TZOB Genel Baskani Bayraktar Açiklamasi 'Mazota Verilen Destek Orani Artirilmalidir'

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar “2023 desteklerinde mazota daha fazla önem verilmelidir. Mazota verilen destek orani artirilmalidir” dedi.

TZOB Genel Baskani Bayraktar Açiklamasi 'Mazota Verilen Destek Orani Artirilmalidir'
Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar 2023-2024 Ekim dönemi öncesi üreticilerin desteklenmesi konusunda açiklamalarda bulundu. Bayraktar, önemli temel ürünlerden olan ve Türkiye’nin ekilis alanlarinin yüzde 40’dan fazlasini kapsayan bugday, arpa ve kirmizi mercimekte ekilislerin kisa bir süre sonra baslayacagini hatirlatarak, çiftçinin yil boyunca en çok gübre mazotu bu dönemde kullandiginin altini çizdi. Artan gübre ve mazot fiyatlarina da dikkati çeken Bayraktar, bu fiyat artislarinin üretimi azaltacagini ve üreticilerin zora girecegini vurguladi.

“Sürdürülebilir üretim için de üreticilerimizin yeterli girdi temin etmesi gereklidir”

Girdi fiyatlarinda ki artisin geçen sezonun ardindan bu sezon da devam ettigini hatirlatan Bayraktar, “Üreticilerimiz, girdi fiyatlarinda geçtigimiz sezonki artislarin magduriyetini yasarken, girdi fiyatlarina gelen yeni zamlarla birlikte umutsuzluga kapildi. Üreticilerimiz ürünlerini satip borcunu ödeyip gelecek sezona hazirlanirken gelen zamlarin etkisinin hafifletilmesi tarimsal üretimin sürdürülebilirligi açisindan önem tasiyor. En ucuz üretim sürdürülebilir üretimdir, sürdürülebilir üretim için de üreticilerimizin yeterli girdi temin etmesi ve alin terinin karsiligini almasi gereklidir. Ekim ayinda verilecek mazot ve gübre destekleri bir an önce artirilarak verilmeli, sezona baslayan üreticilerimizin önü açilmalidir. Aksi takdirde üreticilerimizin üretme istegi ve tüketicilerimizin gidaya erisimi açisindan zor günler bizi bekliyor. Üretim ve lojistik maliyetlerinin bu sekilde artmaya devam etmesi halinde tüketicilerimizin pazarda, markette, manavda, ucuz gidaya ulasmasi mümkün degildir” degerlendirmesinde bulundu.

“Mazota verilen destek orani artirilmalidir”

Üreticilerin ürettigi ürünlerden yeterince gelir etmesini saglanmasi gerektigine vurgu yapan Bayraktar, “Geçtigimiz dönemlerde girisimlerimizle yem ve gübrede KDV kaldirilmis, elektrik ve zirai ilaçta KDV indirilmisti. Yillardir mazotta özellikle ÖTV’nin kabul edilebilir bir vergi olmadigini, mazotun tarimsal üretimin asli unsurlarindan biri oldugunu söylemis, ÖTV’nin ve KDV’nin kaldirilmasini talep etmistik. Fakat mazot maliyetinin yarisinin üreticilerimize destek olarak verilmesi uygulamasina geçildi, gübrede ise dekar basina belirlenen maktu bir miktar üreticilerimize ödeniyor. Mazottan alinan ÖTV ve KDV’nin tüm tarima verilen destek ödemelerinin yüzde 70’ine denk geldigini daha önceki açiklamalarimizda belirtmistik. Çok yüksek olan bu oran, üreticilerimizin mazota ödedigi miktarin oldukça yüksek oldugunu ortaya koyuyor. Bu nedenle 2023 desteklerinde mazota daha fazla önem verilmelidir. Mazota verilen destek orani artirilmalidir” diye konustu.

“Aylik bazda gübrede yüzde 30’u asan artislar görüldü”

Mazot ve gübre fiyatlarinin, Kasim 2021’de petrol fiyatlarinin ve döviz kurlarinin artmasiyla birlikte yükselmeye basladigini hatirlatan Bayraktar, “Subat 2022’de Rusya-Ukrayna savasinin baslamasiyla 2022-2023 üretim sezonunda gübre çesitlerinde yillik yüzde 400 oraninda, mazotta ise yüzde 250’yi bulan artislar yasandi. 2023-2024 üretim sezonu yaklasirken, gübre ve mazotta aylik ve yillik bazda artislar yasandi. Aylik bazda gübrede yüzde 30’u asan artislar görüldü” dedi.

Bayraktar, Rusya-Ukrayna savasiyla birlikte artan petrol fiyatlari ve döviz kurlarinin etkisiyle 2022 yilindan itibaren artan mazot fiyatlarinin, 2023 Temmuz ayinda mazottaki Özel Tüketim Vergisinin artirilmasi ve son yapilan zamlarla birlikte aylik bazda yüzde 52’yi, yillik olarak baz etkisiyle birlikte yüzde 62’yi bulan oranlarda artis gösterdigini de ifade etti.

“Azalan gübre kullanimi üretimi olumsuz etkiler”

Bayraktar, üreticinin girdi fiyatlarinin pahaliligi nedeniyle yeterince gübre, ilaç ve kaliteli tohumluk kullanamadigina da vurgu yaparak, “2020 yilinda 7,1 milyon ton gübre kullanan üreticilerimiz 2021 yilinda 6,4 milyon ton, 2022 yilinda ise 5,9 milyon ton gübre kullandi. Gittikçe düsen gübre kullaniminin, 2023 yilinda 5,5 milyon tona gerileyecegi bekleniyor. Bu durum üretim miktarini ve kaliteyi etkiliyor. Tarimsal üretim günümüzde daha önemli bir hale gelmisken, bunu göz ardi etmek ülke tarimini, dolayisiyla ekonomisini olumsuz etkileyecektir” açiklamalarinda bulundu.
Kaynak: İHA