Azerbaycan Açiklamasi 'Ermeni Silahli Kuvvetleri Personeli Karabag'dan Derhal Çikarilsin'

Azerbaycan, Ermeni silahli kuvvetleri personelinin Karabag’dan derhal çikarilmasini, Karabag’da Ermenistan’a bagli olan sözde rejimin askeri ve sözde “hükümet” yapilarinin feshedilmesini talep etti.

Karabag’da Azerbaycan ve Ermenistan arasinda gerilim tirmanirken, Azerbaycan Disisleri Bakanligi, bölgedeki durumla ilgili yabanci diplomatik temsilcilere brifing verdi. Brifinge Azerbaycan Disisleri Bakanligi’nda, Cumhurbaskani Müsaviri Hikmet Haciyev, Azerbaycan Cumhurbaskaninin Özel Görevler Temsilcisi Elçin Emirbeyov ve Disisleri Bakan Yardimcisi Fariz Rzayev ile Azerbaycan’da akredite diplomatik temsilciler katildi.



“Ermenistan gerilimin azaltilmasina yönelik tüm önerileri reddetmeye devam etti”

Brifingde, Azerbaycan’in süreçte yer alan uluslararasi ortaklar araciligiyla gösterdigi tüm çabalara ragmen, Ermenistan ile Azerbaycan’in egemen topraklarinda kurdugu sözde rejim, normallesme sürecine zarar vermeye ve gerilimin azaltilmasina yönelik tüm önerileri reddetmeye devam ettigi belirtildi.

Brifingde, Azerbaycan’in karsi tarafin israrla sürdürdügü provokatif adimlarla karsi karsiya kaldigi ve Azerbaycan’in Karabag bölgesinde bulunan Ermeniler tarafindan yapilan sözde “cumhurbaskanligi seçimleri”nin bunun açik bir örnegi oldugu bildirildi.

Azerbaycan’in tüm mesajlarina ragmen Ermeni tarafinin yolundan dönmedigi vurgulanan brifingde, Türkiye, Pakistan, Ukrayna, Ingiltere, Gürcistan, Moldova, Romanya, Macaristan, Özbekistan, Kazakistan, Kirgizistan, Almanya, ABD, Iran, BM, Türk Devletleri Teskilati, Islam Isbirligi Teskilati ve Avrupa Birligi gibi uluslararasi kuruluslarin bu konuda açiklamalarda bulunarak yasa disi "seçimleri" kinadigi ve mesruiyetini tanimadiklarini açikladigi hatirlatildi.

“Laçin ve Agdam’dan eszamanli geçislerin saglanmasi makul bir çözümü oldugu bir daha dogrulandi”

Son birkaç ay içinde basta Rusya, ABD ve AB olmak üzere sürece dahil olan birçok ülke araciligiyla Agdam-Hankendi ve Laçin-Hankendi yollarinin eszamanli kullanilarak Ermeni sakinlere ürünlerin ulastirilmasi yönünde çalismalarin devam ettigi belirtilen brifingde, Laçin ve Agdam’dan eszamanli geçislerin mevcut durumun mesru ve makul bir çözümü oldugunun bir daha dogrulandigi belirtildi.

10 Eylül’de ABD ve diger isbirligi yapan ülkelerle gerçeklestirilen üst düzey temaslarda Azerbaycan tarafinin, Laçin’dan geçis sirasinda Azerbaycan’in ulusal sinir ve gümrük kontrol sartlari yerine getirdigi aktarilan brifingde, Uluslararasi Kizilhaç Komitesi (ICRC) tarafindan Laçin ve Agdam’dan eszamanli olarak geçilmesi seçenegine bagli oldugu yinelenerek diplomatlarin dikkatine sunuldu.

“10 binden fazla Ermeni silahli güçleri Azerbaycan topraklarinda yasadisi olarak bulunmaya devam ediyor”

Ermenistan’in Azerbaycan’in egemenligini ve toprak bütünlügünü hedef alan askeri ve siyasi provokasyonlarinin arttigina vurgu yapilan brifingde, 10 binden fazla Ermeni silahli güçlerinin Azerbaycan’in Karabag bölgesinde yasadisi olarak bulunmaya devam ettigi belirtilerek, 100’den fazla tank ve diger zirhli araç, roket sistemleri de dahil olmak üzere 200’den fazla agir top, onlarca farkli radyo-elektronik savas sistemi ve 200’den fazla havan sistemi halihazirda Rus baris gücünün konuslandigi Azerbaycan topraklarina yerlestirilmis durumda oldugu kaydedildi.

“Ermenistan üçlü bildiriyi açikça ihlal ediyor”

Ermenistan’in yükümlülüklerinin aksine Karabag’daki silahli Ermeni güçlere teknik, askeri, lojistik ve mali destek sagligi ve bu gruplarin dogrudan Ermenistan’in devlet bütçesinden finanse edildigi belirtilen brifingde, Ermenistan’in Rus baris gücünün konuslandirilmasina paralel olarak Ermeni silahli kuvvetlerinin çikarilmasi talebinin 4. paragrafta açikça ifade edildigi 10 Kasim 2020 tarihli üçlü bildiriyi açikça ihlal ettigi bildirildi.



“Ermenistan askeri provokasyonlarini yogunlastirdi”

Son günlerde hem Azerbaycan ile Ermenistan arasindaki belirlenmemis sinir boyunca hem de Karabag bölgesinde istihkam çalismalari ve diger askeri faaliyetlerde artisla birlikte askeri provokasyonlarin yogunlastigi gözlemlendigi ifade edilen brifingde, Ermenistan’in açikça yeni askeri saldiri için yeni hendekler kazdigi, istihkamlar insa ettigi, personel ve askeri araç topladigi belirtildi.

“Ermeni tarafi çesitli bahanelerle varilan anlasmalari ihlal etti”

Brifingde, Azerbaycan’in dünyadaki her ülke gibi, egemenligini ve toprak bütünlügünü uluslararasi hukuka yansiyan her türlü yöntemle savunma hakkina sahip oldugu ve bu önemli hususta Ermenistan’i bu tehlikeli yoldan dönmeye zorlamak her zamankinden daha önemli ve gerekli hale geldigi vurgulanarak, Ermeni tarafi çesitli bahanelerle varilan anlasmalari ihlal ettigi ve bunun tek nedeninin, durumu uzatmak, gerilimi artirmak ve son olarak normallesme sürecini sekteye ugratmak oldugu aktarildi.

“Ermenistan’in Karabag bölgesinde bölücülük ve terörizmi desteklemeyi birakmasini talep ediyoruz”

Brifingde, Azerbaycan’in, Ermenistan’dan askeri faaliyetlerini durdurmasini, intikamci planlarindan vazgeçmesini, Azerbaycan’in egemenlik ve toprak bütünlügünü ihlal etmeyi durdurmasini ve Azerbaycan’in Karabag bölgesinde bölücülük ve terörizmi desteklemeyi birakmasini talep ettigini diplomatlarin dikkatine sunuldu.

“Sözde rejimin askeri ve sözde hükümet yapilari feshedilsin”

Brifingde, Azerbaycan’in Ermeni silahli kuvvetleri personelinin Karabag’dan derhal çikarilmasi, Karabag’da Ermenistan’a bagli olan sözde rejimin askeri ve sözde “hükümet” yapilarinin feshedilmesi ve Azerbaycan topraklarinda yasa disi olarak konuslandirilan Ermeni silahli kuvvetlerinin silahsizlandirilmasini talep edildi. Söz konusu sartlar yerine getirilirse bu durumda sözde rejimin "temsilcilerine" af uygulanabilecegine vurgu yapildi.
Kaynak: İHA