Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Ahiska Türklerinin Durumunu Çok Yakindan Takip Ediyoruz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Ahiska Türklerinin durumunu çok yakindan takip ediyoruz. Ahiska Türklerinin yillardir hasretle bekledigi Türk vatandasligini kazanmalari için gerekli adimlari atarak, süreci hizlandiriyoruz" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Ahiska Türklerinin Durumunu Çok Yakindan Takip Ediyoruz'
Birlesmis Milletler (BM) 78. Genel Kurulu dolayisiyla Amerika Birlesik Devletleri’nin (ABD) New York sehrinde bulunan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Ahiska Türkleri ile Türkevi’nde bir araya geldi.

Cumhurbaskani Erdogan, Türkevi’nin tüm Türklerin evi oldugunu söyledi.

Türkevi’nin Ahiska Türklerine de kapisinin her zaman sonuna kadar açik oldugunu söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, “Amerika’nin farkli bölgelerinden yola çikip buralara kadar tesrifleriniz için her birinize ayri ayri tesekkür ediyorum. Bu güzel tablo, gönül birligimizi de en iyi sekilde yansitiyor. 1944 yilinda maruz kaldiginiz sürgünle birlikte büyük acilar çektiniz, nice badireler atlattiniz. Bugün bu vesileyle sürgünde hayatini kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbim hepsini cennetiyle, cemaliyle müserref eylesin” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Ahiska Türklerinin, sürgünle birlikte dünyanin 9 farkli ülkesine yayildigini, yillar boyunca zorlu sartlar altinda yasadigini ancak onca zorluga ragmen kimliklerini korumayi, kültürel miraslarini gelecek kusaklara aktarmayi basardigini belirterek, “Nerede olurlarsa olsunlar, Ahiska Türklerinin yürekleri her zaman Türkiye ile birlikte atmistir. Türkiye olarak, her türlü sikintiya gögüs gererek yazdiginiz basari hikâyelerinden gurur duyuyoruz. Bu basarilara yenilerinin, daha büyüklerinin eklenmesi için üzerimize düseni yapmakta kararliyiz. Bu anlayisla, Ahiska Türklerinin durumunu çok yakindan takip ediyoruz. Ukrayna’da olaylar basladiktan sonra hemen bu ülke makamlariyla irtibata geçerek çatismalardan etkilenen Ahiskali kardeslerimizi ülkemize getirdik. Farkli gruplar hâlinde toplam 1000 ailenin Erzincan ve Ahlat’a yerlesmesini sagladik. Bu sekilde ülkemize gelen Ahiska Türkü sayisi 4 bini buluyor” açiklamasini yapti.

Ayrica çesitli projelerle Ahiska tarihine, sanatina ve kültürel mirasina sahip çiktiklarini ifade eden, Cumhurbaskani Erdogan, Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi ve TIKA’nin bu yönde yürüttügü çesitli projeleri takdirle karsiladiklarini söyledi.



“578 soydasimiz için de çalismalarimizi tamamlayacagiz”

Cumhurbaskani Erdogan, Ahiska Türklerinin huzur ve esenligini kendi vatandaslarindan ayri görmediklerini söyledi.

Erdogan, ”Kendilerinin yillardir hasretle bekledikleri Türk vatandasligini kazanmalari için gerekli adimlari atiyor, bu süreci hizlandiriyoruz. 2022 yilindan bu yana Içisleri Bakanligimizin destegi ve büyükelçiliklerimiz, baskonsolosluklarimiz ve Dünya Ahiska Türkleri Birliginin katkilariyla 820 soydasimiz Türk vatandasligini kazandi. Insallah biraz sonra sizleri temsilen kardeslerimize Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartlarini takdim edecek, bu sevinci hep birlikte yasayacagiz. Islemleri devam eden 578 soydasimiz için de çalismalarimizi süratle tamamlayacagiz. Ahiska Türklerine en fazla sahip çikan, meselelerini çok yakindan takip eden hükûmetiz. Bizden önce vatandaslik verilen Ahiska Türkü sayisi oldukça sinirliydi. 1992 ile 2003 yillari arasinda sadece 4 bin 840 kardesimiz bu haktan faydalanmisti. Bizim dönemimizde bu rakam 60 bini geçti. Ahiska Türklerinin vatanlarina gönüllü geri dönüsleri için muhataplarimiz nezdinde temaslarimizi devam ettiriyoruz. Bu meselenin dostluk, saygi ve iyi niyet temelinde insani ve hukuki çerçevede çözüme kavusturulmasi için çaba harciyoruz. Insallah bundan sonra da sizlerin davasini davamiz bilecek ve gereken her türlü diplomatik gayreti sergileyecegiz” degerlendirmesinde bulundu.

“Es güdüm içinde hareket edelim”

Bazi hususlara dikkati çekmek istedigini dile getiren Cumhurbaskani Erdogan, toplumlarin, birlik ve beraberlik içerisinde oldugu ölçüde güçlü olacaklarini, hak ettikleri saygiyi gördüklerini belirtti.

Erdogan, ”Türk vatandasligina geçisler dâhil Ahiska Türk toplumunu ilgilendiren tüm konularda es güdüm içinde hareket edelim. Sizlerden, büyükelçilik ve baskonsolosluklarimizla, Dünya Ahiska Türkleri Birligi ile yakin koordinasyon içinde olmanizi özellikle rica ediyorum. Ahiska Türklerinin bulunduklari ülkelerde kimliklerini, dillerini, dinlerini ve kültürlerini korumalari önceliklerimizin basinda geliyor” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, bu çerçevedeki çalismalara katkilarini sürdüreceklerini kaydetti.

Erdogan, “Amerika’daki diger Türk ve Müslüman sivil toplum kuruluslariyla da is birliginizi güçlendirmenizde büyük fayda görüyorum. Son dönemde artan irkçilik ve Islam düsmanligi karsisinda birlikte hareket etmeniz, bu tür egilimlere birlikte ‘dur’ demeniz gerekiyor. Müslümanlari hedef alan haksiz, hukuksuz ve ayrimci anlayis karsisinda sizlerin de hassasiyet göstermeniz önemlidir. Kültürünüzü korurken yasadiginiz toplumla bütünlesmenizi, etkin bir sekilde temsil edilmenizi de önemsiyorum. Bu çerçevede Amerikan sivil toplumuna aktif katiliminiz, gelecek kusaga birakacaginiz güçlü bir miras olacaktir. Sizlerden kimsenin araniza nifak tohumlari ekmesine firsat vermemenizi bekliyoruz. Enerjimizi iç kavgalara degil, mücadelemizin basarisina teksif edecegiz” açiklamasini yapti.
Kaynak: İHA