Su Seviyesi 193 Metreye Ulasan Yusufeli Baraji Elektrik Üretmeye Hazirlaniyor

Artvin’de Çoruh nehri üzerine insa edilen Yusufeli Barajinda su seviyesi 193 metreyi asti, elektrik üretimi için geri sayim da basladi.

Su Seviyesi 193 Metreye Ulasan Yusufeli Baraji Elektrik Üretmeye Hazirlaniyor
Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde insa edilen ve kemer baraj sinifinda 275 metreyle Türkiye’nin birinci, dünyanin besinci en yüksek baraji olan Yusufeli Baraji ve HES’in Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katildigi törenle 22 Kasim 2022 tarihinde hizmete alinmasinin ardindan barajdaki su seviyesi kontrollü sekilde yükselmeye devam ediyor.

Baraj su seviyesi 193 metreyi asarken, elektrik üretimi için geri sayim da basladi.

Düzensiz elektrik üretimi olarak da adlandirilan test üretiminin kisa sürede gerçeklesmesi planlaniyor. Yil sonu itibariyle gerçek anlamda elektrik üretmeye baslayacak olan barajda yaklasik 1,8-1,9 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek.

Yillik ekonomiye 4,1 milyarlik katki bekleniyor

Her biri 186 megavatlik 3 üniteden olusan Yusufeli Baraji ve HES, toplamda 558 megavat kurulu gücüyle yilda 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üretecek. Üretilen enerji ile ülke ekonomisine yillik 4,1 milyar liralik katki saglanmasi hedefleniyor. Rezervuarinda 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip Yusufeli Baraji, Çoruh Nehri üzerinde kurulu Muratli, Borçka, Deriner ve Artvin barajlarina hem su kaynagi olacak hem de nehrin getirecegi rüsubati önemli ölçüde tutarak taskin riskini azaltacak.
Kaynak: İHA