Silahla Yaralanan Ayi Tedavi Altina Alindi

Hakkari’nin Çukurca ilçesinde atesli silahla boynundan vurularak yaralanan ayi, ekiplerce getirildigi Van’da tedavi altina alindi.

Silahla Yaralanan Ayi Tedavi Altina Alindi
Çukurca ilçesinde dagdan kopan kara parçalari nedeniyle yaralandigi düsünülen ayi, tedavi için getirildigi Van’da, silahla vuruldugu ortaya çikti. Vangölü Elektrik Dagitim A.S. (VEDAS) ekipleri, onarim için gittigi Çukurca ilçesindeki Kazan Vadisi’ndeki yolda yarali bir ayi fark etti. Kopan kaya parçalari nedeniyle yaralandigini düsünen ekipler, durumu Doga Koruma ve Milli Parklar Hakkari Il Müdürlügü’ne bildirdi. Hakkari’de yapilan ilk müdahalenin ardindan yarali hayvan, Van YYÜ Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilerek tedavi altina alindi. Burada yapilan radyolojik muayenede ise hayvanin atesli silahla yaralandigi ortaya çikarildi. Atesli silahla vurulduktan sonra da yüksekten düstügü tahmin edilen ayinin, felci sekillendi. Yarali ayinin Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’ndeki tedavisi devam ediyor.

“Atesli silahla boynundan vuruldugu tespit ettik”

IHA muhabirine konusan Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, merkez olarak Van Gölü Havzasindaki bütün yaban hayvanlarinin sorunlariyla ilgilendiklerini belirtti.

Çukurca ilçesinde veteriner hekim gözetiminde kendilerine getirilen ayinin genel muayenesini yaptiklarini ifade eden Prof. Dr. Aslan, “Yapilan radyolojik muayenede ayinin atesli silahla boynundan vuruldugu tespit ettik. Yaralanmayla beraber hayvanin yüksekten düsmesi söz konusu olabilir. Buna bagli olarak ayinin felci sekillendi. Hayvanin durumunu düzelmek için gerekli bütün önlemleri aldik. Kendisine bir yer olusturduk. Su an için de ilaç tedavisine geçtik” dedi.

Tedaviden sonra sagligina kavusmasi durumunda ayinin yasam alanina geri gönderilecegini dile getiren Aslan, dogaya dönememesi durumunda ise ömür boyu rahat yasamasi için gerekli tüm önemleri alacaklarini söyledi.

Aslan, son yillarda merkeze getirilen 11 ayindan 5’inin saglina kavustugunu kaydetti.

Kaynak: İHA