Insaat Sektöründen 'Ikinci Elde Konut Kredisi Talebi'

Grup Avenir Satis ve Pazarlama Müdürü Serap Karabulut, Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz tarafindan açiklanan konut kredisi kampanyasinin her kesime hitap etmesi açisindan ikinci el ürünlerde de geçerli olmasini istediklerini söyleyerek, “Konut kredi kampanyalarinin sürekli olmasini ve her kesime hitap etmesini istiyoruz” dedi.

Insaat Sektöründen 'Ikinci Elde Konut Kredisi Talebi'
Kredilerde finansmana erisimin zorlugunun insaat sektöründe gerilemeye sebep oldugunu söyleyen Serap Karabulut, “Konut satislarinda son zamanlarda finansmana erisimin zorlasmasi sebebi ile sektör olarak büyük bir gerileme yasiyoruz. Merkez Bankasi’nin enflasyonla mücadele çerçevesinde parasal sikilastirma adimlari, konut kredi oranlarina da yansidi. Son dönemlerde konut kredilerinin oranlarinin oldukça yüksek meblaglara çikmasi ve özellikle de limitlerin asiri düsürülmesi sebebi ile insanlarin konut kredisi ile ev almasi neredeyse hayal noktasina ulasti. Geçtigimiz yilin bu dönemlerine baktigimizda, ipotekli ve ipoteksiz satislarda yüzde 22’lik bir gerileme yasadigimizi görüyoruz. Geçtigimiz günlerde Cumhurbaskani Yardimcimiz sayin Cevdet Yilmaz bir açiklamada bulunmustu ve kamu olarak ilk konut edinimini destekleyici çalismalar yapilacagini açiklamisti. Bu konuda Merkez Bankasi ve BDDK bir karar alarak yüksek vadeli ve düsük faizli konut kredisinin Ekim ayi içerisinde yürürlüge girecegini duyurdu. Bu konut kredisi kampanyasi ile birlikte sektör olarak Ekim ayinin biraz daha hareketli geçecegini düsünüyoruz. Lakin söyle bir durum var ki, bu konut kredisi kampanyasi sadece sifir projeleri kapsadigi için her kesime hitap edemeyecegimizi, bu sebeple her kesime hitap edebilmek hem de her bütçeye uyabilmesi için ikinci el konutlar da dahil edilirse daha verimli olacagi düsüncesindeyiz” dedi.

Karabulut, sektör olarak kampanyanin sürekli hale gelmesini ve ikinci el ürünlerin de kampanyaya dahil edilmesini istediklerini söyleyerek, “Bizim sektör olarak da söyle bir talebimiz var. Sag olsun devletimiz belirli dönemlerde çok güzel konut kredileri kampanyalari yapiyor lakin insanlar bu dönemleri kestiremedigi ve net bir hazirlik yapamadigi için biz bu konut kredisi kampanyasinin sürekli hale gelmesini, standart bir orana baglayip özellikle limitlerin asilarak her kesime hitap etmesi yönünde bir talebimiz bulunmakta. Biz Grup Avenir olarak bu güne kadar gelen süre içerisinde binden fazla konut üretip teslim etmemize nazaran hala belirli stoklarla çalisiyoruz. Bizim sektörümüzdeki diger kisilerin de sinirli stoklarla müsterilere hitap ettigini bilerek, bu çerçevede ikinci el ürünlerin de bu kampanyaya dahil edilmesini ve özellikle de limitlerin büyük oranda açilip oranlarin daha sabitlenmis sekilde sürekli hale gelmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA