Kenger Vitiligo Hastaliginda Birebir Etkili
Bitkilerin Profesörü Aysun Bay Karabulut, daglik kesimlerde dogal olarak kendiliginden yetisen kenger bitlisinin bagisiklik sistemi hastaligi olan Vitiligo tedavisi basta olmak üzere birçok hastaliga faydali oldugunu söyledi.

Karabulut, Türkiye’nin hemen her yerinde daglik kesiminde yetisen kengerin özellikle Kibris, Misir, Iran, Israil, Ürdün, Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan gibi bölgelerde dogal olarak bulundugunu da söyledi.
Kenger bitkisinin çiçek, yaprak, tohum ve saplarinin gida kaynagi olarak kullanildigini belirten Prof. Dr. Karabulut, “Orta Dogu’da, genç ve henüz gelismemis çiçek tomurcuklari enginar kalpleri gibi yerel pazarlarda satilir. Oldukça aranan lezzetli bir üründür. Kurumus bitkinin kök kismi çikarilir ve ortaya çikan kök çapraz biçiminde kesilir. Kesilen köklerden beyaz süt akar. Köklerden akan sütler sakiz kivamina gelir, böylece kenger sakizi elde edilir. Ülkemizde, Orta Dogu, Güneydogu Anadolu, Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesinde siklikla görülür. Halk tarafindan kenger genellikle taze dallarinin kabuklari soyularak tüketilir. Gövdenin kesilmesi ile çikan sütten kenger sakizi hazirlanir. Akdeniz bölgesinde olgunlasan baslar kavrulup ögütülerek kenger kahvesi yapilir” ifadelerine yer verdi.
Kenger bitkisinin sagliga faydalari hakkinda da detayli bilgiler sunan Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, bitkinin antioksidan özelligi sayesinde vücudu serbest radikallerin zararli etkilerine karsi korudugunu ve kronik hastaliklarin riskini de azalttigini ifade etti.
Kengerin ayni zamanda anti-enflamatuar özellige de sahip olmasi nedeniyle iltihaplanma ile iliskilendirilen birçok saglik sorununun tedavisine veya önlenmesine yardimci olarak da kullanildigini belirten Karabulut, bazi çalismalar ile kenger bitkisinin bagisiklik sistemini güçlendirdiginin de kanitlandigini söyledi.
Bu durumun da enfeksiyonlara karsi daha iyi bir koruma sagladigina isaret eden Karabulut, “Kenger bitkisi, sindirim sagligini destekleyebilir. Sindirim sistemi rahatsizliklarini hafifletmeye yardimci olabilir ve sindirim sorunlarina karsi rahatlama saglayabilir. Bazi geleneksel kullanimlara göre, kenger bitkisinin idrar yolu sagligini iyilestirebilecegi düsünülür. Idrar söktürücü etkileri sayesinde vücudu temizlemeye yardimci olabilir. Yine Kenger bitkisi bazi kültürlerde stres azaltmak ve zihinsel rahatlama saglamak için kullanilmistir” dedi.
Kengerin kuru tohumlarinin, Dogu Anadolu halk tibbinda Vitiligo hastaligi olarak bilinen bagisiklik hastaligi tedavisi için de etkili oldugunun bilindigini belirten Karabulut, “Taze tohumlari tursu yapiminda kullanilir ve ayni zamanda etkili idrar söktürücülerdir. Kanserin tedavisi ve önlenmesinde içeriginde toplam 27 bilesen tespit edilmis olup, bunlardan 6 fitokimyasal (sitosterol, stigmasterol, lupeol, gitokigenin, -amirin ve artemisinin) antikanser etkiler sergiledigi gösterilmistir. Kengerin Antioksidan, hepatoprotektif ve antibakteriyel etkileri oldugu dogrulanmisti.” seklinde konustu.
Kengerli yemekler
Kenger bitkisinin tüketimine iliskin de bilgiler veren Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, sunlari söyledi:
“Kenger meftunesi, yumurtali kenger, yogurtlu kenger, bulgur pilavli kenger sayilabilir. Kenger Reçelinide bunlara ekleyebiliriz. Ancak, kenger bitkisinin saglik faydalari üzerinde daha fazla bilimsel arastirmaya ihtiyaç vardir ve bitkinin tibbi kullanimi hakkinda kesin bilgiler sinirlidir. Kenger veya diger bitkisel takviyeleri kullanmadan önce bir saglik profesyoneli veya Geleneksel tip uzmani ile görüsmek önemlidir. Ayrica, kenger bitkisini veya diger bitkisel takviyeleri uygun sekilde kullanmak için önerilen dozajlari takip etmek ve olasi yan etkileri göz önünde bulundurmak önemlidir.”
Kaynak: İHA
Bu haber İHA API servisleriyle otomatik olarak yayınlanmıştır. Bu habere herhangi bir editöryal müdahale yapılmamıştır.