7. Dönem Kamu Toplu Sözlesmesi'nde Son Karari Hakem Kurulu Verecek

Memur Sendikalari Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Baskani Ali Yalçin, 7. Dönem Kamu Toplu Sözlesmesi görüsmesi ardindan, 11 hizmet kolunda anlasma saglandigini fakat oransal zamda mutabakata varilmadigini, son kararin Hakem Kurulu tarafindan verecegini belirtti.

7. Dönem Kamu Toplu Sözlesmesi'nde Son Karari Hakem Kurulu Verecek


Yaklasik 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 yillarindaki mali ve sosyal haklarinin belirlenecegi 7’nci Dönem Kamu Toplu Sözlesmesi sürecinde müzakere asamasi, 6 buçuk saatlik görüsmenin ardindan tamamlandi. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi ev sahipliginde gerçeklesen ve saat 02.30’da sona eren toplantida, yetkili konfederasyon olarak masada yer alan Memur-Sen Genel Baskani Ali Yalçin, açiklamalarda bulundu. Yalçin, 11 hizmet kolunda anlasma saglandigini fakat oransal zamda mutabakata varilmadigini, son karari Hakem Kurulu’nun verecegini belirtti.

“341 maddede mutabakata varildi”

11 hizmet kolunda 128 adet yeni ve revize maddenin oldugunu açiklayan Yalçin, “Toplam 291 hizmet kolu, 50 tane de genel olmak üzere toplam 341 maddenin oldugu bir kazanim skalasi oldu. Memurlar açisindan önemli bir süreç, en önemli çözüm merkezi bu toplu sözlesme masasi. Uzun süredir emek veriyoruz” diye konustu.

“4688 sayili yasa hakkinda bir maddede mutabik kaldik”

Is kollarinda uzun süren bir çalisma sonucu imzalarin atildigini ifade eden Yalçin, “Memur Toplu Sözlesmesinde 4688 sayili yasanin degismez zaruriyetini bir daha görmüs bulunuyoruz. Bu konuda da bir maddede mutabik kaldik. Orada da memur toplu sözlesmesine iliskin 4688 sayili yasayi Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi himayesinde sosyal paydaslarla çalisacak ve buna iliskin bir çerçeve olusturmaya çalisacagiz” ifadelerine yer verdi.

“3600 ek gösterge konusu da beraber çalisilacak”

Genele iliskin üzerinde uzlasmanin saglandigi fakat oransal kisimda uzlasmanin saglanmadigi dolayisiyla Hakem Kuruluna gidecek olan hükümlerin oldugunun altini çizen Yalçin, “Dolayisiyla Bakanlikla ortak uzlasi içerisinde aldigimiz kisimda seflerin, müdürlerin, mühendislerin, sube müdürlerinin, mimarlarin, veteriner hekimlerin, müdür yardimcilarinin, tekniker teknisyen gibi birçok unvandaki arkadasimizin bu anlamda toplu sözlesme hükmünde gözetildigi basliklar var. 3600 ek gösterge konusu da beraber çalisilacak ve uygun bir zamanda hükümete teslim edilecek. Bu açidan bu toplu sözlesmede masaya gelirken birçok maddeyle gelmistik. Ve bunlar revize edilerek daha sonra 960 maddede tasnif edilmisti. Masadan çözüm üretelim diye olaganüstü gayret gösterdik” degerlendirmesinde bulundu.

Toplu Sözlesme birinci toplantisinda belirlenen takvime göre Hakem Kurulu nihai kararini 31 Agustos’a kadar kararini verecek.
Kaynak: İHA