Kisin Habercisi Vargit Çiçekleri Gümüshane Yaylalarinda Kendini Göstermeye Basladi

Gümüshane kirsalinda 2 bin metreden yüksek yaylalarda kis mevsiminin habercisi olan ‘Vargit’ çiçekleri açmaya basladi.

Kisin Habercisi Vargit Çiçekleri Gümüshane Yaylalarinda Kendini Göstermeye Basladi
Yaylalarda kisin habercisi olan ve yayla sakinlerine göç etme zamaninin geldigini hatirlatan çiçekler, laleye benzeyen yapisi, yerden 15-20 santimetre uzunlugu ve sapinin üzerindeki mor ve beyaz yapraklariyla biliniyor.

Dogu Karadeniz bölgesinin genelinde görülen, bazi yerlerde “dön geri” veya “güz gülü” olarak adlandirilan çiçek her yil sonbahar mevsiminde kendini gösterirken yöre sakinleri çiçegin “Havalar soguyor, kis geliyor, artik geri dön” uyarisinda bulunduguna inaniyor.

Beyaz ve mor renkleriyle Dogu Karadeniz yaylalarina ayri bir güzellik katan ve yörede kisin habercisi olarak bilinen Vargit çiçekleri, Gümüshane yaylalarinda da kendini göstermeye basladi.

Yaylalarda hayvancilik yaparak geçimini saglayan çogu kisinin dönüsü için de isaret olarak kabul gören Vargit çiçekleri, Kürtün ilçesine bagli Güvende yaylasinda güzel manzaralar olusturdu.

Türkiye’de yogun olarak Gümüshane, Trabzon, Giresun ve Artvin yaylalarinda görülen, yöre halki arasinda "vargit çiçegi", "varget gülü", “dön geri”, “güz gülü” ve "güz çigdemi" gibi çesitli adlarla bilinen çiçekler açmaya basladi.

Bölge sakinlerine havalarin sogumasiyla birlikte yaylalardan göç etme zamaninin geldigini haber vermesiyle dogal meteoroloji sistemi olarak bilinen ’vargit çiçekleri’ bu yil da yüzünü gösterdi.

Dogu Karadeniz’in yüksek kesimlerine mevsimin ilk kar yagisinin düsmesi ve hava sicakliklarini ciddi sekilde düsmesinin ardindan sonbahar günlerinde yaylalara yeniden canlilik getiren Vargit çiçekleri Eylül ayinin ortalarindan Ekim ayinin ilk haftalarina kadar açiyor ve kis gelmeden son defa yaylalari süslüyor.

Vargit çiçeklerinin açtigi zaman sanki bahar havasi gibi bir hava olusturdugunu fakat bu çiçeklerin kisin habercisi olduguna deginen Gümüshaneli sair Coskun Tuncer, Kürtün ilçesine bagli 2 bin 260 metre rakimli Güvende yaylasinda çiçekleri fotografladigini söyledi.



Bu çiçeklerin kisin habercisi oldugunu ve açtiginda "Artik sonbahar geldi, kisa giriyoruz" diyerek bu bölgede yasayan insanlara dogal bir uyari yaptigini ifade eden Tuncer, “Karadeniz yaylalarinda Mart-Nisan aylarinda açar ve yaylaya göç zamaninin geldigini haber verir. Eylül-Ekim’de açmasi ise yayladan köye göç edisin zamaninin geldigini bildirir. Bölgede bu çiçege ’Vargit çiçegi’ denir” dedi.

Kaynak: İHA