Bakan Özhaseki Açiklamasi '2-3 Ay Sonra Afet Bölgesinde Konutlari Teslim Etmeye Baslayacagiz'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, 6 Subat’ta Kahramanmaras’ta meydana gelen depremlerin ardindan yürütülen çalismalara iliskin, “850 bin bagimsiz birimin yapilmasi gerekiyor. Su anda biz, 200 bin bagimsiz birimin konut olarak yapimina basladik. 2-3 ay sonra insallah evleri teslim etmeye baslayacagiz” dedi.

Bakan Özhaseki Açiklamasi '2-3 Ay Sonra Afet Bölgesinde Konutlari Teslim Etmeye Baslayacagiz'
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, Suudi Arabistan’in baskenti Riyad’da düzenlenen Cityscape Global 2023 Emlak, Gayrimenkul, Yatirim Sektörü Fuari’na katildi.

Bakan Özhaseki fuarda yaptigi konusmada, Türkiye’nin jeopolitik konumu ile çok önemli bir noktada oldugunu vurgulayarak, tarihi, kültürel, turistik anlamda çok zengin bir ülke oldugunu ifade etti.

Bakan Özhaseki, Türkiye’de tarihi degerlerin hassasiyetle korundugunu belirterek, “Ülkemizin her kösesinde o kadar çok tarihi eser var ki, ülkemiz adete bir açik hava müzesi gibi. Son 20 yillik iktidarimiz döneminde, binlerce tarihi eser ve kültürel mirasi restore ederek, koruyarak gelecek nesillere aktarmanin gayreti içerisindeyiz” dedi.



“Türkiye Yüzyili hedefleriyle ilerlemeye devam ediyoruz”

Sehirlerin gelisiminde degisimleri takip etmenin bir görev olduguna vurgu yapan Bakan Özhaseki, “Sehirlerin hayati insanlarin hayatina çok benzer. Çünkü zamani geldiklerinde dogarlar, büyürler, gelisirler. Tipki bir insan gibi iyi bakilirsa ömrü uzar aksi takdirde zamanla ölüme, yok olmaya dogru ilerler. Bu noktada zamani iyi okumak, degisimi takip etmek gibi bir görevimiz var. Kadim bir ülkeyiz. Binlerce yildir yasanan bir cografyadayiz. Insanlarin topluca yasadigi mekanlardan birisinde, 13 bin yil öncesine giden bir tarihe sahibiz. Dünyanin ve sehirlerin dijitallesmeyle yeni bir döneme girdigi bu zaman diliminde, Türkiye tarihinden kültürüne, medeniyet birikiminden Türkiye Yüzyili hedeflerine kadar her alanda, milli teknoloji hamlesi, dijitallesme süreci, yesil kalkinma hedeflerine dogru güçlü bir sekilde ilerlemeye devam ediyor” dedi.



“Akilli sehirler için çalismalarimizi kararlilikla sürdürüyoruz”

Bakan Özhaseki, 21’inci yüzyilin bilgi çagi oldugunu ifade ederek, sehirlerin gelisiminde de bu prensiple hareket etmek gerektigini vurguladi. Sehirlerin uzun ömürlü olmasi için dönüsüme ayak uydurulmasi gerektigini belirten Özhaseki, “Simdi de yeni bir dönüsümün esigindeyiz. Bu dönüsümün adi da ‘Akilli Sehirlerdir’. Biz Türkiye olarak bu anlamda çalismalarimizi kararlilikla sürdürüyoruz. Akilli sehir kavramini sorun çözme ve sehir yasamini iyilestirme genel hedeflerine hizmet eden bütüncül ve etkili bir araç olarak görüyoruz. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi olarak dünyada dördüncü olma niteligi tasiyan 2020-2023 Ulusal Akilli Sehirler Stratejisi ve Eylem Plani ‘Hayata Deger Katan Yasanabilir ve Sürdürülebilir Sehirler’ vizyonuyla hayata geçirdik. Bakanligimiz tarafindan yürütülmekte olan ‘Akilli Sehir Olgunluk Degerlendirme’ çalismalari ile 81 ilin akilli sehir kabiliyetleri degerlendirilerek olgunluk seviyeleri tespit edilmekte ve raporlama çalismalari yapilmaktadir. Bu dogrultuda her yil ‘Akilli Sehir Endeksi’ olusturuyoruz. Eylem plani kapsaminda belirlenen 16 bilesen dogrultusunda, ülkemizde çevreden ulasima, altyapidan konuta kadar farkli sektörlerde çevre dostu, sürdürülebilir Akilli Sehir faaliyetleri ile projelerimizi vatandas odakli bir sekilde sürdürmekteyiz. Akilli sehirler, daha yasanabilir, daha çevreci ve daha teknolojik bir gelecegin temelini olusturmaktadir” ifadelerini kullandi.

“Yerli ve milli imkanlarla dijital dönüsüm sürecine hizla devam ediyoruz”

Bakan Özhaseki, ‘Gelecegin Sehirleri’ çalismalari kapsaminda dijital dönüsümlere de agirlik verildigini vurgulayarak, “2008 yilinda hizmete giren e-Devlet ile Türkiye, dijital dönüsüme çok erken ve hizli bir giris yapmistir. Bugün e-Devlet’in kullanici sayisi 63 milyon 715 bindir. 995 kurum 7.240 farkli hizmet vermektedir. Sayin Cumhurbaskanimizin ortaya koydugu Türkiye Yüzyili’na, 2053 Net Sifir Emisyon ve Yesil Kalkinma Devrimi hedeflerimize de uygun olarak dijital dönüsüm sürecine hizla devam etmekteyiz. Ortaya koydugumuz bu proje tamamen yerli ve milli imkanla üretilmistir” dedi.



“2-3 ay sonra afet bölgesinde konutlari teslim edecegiz”

6 Subat’ta Kahramanmaras’ta meydana gelen depremlerin ardindan yürütülen çalismalarla ilgili de bilgi veren Bakan Özhaseki, “Deprem, dogrudan 11 sehrimizi, toplamda 18 sehrimizi ve 14 milyon insanimizi etkiledi. Büyük bir insaat çalismasi baslattik. 680 bin civarinda evimiz yikilmisti. 170 bin kadar da is yeri, depo, ahir gibi tek katli yapilar yikildi. 850 bin bagimsiz birimin yapilmasi gerekiyor. Su anda biz, 200 bin bagimsiz birimin konut olarak yapimina basladik. Sert zeminlerde konutlari insa ediyoruz. 2-3 ay sonra insallah evleri teslim etmeye baslayacagiz. Bir taraftan da ‘Yerinde Dönüsüm’ yapan vatandaslara katkida bulunuyoruz. Vatandaslarimizi evlerini yapabilmesi içim tesvik ediyoruz. Bu konuda Suudi Arabistan Hükümeti’nden büyük destekler gördük. Dostane ve kardeslik duygularindan ötürü tesekkür ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA