AB Türkiye Delegasyonu Baskani Landrut Pedal Çevirerek Iklim Degisikligine Dikkat Çekti

Avrupa Birligi (AB) Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Avrupa Hareketlilik Haftasi çerçevesinde bisiklet sürerek iklim degisikligine dikkat çekti.

AB Türkiye Delegasyonu Baskani Landrut Pedal Çevirerek Iklim Degisikligine Dikkat Çekti
Büyükelçi Landrut, belediyelerin karbondioksit emisyonunu azaltma noktasinda çalismalar yapmasi gerektigini vurgulayarak, bisiklet sürmek ve yürümek gibi faaliyetlerin altyapisinin belediyeler tarafindan hazirlanmasi gerektigini söyledi.

Ayrica, Avrupa Hareketlilik Haftasi çerçevesinde çesitli etkinlikler düzenlenecegi ve ‘Arabasiz Gün’ etkinliginin de gerçeklestirilecegi belirtti.

AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Avrupa Hareketlilik Haftasi çerçevesinde düzenlenen tanitim toplantisina katildi.

Burada konusan Landrut, önümüzdeki hafta Avrupa Hareketlilik Haftasi’nin kutlanacagini belirterek, "AB bunu dünyada 50’den fazla ülkede kutluyor ve 3 binden fazla belediye bu sürece katiliyor. Türkiye’de gerçekten çok yüksek katilim gösteren ülkelerden biri, son yillarda hep ön siralarda yer aldi. Türkiye’de bu uygulamayi Türkiye Belediyeler Birligi ile birlikte yürütüyoruz" dedi.



“Bisiklet sürmek ve yürümek gibi faaliyetlerin altyapisini belediyeler vatandaslar için hazirlayabilir”

Iklim degisikliginin olumsuz sonuçlar dogurdugunu ve bu sorunun birlik ile çözülebilecegini ifade eden Landrut, "Iklim degisikligi konusunda belediyelerin atmasi gereken adimlardan bir tanesi de karbondioksit emisyonlarinin azaltilmasi. Özellikle yogun nüfusun yasadigi yerlerde karbondioksit emisyonlarin daha fazla salindigini biliyoruz. Belediyelerin vatandaslar için yapmasi gereken altyapilar var ve bu altyapilarin bizi davranissal degisimlere götürmesi gerekiyor. Bisiklet sürmek ve yürümek gibi faaliyetlerin altyapisini belediyeler vatandaslar için hazirlayabilir, vatandaslar da bir tutum ve davranis degisikligi içine girerlerse bu çok önemli bir degisimi beraberinde getirecek. Hem sagligimiz hem de iklim degisikligine katkida bulunmak adina son derece önemli artilari olacaktir" diye konustu.

AB’nin Türkiye’deki karbonsuzlastirma çalismalarina katki verdigini vurgulayan Landrut, Istanbul ve Izmir’de deniz trafiginin karbonsuzlastirilmasi ile ilgili bazi çalismalarinin oldugunu belirtti.

Türkiye’den suana kadar 412 belediyenin projeye katildigini ifade eden Landrut, projeye katilan belediyelerin son derece yenilikçi projeler gelistirdigini söyledi.

Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, konusmasinin ardindan iklim degisikligine karsi farkindalik olusturmak için bisiklet sürdü.

’Arabasiz Gün’ etkinligi düzenlenecek

Her yil 16-22 Eylül tarihleri arasinda farkli bir temaya odaklanan Avrupa Hareketlilik Haftasi’nin 2023 yili temasi ’Sehrini Kesfet- Gelecek Enerjini Koru’ olarak belirlendi. Hafta boyunca Türkiye ve Avrupa kentlerinde düzenlenecek etkinliklerle; enerji tasarrufu, sifir karbon emisyonlu, temiz, çevreci ve daha uygun maliyetli alternatif ulasim yöntemlerine dikkat çekilecek. Avrupa’nin 2050 yilina kadar sifir karbon emisyonu hedefi göz önünde bulundurularak, Avrupa Hareketlilik Haftasi çerçevesinde, ’Arabasiz Gün’ etkinligi basta olmak üzere, çocuklara, gençlere ve toplumun her kesimine yönelik birçok söylesi, konferans, seminer ve farkindalik etkinlikleri düzenlenecek.
Kaynak: İHA