Ticaret Bakani Bolat Açiklamasi 'Türk Devletleri Teskilati Kilit Bir Öneme Sahip'

Ticaret Bakani Ömer Bolat, Türk Devletleri Teskilati’nin, bu konjonktürde ortaya koydugu vizyon ve projeler ile artik önemli bir güç merkezi haline geldiginin altini çizerek, "Üyelerinin kaynaklari, güçleri ve vizyonlari ile dünyadaki gida ve enerji krizleri ile bas etmede, jeostratejik konumlariyla dünyanin en önemli lojistik kanallari üzerinde bulunma noktasinda artik Türk Devleti Teskilati kilit bir öneme sahiptir" dedi.

Ticaret Bakani Bolat Açiklamasi 'Türk Devletleri Teskilati Kilit Bir Öneme Sahip'


Türk Dünyasi Is Forumu, Türk Ticaret ve Sanayi Odalari Birligi tarafindan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) ev sahipliginde Istanbul’da gerçeklestirildi.

Toplantida konusan Ticaret Bakani Ömer Bolat, küresel düzeyde savas, pandemi ve iklim degisikligi gibi olaylarin yasandigi zor bir dönemden geçtiklerini söyledi.

Bakan Bolat, "Daha birkaç gün önce büyük bir depremle sarsilan kardes ülke Fas’ta çok sayida can kaybi ve yikim yasandi. Libya’da ise büyük bir sel felaketi yasandi. Hayatini kaybeden kardeslerimize Allah’tan rahmet diliyorum" ifadelerini kullandi.

"Türk Devletleri Teskilati kilit bir öneme sahip"

Türk Devletleri Teskilati’nin, bu konjonktürde ortaya koydugu vizyon ve projeler ile artik önemli bir güç merkezi haline geldiginin altini çizen Bolat, "Üyelerinin kaynaklari, güçleri ve vizyonlari ile dünyadaki gida ve enerji krizleri ile bas etmede, jeostratejik konumlariyla dünyanin en önemli lojistik kanallari üzerinde bulunma noktasinda artik Türk Devletleri Teskilati kilit bir öneme sahiptir. Biz kardes ülkeler bir arada ortaklik temelinde güç birligimizi, is birligimizi, dayanismamizi ve entegrasyonumuzu güçlendirecegiz ve artiracagiz" diye konustu.



"Teskilat üyeleri arasindaki toplam ihracat payini 2030 yilina kadar yüzde 10’a yükseltme konusunda bir hedef belirledik"

Bakan Bolat, "TDT olarak, 170 milyonu asan genç nüfus, 1,5 trilyon dolari asan milli gelir, 1,2 trilyona yaklasan toplam ticaret hacmi ile dünya ekonomisinde önemli bir güce sahibiz. Türk Devletleri Teskilati olarak, yeni üyelerin katilimi ile genislemekte ve güçlenmekteyiz. Macaristan ve Türkmenistan’dan sonra KKTC’nin de geçen sene gözlemci üye olmasiyla teskilat daha da güçlendi. Ticaretin artmasi en öncelikli konumuz. Özellikle, küresel ticaretin yavasladigi, büyümenin geçen yilki yüzde 5,2 seviyesinden, 2023 yilinda yüzde 2 veya altina düstügü uluslararasi ticaret ortaminda bizlerin hükümet olarak ve sizlerin is dünyasi olarak ortaya koyacagi is birliklerinin sinerjisiyle bir atilim dönemi insa edecegiz. Teskilatin gözlemci üyeler dahil toplam ihracati 2022’de 537 milyar dolari asti. Teskilatimiza üye ülkelerin 2022 yilinda kendi aralarindaki ihracat toplami ise yaklasik 33 milyar dolara yükselmis olup üye ülkelerin dünyaya toplam ihracatlarinin yüzde 6’sini olusturmaktadir. Bölge ülkeleri arasindaki ticaretin gelisimini memnuniyetle karsilamakla beraber, kesinlikle yeterli görmedigimizi belirtmek istiyoruz. Bu rakamlari daha yükseklere çikarma noktasinda bakan arkadaslarimizla bu sabah konustuk, tartistik. Teskilat üyeleri arasindaki ihracatin toplam ihracatlarindan aldigi payi 2030 yilina kadar en az yüzde 10’a yükseltme konusunda önemli bir hedef belirledik" açiklamalarinda bulundu.

Bakan Bolat, bugüne kadar toplam degeri 219 milyar dolari asan yaklasik 5 bin 500 projeyle bölge ülkelerinin altyapi ve üstyapisinin gelismesine katki sunduklarini belirtti.

Bolat, "Önümüzdeki dönemde de TDT olarak ticari ve ekonomik iliskilerimizin gelistirilmesi, firmalarimizin yatirimlarimizin karsilikli olarak artirilmasi ve müteahhitlik alanindaki çalismalarin da artirilmasi en önemli gündemlerimiz arasindadir" dedi.

Kaynak: İHA