12 Eylül Magduru Gazeteci Mehmet Emin Karakulak, Darbede Yasadiklarini Anlatti

Mardin’in Kiziltepe ilçesinde yasayan gazeteci Mehmet Emin Karakulak, 12 Eylül 1980 darbesinde cezaevinde yasadigi iskence ve kötü muameleleri anlatti.

12 Eylül Magduru Gazeteci Mehmet Emin Karakulak, Darbede Yasadiklarini Anlatti
12 Eylül darbesinin üzerinden 43 yil geçse de darbecilerin kötü muameleleri, iskenceleri, idam ve insan haklari ihlalleri zihinlerdeki yerini koruyor. Mardin’in Kiziltepe ilçesinde yasayan 60 yasindaki gazeteci Mehmet Emin Karakulak da o dönemde yasadiklarini anlatti. Cezaevinde agir iskencelere maruz kaldigini söyleyen Karakulak, "12 Eylül’den önce Türkiye’de kaotik bir ortam olusturulmustu. Anarsi denilen kargasa ortami vardi. Günde 50 insan sag-sol çatismasi yüzünden yasamini yitiriyordu. Sözde sag-sol mücadelesi veriyorlardi ama anarsi ve kaotik ortam olusmustu. Türkiye’de artik bir insan aksam sag salim eve gelecek mi dönecek mi garantisi yoktu. 12 Eylül aksami radyoda darbe bildirisi okundu. O zamanin siyasetçilerinin hepsini gözaltinda aldilar" dedi.

Cezaevinde akilalmaz iskenceler yapildigini anlatan Karakulak, "Türkiye’de o zaman örgütler de kendi aralarinda bölündü. Sag-sol çatismasinin yaninda, örgütler kendi aralarinda da sehir seçip burasi benim bölgem demeye basladi.

Darbe olduktan sonra bir aya yakin herkes gözaltina alindi. Milleti cezaevlerinde kapattilar. O anarsist ve kaotik ortam durdu ama diger yandan cezaevlerinde insanlik disi iskenceler basladi.

Suçlu, suçsuz ayirt edilemedi. Insanlari idam ettiler, iskenceler aldi basini gitti. Insanlar beyin felcine ugradi. Toplum bir travma yasadi ve insanlar hala o psikolojik travmanin etkisindedir" seklinde konustu.

"Darbenin izlerinin silinmesi için demokratik bir anayasa degisikligi olmali" diyen Karakulak, "12 Eylül darbesi oldu ve 5 No’lu cezaevine, simdiki Cumhurbaskanimiz tarafindan müzeye çevrilen cezaevine atildim. Çogu insanlarimiz orada insanlik disi iskencelerle yasamini yitirdi, sakat kaldi ve hala o psikolojik travmanin etkisinde. 12 Eylül darbesinden nasibimi ben de aldim. 17 yasindayim daha liseyi henüz yeni bitirmistim. Delil, bilgi ve ortada suç yokken cezaevine aldilar. Arastirmadan, sorusturmadan iskenceye maruz kaldim. Önce Sanliurfa’da daha sonra Diyarbakir cezaevinde iskenceye maruz kaldim. Cezaevinde 6 ay kaldiktan sonra kovusturmaya yer yok diye serbest birakildim. Ben o psikolojiyi o travma ile yasadim. Unutmayacagim, unutamiyorum ve bazi geceler o iskenceleri düslerimde görüyorum. Devletin kapisinda bana is verilmedi. Mahkum yasasi çikmasina ragmen basvurdum kovusturmaya yer yok diye yardim alamadim. 6 ay iskence yüzünden ölümden döndüm. Sorunlarin çözümü için ve darbelerin izlerini, kalintilarini silmek için yeni bir sivil anayasaya, demokratik bir anayasaya ihtiyaç oldugunu düsünüyorum" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA