Yürüyen Ceset Sendromuna Dikkat

Yürüyen ceset sendromu olarak bilinen Cotard sendromu ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Doç. Dr. Taha Can Tuman, sendromunun, hastalarin öldüklerine veya artik var olmadiklarina inandiklari bir klinik tablo oldugunu belirterek, “Hastalarda ciddi bir zeka geriligi, kendisini öldürmek isteyen insanlarin oldugunu düsünme, gündelik ihtiyaçlarin inkar edilmesi ve yeme içme reddi, iç organlarinin çalismadigini düsünme görülebilir” dedi.

Yürüyen Ceset Sendromuna Dikkat
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ruh Sagligi ve Hastaliklari Bölümünden Doç. Dr. Taha Can Tuman, yürüyen ceset sendromu olarak bilinen Cotard sendromuna karsi önemli açiklamalarda bulundu. Doç. Dr. Tuman, Cotard sendromunun, hastalarin öldüklerine veya artik var olmadiklarina inandiklari bir klinik tablo oldugunu belirterek “Cotard sendromu 1880 yilinda Jules Cotard tarafindan tanimlandi. Cotard sendromu genellikle kisinin öldügüne veya var olmadigina dair sanrili bir inanç olarak tanimlanir. Cotard’in kendisi, durum için birkaç açiklama sunarak, onun klasik zarar görme sanrilarindan ayrimina odaklanmis ve bunun bir tür tersine çevrilmis büyüklenmecilik olabilecegini öne sürmüstür. Yeni teoriler ise sag beyin yarim küresinde islevlerde bir bozulma oldugunu ve bu bozulmanin muhakeme bozukluklari ile birlestiginde algisal ve kompleks duyu sisteminde gerçek disilik duygularina yol açarak var olmama inançlarini ortaya çikardigini öne sürmektedir” diye konustu.

Nörolojik hastaliklarla da ilgili bulunuyor

Doç. Dr. Tuman, Cotard sendromlu hastalarin ‘öldüm’, ‘iç organlarim yok’ seklinde düsündügü, çogunlukla hastalik hastaligi ve nihilistik sanrilar olmak üzere bir dizi klinik özelligi tasidigina dikkati çekerek, su bilgileri verdi:

“Ayrica endiseli ve depresif duygudurum, lanetlenme ve ölümsüzlük sanrilari, dünyanin var olmadigina inanma, intihara ve kendini yaralama davranislari yer alir. Hastalarda ciddi bir zeka geriligi, kendisini öldürmek isteyen insanlarin oldugunu düsünme, gündelik ihtiyaçlarin inkar edilmesi ve yeme içme reddi, iç organlarinin çalismadigini düsünme görülebilir. Cotard sendromu, psikiyatrik veya nörolojik hastaligi olan hastalarda ortaya çikabilir ve psikotik depresyonun bu durumun gelisiminde önemli bir faktör oldugu öne sürülür. Hastalarin büyük çogunlugunda depresif belirtiler bildirilir. Bunun disinda sizofreni, madde kullanimi, anormal hareket ve duygunun sendromu gibi hastaliklarin seyri esnasinda ortaya çiktigina dair olgu bildirimleri mevcuttur. Cotard sendromu nörolojik olarak ise basta inme, beyinde frontotemporal bölgede küçülme, epilepsi, beyin iltihabi, beyin tümörleri, travmatik beyin hasari olmak üzere çok çesitli tibbi durumlarla iliskilendirilmistir.”
Kaynak: İHA