'Beslenme Çantasinda Mutlaka Yumurta, Süt Ve Peynir Üçlüsü Olmali'

Çocuklarin beslenme çantasinda proteinlere, sebze-meyvelere ve tam tahilli besinlere yer verilmesi gerektigini söyleyen Diyetisyen Serkan Aksoy, “Gelisimlerini desteklemek için protein açisindan zengin yumurta, süt ve peynir çesitleri beslenme çantasinda olmalidir. Mevsimindeki sebze ve meyveler vitamin-mineral içerikleriyle bagisiklik sisteminin saglamligini artirir. Tam tahilli besinler ise gün içerisinde performans, kan sekeri dengesi, uzun süre tokluk, lif zenginligi, zindelik, konsantrasyon ve odaklanmayi kolaylastirici etki saglar” dedi.

'Beslenme Çantasinda Mutlaka Yumurta, Süt Ve Peynir Üçlüsü Olmali'


ISÜ Liv Hospital Bahçesehir Beslenme ve Diyet Klinigi’nden Diyetisyen Serkan Aksoy, okula giden çocuklarin beslenme çantasinda neler olmasi gerektigi konusunda açiklamalarda bulundu.

“Düzenli beslenme zekâ ve fiziksel gelisime katki saglar”

Düzenli beslenmenin zekâ ve fiziksel gelisime katkisini vurgulayan Dyt. Aksoy, “Beslenmeyi sadece karnimizin doymasi olarak düsünmemiz yanlis olur. Çünkü beslenme; çocukluk ve ergenlik dönemindeki fiziksel gelisimin, bilissel islevlerin devamliligindaki temel ihtiyaçlarin en önemlilerinden biridir. Zekâ gelisiminin ve beyin sagliginin optimal beslenme ile iliskili oldugu yadsinamaz” diye konustu.



“Kahvalti aliskanligi kazandirilmali”

Özellikle okul çagindaki çocuklarin büyüme, gelisme ve okul basarilarindaki en önemli ögünlerinden birinin kahvalti oldugunun altini çizen Dyt. Aksoy, “Kahvalti aliskanliginin akademik basariyi artirdigi yönünde bilimsel çalismalar mevcuttur. Toplumda ergenlik çagindaki gençler arasinda özellikle kiz çocuklarinin erkeklere göre kahvalti ögününü atladigi gözlenmektedir. Bunun nedenleri arasinda zamansizlik, beden algisiyla ilgili duyulan endise, istahsizlik, uyanir uyanmaz besin tüketilememe, istahsizlik sayilabilir. Bu alanda bilimsel veriler dengeli ve yeterli bir sabah ögününün çocukluk ve ergenlik döneminde mantiksal problemleri çözme becerisi, derse odaklanmanin saglanmasi, bagisikligin artmasi açisindan çok degerli oldugu yönündedir” seklinde konustu.



“Sert kabuklu meyveler beyin gelisimi için faydali”

Kahvalti ögününün; ergenlik çagindakilerde okula gitmeden önce, çocukluk çagindakilerde ise ders arasinda alindigini söyleyen Dyt. Aksoy, “Çocuklarin gelisimlerini desteklemek için protein açisindan zengin yumurta, süt ve peynir çesitleri beslenme çantasinda olmalidir. Mevsim sebze ve meyveleri vitamin-mineral içerikleriyle bagisiklik (immün) sisteminin saglamligini artirir. Tam tahilli besinler ise gün içerisinde performans, kan sekeri dengesi, uzun süre tokluk, lif zenginligi, zindelik, konsantrasyon ve odaklanmayi kolaylastirici etki saglar. Kemiklerin ve beynin gelisimi açisindan da bitkisel protein içerigi zengin olan sert kabuklu meyveleri (ceviz, findik, badem, kaju, fistik) asiriya kaçmadan okul çagindaki her çocugun tüketmesi gerekmektedir” dedi.



“Beslenme çantasinda olmasi gerekenler”

Dyt. Aksoy, çocuklarin beslenme çantasinda olmasi gereken besinleri su sekilde siraladi:

“Yumurta, beyaz peynir, mevsim yesillikleri, zeytin, tam tahilli ekmek.

Tam bugday unundan yapilmis peynirli bir pogaça, domates, salatalik, ceviz içi.

Patates salatasi, yogurt, omlet.

Evde yapilmis sebzeli börek, 1 bardak ayran.

Sebzeli kek,1 bardak ayran.

Cevizli ev keki, süt.

Simit, peynir, meyve.

Peynirli tost, meyve.

Sandviç, ayran.

Krep, peynir, meyve.

Firinda yapilmis mücver, yogurt, tam tahilli ekmek.”

“Uzak durulmasi gereken besinler”

Çocuklarin beslenme çantasinda olmamasi gereken zararli besinlerin de olduguna deginen Dyt. Aksoy, bunlari söyle siraladi:

“Hazir meyve sulari.

Açikta satilan ürünler.

Pastane ürünleri.

Islenmis gidalar (salam, sosis, sucuk).

Seker, sekerli besinler.

Çok yagli ve çok tuzlu cips-kraker.

Kizartilmis besinler (patates, köfte, tavuk).

Mayonezli kremali besinler.”

“Dengeli beslenmek önemli”

Çocukluk çaginda dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken Dyt. Aksoy, “Çocukluk çaginda edinilen dogru beslenme aliskanliklari, yetiskinlik döneminin temellerini atar. Her obez 2 çocuktan 1’nin gelecekte obez bir yetiskin olacagi ihtimali göz önünde bulundurularak dengeli ve yeterli beslenmenin önemli oldugu bilinmelidir. Çocuklarin sevmedigi bir besin söz konusu oldugunda ebeveyn ve ögretmenlerinin ödül-ceza yöntemiyle yaklasmamasi gerektigi de unutulmamalidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA