2 Bin Yillik Antik Kentte Ilk Çini Sergisi

DÜZCE – Bati Karadeniz’in Efes’i olarak bilinen ve 2 bin yillik tarihi ile dikkat çeken Prusias Ad Hypium antik kentinde ilk çini sergisi açildi.

2 Bin Yillik Antik Kentte Ilk Çini Sergisi
Düzce’nin Konuralp bölgesinde bulunan Prusias Ad Hypium Antik Kenti, 2 bin yillik tarihi boyunca ilk kez çini sergisini agirladi. Çini sanatçisi Harun Agah Altay tarafindan hazirlanan sergide, antik kentin kazi çalismalari çerçevesinde bulunan eser, figür ve motiflerin yer aldigi çiniler büyük dikkat çekti. Sergi 6 Agustos’a kadar açik kalacak. Çini Sanatçisi Harun Agah Altay, “Tilsim literatürde büyülü ortam, atmosfer gibi oluyor. Bizde Konuralp’in Antik Tiyatro’nun büyüsüne ziyaretçilerin kapilmasi için buradaki figürleri, buradaki bitkisel motifleri çini üzerine islemek istedik. 15 yildir Düzce’de ki tüm resmi kurumlarda Çini sanatinin egitimini veriyorum. Konuralp’te kazi çalismalarinda çikan motifleri ve figürleri çini sanati ile bulusturmak istedik. 30 eser çalisma oldu. Yaklasik 2 yil çalistim. Bereket heykeli, zafer tanriçasi, medusa basi gibi Konuralp antik kentinde yer alan Apollon basi gibi yeni çikan bazi bulgularin figürlerini çini tabaklara ve panolara isledik” seklinde konustu.



“Antik Tiyatro’da 2 bin yil sonra ilk sergi”

Konuralp antik kentinde ilk kez bir çini sergisi açildigini vurgulayan Altay, çini sanatinin Anadolu’da bin yildir, Düzce’de de 15 yildir yapildigini belirterek "Bizde Konuralp Antik Tiyatro’da bu tilsimli atmosferi bir sergi ile taçlandirmak istedik. Antik tiyatro’da 2 bin yil sonra ilk kez bir kisisel çini sergisi açiliyor. 15 yildir bu sanatin içerisindeyim. Benimde ilk sergim. Hem 2 bin yil sonra ilk kez açilan bir çini sergisi hem de Düzce’de açilan ilk çini sergisi büyük bir önem tasiyor” dedi.



“Ortalama 6 ayda insanlara çini sanatini sifirdan ögretebiliyoruz”

Çini yapmak isteyenlere ortalama 6 ayda egitim verdiklerini vurgulayan Altay, “Çini yapabilmek kisinin performansina göre degisiyor. 3 ay egitim verdigim ve çok güzel çalismalar yapan kursiyerlerim de oldu. 1 yil boyunca egitim verdigim ama çok fazla çalismalar yapamayan kursiyerlerim de oldu. Ama ortalama 6 aylik bir egitim ile insanlara çini sanatini sifirdan ögretebiliyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA