Biga'nin Düsman Isgalinden Kurtulusunun 101'Inci Yildönümü Törenle Kutlandi

Biga’nin Düsman Isgalinden Kurtulusunun 101’inci yildönümü, Atatürk heykeline çelenk sunma töreniyle kutlandi.

Biga'nin Düsman Isgalinden Kurtulusunun 101'Inci Yildönümü Törenle Kutlandi
Biga’nin Düsman Isgalinden Kurtulusunun 101’inci yildönümü etkinlikleri çerçevesinde Hükümet Meydani’nda tören düzenlendi.

Törene, Biga Kaymakami Erdinç Dolu, Biga Belediye Baskani Bülent Erdogan, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, vatandaslar ve ögrenciler katildi.

Biga Kaymakami Erdinç Dolu ve Biga Belediye Baskani Bülent Erdogan’in Atatürk heykeline çelenk sunmasinin ardindan Saygi Durusunda bulunuldu. Istiklal Marsi okundu.

Biga’nin Düsman Isgalinden Kurtulusunun 101’inci yildönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen Kurtulus Futbol Turnuvasi’na katilan Bigaspor, Adaspor, Çiçeklidedespor ve Kavaklikspor takimlarina ödülleri takdim edildi. Biga Belediyesi Halk Oyunlari gösterisiyle program sona erdi.

Biga Belediye Baskani Bülent Erdogan, Biga’nin Düsman Isgalinden Kurtulusunun 101’inci yildönümü nedeniyle yayimladigi yazili mesajinda, “Çok degerli Bigali Hemsehrilerim, Mazisi binlerce yil eskiye dayanan, birlik, beraberlik ve kardeslik içinde yasadigimiz Biga’mizin Düsman Isgalinden Kurtulusu’nun 101. Yildönümünü idrak ediyoruz. Tarihi bir geri sayim yaparak 101 yil öncesine gidelim. Iste o günlerde, vatanimizin dört bir yaninda oldugu gibi Biga’da isgalci güçlerin baskisi altindaydi. Ancak bu topraklarin insanlari, Kuvay-i Milliye kahramanlarindan Köprülülü Hamdi Bey, silah arkadaslari Kani Bey, Dramali Riza Bey, Hamdi Erdem Bey ve Dizman Mehmet Agalar gibi kahramanlar vatanini savunmak için bir araya geldiler. Sehrimizin kahramanlari, sanli mücadeleleriyle Biga’nin Düsman Isgali’ne karsi direnisin sembolü oldular. Ayni dönemde, Çanakkale’de destanlasan bir kahramanlik örnegi sergileyen Mehmet Çavus, Biga’nin kurtulus mücadelesine büyük bir ilham kaynagi oldu. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslarinin liderligi altinda yürütülen ulusal bagimsizlik mücadelesi, Biga’nin isgalden kurtulusunu hizlandirdi. Atatürk’ün önderligindeki Kurtulus Savasi zaferle sonuçlandi ve Biga, 18 Eylül 1922’de isgalden kurtarildi. 101 yil içinde Biga, büyük bir gelisim ve güzelliklerle dolu bir sehir haline geldi. Tarihi zenginlikleri, dogal güzellikleri ve kültürel çesitliligiyle Biga, Güney Marmara’nin incisi oldu. Tarim, sanayi, egitim ve saglik alanlarinda önemli adimlar atan Biga, ülkemizde daima adindan söz ettirdi. Devletimiz, tüm gücüyle ülkemizin hedeflerine ve hayallerine ulasmasini saglamak için kararlilikla çalismaktadir. Milletimizin özgürlük ve bagimsizlik arzusu, milli savunma ve teknoloji alanlarinda yeni hamlelere yol açmaktadir ve bu çalismalar gurur kaynagimizdir. Geçmisten aldigimiz ilhamla, milli suuru genç nesillere aktararak, ilçemiz ve ülkemiz için büyük ve güçlü Türkiye idealini gerçeklestirmek için azimle çalismaya devam edecegiz. Degerli Bigalilar, Bugün, Biga’nin kurtulusunun 101. yil dönümünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, ebediyete intikal etmis Biga kahramanlarini ve bu vatan ugruna sehit düsmüs tüm Mehmetçiklerimizi saygiyla, minnetle aniyor, Biga’nin büyümesi ve gelismesi için hep birlikte çalismaya devam edecegimize olan inancimizi yineliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Biga’nin Düsman Isgalinden Kurtulusunun 101’inci yildönümü etkinlikleri çerçevesinde Biga Belediye Baskani Bülent Erdogan, Sehit Kaymakam Köprülü Hamdi Bey ve geçmis dönemlerde belediye baskanligi görevlerinde bulunmus merhum baskanlara kabir ziyareti ile Biga Sehitligi Ziyareti gerçeklestirirken, gazilerle Biga Belediyesi’nde bir araya geldi.
Kaynak: İHA