Polonya, Macaristan Ve Slovakya'dan Ukrayna Tahilina Yasak

Polonya, Macaristan ve Slovakya hükümetleri, Avrupa Birligi (AB) Komisyonu’nun Ukrayna tahilina getirilen kisitlamalari uzatmama kararinin ardindan kendi kisitlamalarini uygulayacaklarini açikladi.

AB Komisyonu tarafindan bugün açiklanan AB üyesi Polonya, Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya’ya yönelik Ukrayna tahili ithalati kisitlamalarinin uzatilmayacagi duyurusunun ardindan Polonya, Macaristan ve Slovakya hükümetlerinden açiklama geldi. Ukrayna’nin AB üyesi üç komsu ülkesi tarafindan bugün yapilan açiklamada, Ukrayna tahilina yönelik tek tarafli yasagi sürdürecekleri kaydedildi. Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki ülkesinde yaptigi açiklamada, “AB Komisyonu’nun kararina ragmen bu yasagi uzatacagiz ve bunu Polonyali çiftçinin çikarina oldugu için yapacagiz” dedi.

Macaristan’da ise bugün yayimlanan hükümet kararnamesine göre aralarinda tahil, sebze, et ürünleri ve balin da bulundugu 24 Ukrayna tarim ürününe ulusal ithalat yasagi getirildigi kaydedilirken, Slovakya’da tarim yasagini Tarim ve Kirsal Kalkinma Bakani Jozef Bires duyurdu.

Rusya-Ukrayna savasinin ardindan Polonya, Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya pazarina giren ucuz Ukrayna tahili bu ülkelerdeki çiftçileri rahatsiz etmis ve hükümetler Ukrayna ürünlerine yasak uygulamaya baslamisti. AB tarafindan ise bu 5 ülkede huzursuzluklari gidermek adina mayis ayinda kisitlamalar getirilmisti. Bu kisitlamalarla Ukrayna’dan gelen bugday, misir, ayçiçegi tohumu gibi tahillarin farkli ülkelere ihraç edilmek üzere transit geçisine izin verilirken, tahillarin bu 5 ülkede satisi yasaklanmisti.
Kaynak: İHA