyet beyani, bu önemli çalismanin küresel düzeyde bireysel destekçi saglamasi adina büyük önem tasiyor.
Kaynak: İHA