Rus Isgali Altindaki Ukrayna Topraklarinda Putin'in Partisi Yerel Seçimlerin Galibi Oldu

Rusya’nin birçok bölgesinin yani sira Ukrayna’da isgal edilen Kirim, Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’da düzenlenen yerel seçimlerde Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in kurucusu oldugu Birlesik Rusya Partisi seçimlerin galibi oldu.

Rus Isgali Altindaki Ukrayna Topraklarinda Putin'in Partisi Yerel Seçimlerin Galibi Oldu
Rusya’da ve Rus isgali altindaki Kirim, Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’un da aralarinda bulundugu 80 bölgede geçtigimiz cuma günü baslayan yerel seçimler sona erdi. Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in kurucusu oldugu Birlesik Rusya Partisi isgal bölgeleri dahil çogu bölgede resmi olmayan sonuçlara göre seçimi büyük bir farkla seçimi önde tamamladi.

Moskova Belediye Baskan ve Moskova Valisinin de seçildigi seçimlerde ayrica Rusya parlamentosunun alt kanadi Duma’da ölüm ve istifalar nedeniyle bosalan 4 sandalye içinde seçim yapildi. Moskova Belediye Baskanligini ise Putin’e en yakin isimlerden olan Sergey Sobyanin kazandi.

Ukrayna ve ABD tepki göstermisti

Ukrayna Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Rusya’nin isgali altindaki bölgeler ve Kirim’da düzenlenen seçimlerin hukuki bir baglayiciligi bulunmadigi ve geçersiz oldugu ifade edilmis, Ukraynalilardan seçimleri boykot etmeleri istenmisti.

ABD Disisleri Bakanligi ise Washington’un Rusya’nin Ukrayna topraklarinin herhangi bir bölümüne yönelik iddialarini kesinlikle kabul etmedigi belirtilmisti. Rusya’nin bu bölgelerde düzenledigi seçimlerin mesru olmadigi kaydedilen açiklamada, “Uluslararasi gözlemciler de dahil olmak üzere Rusya’nin sözde seçimlerine destek verenlere vize kisitlamasi uygulanabilecegini hatirlatmak isteriz” ifadelerine yer verilmisti.
Kaynak: İHA