Kosova Basbakani Kurti Açiklamasi 'Sirbistan'in Öne Sürdügü Sart, AB Temsilcilerinin Tutumuna Dönüstü'

Kosova Basbakani Albin Kurti, Sirbistan ile Avrupa Birligi (AB) ara buluculugunda yürütülen Belgrad-Pristine Diyalog Süreci kapsaminda katildigi toplantinin ardindan yaptigi açiklamada, “Ohri Antlasmasi’nin uygulanmasina iliskin bir yol haritasi belirlenmeden önce Sirp Belediyeler Birligine iliskin bir anlasma kabul etmem mümkün degil” ifadelerini kullanarak, “Sirbistan’in öne sürdügü sart, AB temsilcilerinin tutumuna dönüstü” dedi.

Kosova Basbakani Kurti Açiklamasi 'Sirbistan'in Öne Sürdügü Sart, AB Temsilcilerinin Tutumuna Dönüstü'
Belçika’nin baskenti Brüksel’de Kosova ve Sirbistan arasinda Avrupa Birligi (AB) arabuluculugunda sürdürülen Belgrad-Pristine Diyalogu toplantisinin basarisiz olmasinin ardindan Kosova Basbakani Albin Kurti, açiklamalarda bulundu. Kurti, Kosova ve Sirbistan arasindaki normallesme anlasmasi için bir yol haritasi üzerinde uzlasilmadan, öncelikli olarak Sirp Belediyeler Birligi’nin kurulmasinin sart kosulmasini kabul etmeyeceklerini söyledi.

Kurti, “Nisan 2013 öncesindeki duruma döndürülmüs bulunuyoruz. Fakat artik Catherine Ashton ve Hashim Thaçi burada degil. Uygulanmasi gereken 39 anlasma bulunuyor. Ohri Antlasmasi’nin uygulanmasina iliskin bir yol haritasi belirlenmeden önce Sirp Belediyeler Birligine iliskin bir anlasma kabul etmem mümkün degil” dedi.

Brüksel Antlasmasi’ni uygulamaktan kaçtigi iddialarini yalanlayan Kurti, “Lakin Sirp Belediyeler Birligi, diger anlasmalarin ve Ohri Antlasmasinin uygulanmasi için bir ön sart olamaz” ifadelerini kullandi.

“Sirbistan’in öne sürdügü sart, AB temsilcilerinin tutumuna dönüstü”

Toplantida 27 Subat’ta Brüksel’de uzlasilan Temel Anlasma ile 18 Mart’ta Ohri’de uzlasilan anlasma ekinin uygulanmasi için kademeli bir yol haritasi teklif edenin sadece kendisi oldugunu vurgulayan Kurti, “Ne Sirp tarafindan ne de Brüksel tarafindan sunulan bir teklif belgesi olmadi” dedi.

Sirbistan’in öne sürdügü sartin AB temsilcileri tarafindan birligin tutumu haline dönüstürüldügünü vurgulayan Kurti, “AB temsilcisi Lajcak’in böyle bir sarti kabul etmesi üzücü. Bu kendisinin ara buluculuk ve kolaylastiricilik rolünün ihlalidir” dedi.



Tartismali belediye seçimleri

Kosova’nin kuzeyindeki gerginlik, geçtigimiz nisan ayinda Sirplarin yogun olarak yasadigi belediyelerde yapilan yerel seçimlerin Sirp partileri tarafindan boykot edilmesiyle baslamisti. Boykot sonucu Sirp nüfusun yogun oldugu belediyelerde Kosovali Arnavut adaylar seçilmis, ardindan protestolar ve siddet olaylari yasanmisti. Geçtigimiz mayis ayinda yasanan olaylarda NATO’nun Kosova Baris Gücü KFOR mensubu askerler de yaralanmisti. Avrupa Birligi, yasanan olaylardan Kosova hükümetini sorumlu tutmus, ülkenin kuzeyindeki polis varligini azaltma, yeniden seçime gitme çagrisinda bulunmustu.
Kaynak: İHA