Sudan'da Pazar Yerine IHA Saldirisi Açiklamasi 40 Ölü

Sudan’in baskenti Hartum’da bulunan bir pazar yerine düzenlenen IHA saldirisinda en az 40 kisi hayatini kaybetti.

Sudan’da ordu ile paramiliter güç Hizli Destek Kuvvetleri (RSF) arasinda 15 Nisan’da baslayan çatismalar devam ederken, baskent Hartum’da bulunan bir pazar yerine IHA ile saldiri düzenlendi.

Sinir Tanimayan Doktorlar (MSF) tarafindan yapilan açiklamada, saldirida en az 40 kisinin hayatini kaybettigi, 60’tan fazla kisinin yaralandigi ifade edildi. Yerel kaynaklar, saldirinin ordu tarafindan gerçeklestirildigini iddia ederken, taraflar ise saldiridan birbirlerini sorumlu tuttu.

Sudan’daki çatismalar

Ordu ile RSF arasindaki gerilim, 5 Aralik 2022’de sivil hükümete geçisin ve demokratik seçimlerin önünü açmasi amaciyla imzalanan “çerçeve anlasmada” RSF’nin tamamen orduya entegre edilmesini içeren reformdan kaynaklaniyor. Ordunun basindaki Egemenlik Konseyi Baskani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan isyancilarla savasmak için kurulan RSF’nin bagimsiz bir güç olarak hareket etmesini engellemek amaciyla orduya katilmasi gerektigini belirtirken, RSF lideri Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo ise bunun sivil bir yönetimle gerçeklestirilmesi gerektigini savunuyor. Binlerce kisinin öldügü çatismalar 15 Nisan’da bu yana devam ediyor.
Kaynak: İHA