Aydin'da Deniz Çayirlarina Dikkat Çekildi

Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi’nde (EKODOSD) düzenlenen söyleside, denizin ormanlari olarak bilinen ve endemik bir tür olarak nesli tehlike altindaki deniz çayirlarinin korunmasi ve önemine dikkat çekildi.

Aydin'da Deniz Çayirlarina Dikkat Çekildi


Aydin’da tarihin ve ekosistemin korunmasi adina önemli çalismalar yürüten Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODOSD), vatandaslari bilgilendirmeye yönelik gerçeklestirdigi söylesilerine araliksiz devam ediyor. Bu çerçevede düzenlenen söylesinin bu haftaki konusu ise “Türkiye’nin Deniz Makroflorasi” oldu. Söylesilerin bu haftaki konugu ise Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Ergün Taskin oldu. Taskin, EKODOSD üyelerine Türkiye’nin Deniz Makroflorasi, makroalgler ve deniz çayirlari baslikli bir sunum yaparak, makkroalglerin çesitliligi, kullanim alanlari ile deniz çayirlarinin güncel durumu hakkinda bilgi verdi.

Her hafta gerçeklestirilen söylesilerin devam edecegini ifade eden EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü; “Türkiye’nin en önemli kiyi kentlerinin ve turizm alanlarinin basinda gelen Kusadasi’nda, Türkiye’nin Deniz Makroflorasi ile ilgili bir sunum gerçeklestirildi.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Ergün Taskin, EKODOSD üyelerine Türkiye’nin Deniz Makroflorasi (makroalgler ve deniz çayirlari) baslikli bir sunum yapti. Prof. Dr. Ergün Taskin, makkroalglerin çesitliligi, kullanim alanlari ile deniz çayirlarinin güncel durumu hakkinda bilgi verdi. Deniz çayirlarinin son birkaç on yildir kirlilik, balikçilik, deniz turizmi, gemicilik gibi faaliyetler ile yabanci türlerin ve iklim degisikliginin baskisi altinda oldugunu ifade etti.

Bu baskilar sonucunda özellikle eriste olarak adlandirilan Posidonia oceanica türünün zarar gördügünü ve yayilisinda gerilemeler olduguna dair kesifleri paylasti. Çöllesmeden önce denizel ekosistemi korumanin gerekliligi üzerinde duran Prof. Dr. Taskin, ayrica iklim degisikligi ile mücadele için elimizdeki en önemli biyolojik elementlerin makrolagler ve deniz çayirlari oldugunu söyledi” dedi.



“Bölgesel yok olmaya neden oluyor”

Tekne çapalarinin deniz eristelerinde tahribat olusturdugunu ifade eden Sürücü; “Bu canlilarin korumak için Deniz Koruma Alanlarini arttirmak gerektigini, evsel ve endüstriyel atiklari, desarj sularini, marina, liman, gemicilik ve balikçilik faaliyetlerini kontrol altina almanin önemli oldugunu özellikle bazi bölgelerde ekolojik çapa sistemine geçmenin hayati önemde oldugunu belirtti.

Yapilan sunumdan sonra Prof. Dr. Ergün Taskin’a, Sualti Fotografçisi Bülent Selli’ye ve yapilan çalismalara katki veren otele, ödüllü sualti fotografçilari dis hekimi Rüstü Kirman, göz doktoru Eser Pasa ve eczaci Ahmet Azbazdar tarafindan EKODOSD’un tesekkür belgeleri takdim edildi. Deniz çayirlari ve makroalgler açisindan zengin kaynaklara sahip olan Kusadasi’nda denizel biyoçesitliligin saglikli bir sekilde sürdürülebilmesi için, Prof. Dr. Taskin’nin söyledigi gibi, özelikle teknelerin demir attigi önemli bölgelerde ekolojik çapa sistemine geçilmesi sarttir. Bu konuda en büyük zarari av sezonunun baslamasiyla birlikte Kusadasi’na gelen trol/girgir teknelerinin verdigi görülmektedir. Deniz eristelerinin üzerine atilan tekne çapalari önemli tahribat olusturmakta ve teknelerin küpestelerinde eskiyen usturmaça olarak kullandiklari araç lastiklerini eristelerin üzerine atmalari nedeniyle bölgesel yok olmaya neden olmaktadirlar. Denizlerin ormani olarak bilinen Akdeniz’in endemik türü olan bilimsel adi Posidonia oceanica denilen deniz çayirlarinin üzerine atilan çapalar ve lastikler, deniz çayirlarinin yok olmasina neden olmaktadir. Yaklasik binin üzerinde canliya üreme ve beslenme ortami saglayan deniz çayirlari denizel biyoçesitliligin korunmasi ve dalis turizminin gelistirilmesi için çok önemlidir. Caretta caretta, Chelonia mydas türü deniz kaplumbagalari, Akdeniz Foku ve Yunuslar gibi nadir türlerle birlikte birçok deniz canlisina ev sahipligi yapan Kusadasi Körfezi’nde deniz ekosistemini korumak için hassas bölgelerde deniz koruma alanlarina ihtiyaç vardir. Bu konuda bir koruma projesi hazirlanmasi için, Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü Deniz Koruma Alanlari Sube Müdürlügü’nün “Ulusal mevzuat ve Uluslararasi Sözlesmeler geregince, Denizel Hassas Alanlari belirlemek ve uygulanmasi için koordinasyon saglamak” görevi çerçevesinde isbirligi yapilmasiyla ilgili, bilim insanlariyla birlikte Kusadasi Belediyesi ve Aydin Büyük Sehir Belediyesi Denizcilik Dairesi Baskanligi’yla görüsecegiz” dedi.

Kaynak: İHA