Bakan Fidan Açiklamasi 'Rusya'nin Tekrar Denkleme Alinmasi Gerektigini Hep Düsündük'

Disisleri Bakani Hakan Fidan, Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba ile gerçeklestirdigi ortak basin toplantisinda, “Rusya’nin tekrar denkleme alinmasi gerektigini hep düsündük” dedi.

Bakan Fidan Açiklamasi 'Rusya'nin Tekrar Denkleme Alinmasi Gerektigini Hep Düsündük'


Disisleri Bakani Hakan Fidan, Ukrayna’daki resmi temaslarini sürdürüyor. Bakan Fidan, baskent Kiev’de Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba ile görüsmesinin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Bakan Fidan konusmasinda, “Bildiginiz gibi ülkemizin ve Birlesmis Milletlerin arabuluculugunda hayata geçirilen Karadeniz girisimi maalesef 17 Temmuz’da sona erdi. Bu girisim sayesinde 33 milyon tondan fazla tahil ve gida ürününün küresel pazarlara ulasmasi saglanmisti. Su anda tahil ihracati için alternatif yollar arandigini biliyoruz. Ancak bu yollarin orijinal girisime alternatif olamayacagini ve riskler barindirdigini görüyoruz. Karadeniz girisiminin getirdigi kazanimlar kaybedilmeden sürecin bir an önce tekrar canlandirilmasina yönelik çabalarimizi sürdürüyoruz.” dedi.



“Diyaloga devam edecegiz”

Tüm taraflarla her düzeyde diyaloga devam edecegini belirten Bakan Fidan, “Türkiye, 2014’te Kirim’in ilhakinin ardindan Ukrayna’nin toprak bütünlügünü destekledigini tereddütsüz biçimde ortaya koymustu. Ayni tutumu 24 Subat 2022 sonrasinda da gösterdik. Bugünkü görüsmelerimize ikili iliskilerimize tüm veçheleriyle ele alacagiz. Stratejik ortagimiz Ukrayna olan iliskilerimiz savasa ragmen gelismeye devam etmekte” ifadelerini kullandi.

“Zelenskiy Hükümeti Kirim Tatar Türklerin haklarini kuvvetlendirmesi için önemli adimlar atti”

Ekonomik iliskilerin savasin sinamalarindan en az yüzeyde zarar görmesi için çabalamaya devam edecegini kaydeden Bakan Fidan, “Bugün yaptigimiz görüsmelerde ayrica ülkelerimiz arasinda önemli bir köprü olan Kirim Tatar Türkleri’ne birlikte nasil daha fazla destek olabilecegimizi de agirlikli olarak görüstük. Zelenskiy Hükümeti Kirim Tatar Türklerin haklarini kuvvetlendirmesi için önemli adimlar atti. Bu konuda Ukrayna’ya tesekkürlerimizi iletiyoruz” seklinde konustu.



“Ukrayna’nin her zaman yaninda olmaya devam edecegiz”

Bakan Fidan, sunlari kaydetti: “Ukrayna’nin her zaman yaninda olmaya devam edecegiz. Özellikle Ukrayna’nin ihya edilerek fiziken ayaga kaldirilmasina destek vermeye devam edecegiz. Inaniyorum ki önde gelen müteahhitlik sirketlerimiz Ukrayna’nin yeniden imarina damgalarini vuracaktir. Ukrayna’yla isbirligimizi daha da güçlendirmesi için üst düzey temaslarimiza önümüzdeki dönemde de devam edecegiz. Karadeniz tahil girisimiyle ilgili soruya cevaben sunlari ifade etmek istiyorum. Bu girisimin yeniden canlandirilmasi Türkiye için bir öncelik. Dünya Gida Güvenligi için ve insani çabalar için ayri bir yer tutuyor bu girisim. Bu konuda Sayin Cumhurbaskanimiz çok sistemli bir çalisma yürütmekte bu vesileyle basta Ukrayna olmak üzere Birlesmis Milletler, Rusya, Avrupali ve bazi Amerikali aktörlerin de içinde oldugu çok genis bir kümeyle kesintisiz bir görüsme ve fikir trafigi var. Bizim tabii ki özellikle tahilin nakliyesi için kilit bir enstrüman olan limanlarin ve araçlarin imha edilmesini tasvip etmemiz mümkün degil. Tam da bu nedenden dolayi bastan beri Rusya’nin tekrar denkleme alinmasi gerektigini hep düsündük. Yani Rusya’nin denklemde olmadigi bir çözümde bir alternatifte bu türden sahnelerle karsilasacagimizi hep öngörmüstük. Dostlarimizla da paylastik. Onun için diplomatik çabalarimizi sürdürmeye devam edecegiz.”
Kaynak: İHA