Milli Mücadele'nin Kahramanlarindan Kara Fatma'nin Çileli Yasami

Kurtulus Mücadelesindeki kahramanliklari dilden dile dolasan Erzurumlu ’Kara Fatma’ lakapli Üstegmen Fatma Seher’in zorlu yasami, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) tek parti iktidari döneminde adeta açiliga ve sefalete mahkum edilmesi, hikayesini ögrenenlerin yüreklerini burkuyor.

Milli Mücadele'nin Kahramanlarindan Kara Fatma'nin Çileli Yasami
Erzurum Kalkinma Vakfi (ERVAK) Baskani Erdal Güzel, Kara Fatma’nin tarihte ayri bir yeri olduguna dikkat çekerek, “Erzurum kadin egemen bir sehirdir. Milli kahramani kadin olan tek sehir Erzurum’dur. Nene Hatun, kara Fatma bu kahramanlarimizin basinda gelir. Kara Fatma milli mücadelede büyük kahramanlik ortaya koymustur. Milli mücadele zaferle bittikten sonar üstegmen rütbesiyle taltif edilmistir. Istiklal madalyasi kendisine verilmistir. Onurlu dadas kizi bu maasini kabul etmemistir. Sadece ülkem bayragim için mukaddesatim için mücadele verdim. Maalesef iler ki yillarda sartlar agirlasmis evlatlari ve torunlarinin geçimini saglamakta güçlük çeken Kara Fatma zor günler geçirmistir” dedi.

CHP’nin tek parti iktidari döneminde adeta açliga ve sefalete mahkum edilen Kara Fatma, Rus Manastiri’na siginmak zorunda kalirken, Erdal Güzel, milli kahramanin yasadigi zorluklari su cümlelerle anlatti:

“Çaresiz kalmistir. Aci bir serüveni trajedisi vardir. Ortada kalmistir. Huzurevlerinde kalmistir. 1930-44 yillari arasinda ciddi ekonomik sikintilar yasamistir. Madalyasi onun için çok önemlidir. Kapicilik olsa hamallik olsa dahi yapabilirim bile demistir. 1955 yilinda vefat ediyor. Aç ve sefil bir sekilde hayati sona eriyor.”

“Atatürk cesur girisimlerinden dolayi kendisine ’kara’ lakabini veriyor”

Arastirmaci Tarihçi Ömer Faruk Yavasçay da, Kara Fatma’nin Kurtulus Savasi’nin simge isimlerinden oldugunu belirterek, “Tüm Türkiye onu Kara Fatma olarak bilmektedir. Gerçek ismi ise Fatma Seher hanimdir. 1888 yilinda Erzurum’da dünyaya gelmistir. Ahmed isminde bir Türk komutani ile evlenmistir. Bazi kaynaklarda isminin Dervis oldugu söyleniyor. Esi ile birlikte çok önemli savaslarda görev almistir. Gönüllü olarak askerler için çalismalarda da bulunmustur. Esi Sarikamis harekatinda sehit olmustur. Haberi aldiktan sonra Erzurum’a gelmis Kurtulus Mücadelesi için burada çalismalar yapmistir. Atatürk’ün Sivas’a geldigini ögrenince onunla görüsebilmek için Sivas’a gitmistir. 1. Dünya savasinda görev almak istemesinden Atatürk çok memnun oluyor. Atatürk bu cesur girisimlerinden dolayi kendisine ’kara’ lakabini veriyor” diye konustu.

’Kara’ lakabinin cesur ve güzel anlaminda oldugunun altini çizen Yavasçay, “Üstegmen görevine geldigi zaman kendisine bir maas baglaniyor ancak bunu kabul etmiyor. Bu maasini Kizilay’a bagisliyor. Kizilay’da 2014 yilinda ahde vefa göstererek kendisine anit mezar yapiyor. Ancak mezarin bir bakimdan geçmesi lazim, yazilarin birçok kismi tamamen silinmis durumda” ifadelerini kullandi.

Milli mücadele kahramanin Beyoglu Kulaksiz’da bulunan mezarinin hali de içler acisi. Tahrip edilmis fotografi, mezarindaki yazilarin silinmis olmasi ’Kara Fatma’nin hayatinin son döneminde yasadigi vefasizligin öldükten sonra da devam ettiginin bir göstergesi.

Kara Fatma Kimdir?

Erzurum’da dünyaya gelen Fatma Seher, Balkan Harbi yillarinda asker olan esiyle Edirne’ye yerlesir. Sarikamis’a gönderilen esiyle bu defa Dogu Cephesi’nde çesitli görevler üstlenir. Esinin sehit düsmesinden sonra Fatma Seher’in savas sahnesine çiktigi görülür. Akrabalarindan olusan bir müfreze olusturur. Fatma Seher, Sivas Kongresi sirasinda Mustafa Kemal Pasa ile görüserek savasa katilmak için izin ister. "Kara" lakabini da ve üstegmen rütbesini de Mustafa Kemal’den alan Fatma Seher, asçilik, hasta bakicilik, hemsirelik gibi pek çok görevin yaninda Istiklal Harbi’nde 300 kisilik birligi komuta eder. Savasin sona ermesinden sonra Istanbul’a yerlesen Fatma Seher, devletin kendisine bagladigi maasin tek bir kurusuna bile dokunmadan Kizilay’a bagislar. Fatma Seher, 2 Temmuz 1955’te Istanbul Darülaceze’de hayatini kaybeder.
Kaynak: İHA