Toplamasi Ve Kurutmasi Bitti, Simdi Sira Kirmasinda Ve Kavrulmasinda

Karadeniz Bölgesi’nde Agustos ayinda baslayan toplama isleminin ardindan kurutulan findiklar simdilerde kirilarak kavuruluyor. Yöre halki uzun kis günleri tüketecegi findigi eskiden oldugu gibi artik

Toplamasi Ve Kurutmasi Bitti, Simdi Sira Kirmasinda Ve Kavrulmasinda
kendisi yapmak yerine kirma ve kavurma islemini son yillarda artan kirma ve kavurma hizmeti veren isletmelerde yaptiriyor.

Karadeniz’in en önemli tarim ürünleri arasinda yer alan findikta Agustos ayinda baslayan hasat isleminin ardindan yapilan kurutma islemi tamamlandi. Kimi üreticiler kurutma isleminin ardindan findigini tüccara satarken, kimi üreticiler ise tüketecegi findigi yörede son yillarda sayilari artan kirma ve kavurma isletmelerine getiriyor. Üreticiler findigini kirilmis, kavrulmus ve vakumlanmis paketlerde belli bir ücret karsiligi teslim aliyor.

Mustafa Dereköylü, Ortahisar ilçesindeki isletmesinde yaptigi kirma, kavurma ve paketleme isleminin vatandaslarin yogun ilgisini çektigini söyledi.

Topladigi findigini tüketmek isteyen vatandaslarin isletmeye getirdigi findigi ayni gün içerisinde kavurarak geri alma imkanini yakaladigini belirten Dereköylü, kilogram fiyati 12-25 TL arasinda degisen kirma isleminin yani sira vatandas kendi findiginin findik unu ve ezmesi olarak da alabiliyor.

Findikta yapilan kirma, kavurma ve paketleme islemleri ile ilgili bilgiler veren Isko Findik sahibi Mustafa Dereköylü, kendi bahçesinin findigini kirip kavurmak satmak için böyle bir proje düsündügünü belirterek “Giresun’a gittim, findik tesislerini gezdim. Ardindan bu isi yapmaya karar verdim. Herkesin findigina ayri ayri islem yapiyorum. Kabuklu findigi alarak kiriyorum, kavuruyorum. Isterse sadece kirip vakumlayarak veriyorum. Isterse kirip kavurup veriyorum. Bunan yani sira findik unu ve findik ezmesi de yapiyorum. Bal ve pekmezli findik çesitleri oluyor" dedi.



"Yöre halki artik kendi findigini çerez olarak tüketmeye basladi"

"Bizler sayesinde vatandas artik kendi findigini yemeye basladi" diyen Dereköylü "Daha önce vatandas findigini tanimiyordu sadece tüccara veriyordu. Simdi vatandaslarin belli bir kismi findigini bizde isletiyor ister kavrulmus ister çig olarak ya hediye veriyor ya da satiyor. Findik ezmesi yaparak satanlar bile var. Findigin piyasa degerini artik yabancilar degil biz vermeye basladik. Önceden kiziyorduk, Almanlar bizim findigimizin fiyatini niye belirliyor diye. Biz findigi islemedigimiz için kabuklu findigi onlar aliyordu. Baska kimse almiyordu. Tüccara gittigimiz zaman findigimizi aldigi için mutlu oluyorduk. Biz sadece findik toplama ve tüccara satmayi biliyorduk. Simdi artik benim bu yaptigim is gibi böyle isletmelerde çogaliyor. Artik herkes kendi findigini isleyip satabilecek. Satmasa bile kendi findigini çerezlik olarak evinde tüketebilecek. Artik iç piyasada findik fazla ragbet görmeye basladi.

Trabzon findigi randiman olarak düsük. Akçaabat, Vakfikebir, Besikdüzü, Giresun tarafinda dogru gittikçe randimanli oluyor. Bu findigini islemesi kolay oluyor” diye konustu.



“Bu islemler ilkel sekilde yapiliyordu”

Kirma ve kavurma islemlerinin önceden ilkel sekilde yapildigini kaydeden Dereköylü, “Önceden bu islemler ilkel sekilde yapiliyordu. Vatandas bu isi çok begendi. Onlar için çok büyük bir kolaylik. Vatandas artik findik yiyor. Eskiden kendini 10 kilogram findik ayiriyordu. Bu findigi kirip, kavurup yiyemiyordu. 1 sene sonra diger findikla satiyordu. Findigi vatandasa ayni gün içerisinde teslim edebiliyoruz. Sabah getiriyorlar hazirlayarak aksama teslim ediyoruz. Fiyatlarimiz oldukça makul düzeyde. Kirma fiyati 12 TL’den basliyor 25 TL’ye kadar çikiyor. Bu sene randiman düsüklügü var. 48 gelen randimanlar 46 geliyor. Giresun taraflarinin randimani yüksek geliyor” seklinde konustu.



“Önceden genellikle soba üzerinde bu islem yapiliyordu”

Topladigi findigi arkadaslarina hediye göndermek için paketlemek isteyen Ertugrul Bayram ise “Findigi artik kirma islemi geldi. Topladigimiz findigi arkadaslarimiza hediye olarak göndermek için 1 kilogramlik yaparak göndermek istedik. Önceden genellikle soba üzerinde kavurup evde kendimizi kiriyorduk. Simdi artik her sey degisti. Bu sistem isleri kolaylastirdi” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA