Kütahya'nin Kayip Eserleri Modellendi

’Kayip Kütahya’ isminde bir proje ile Kütahya’nin tarih kitaplarinda ya da sehir hafizasinda yer alan ancak bugüne ulasmamis veya sadece kalintilari bulunan eserleri bir araya getirildi.

Kütahya'nin Kayip Eserleri Modellendi
Kütahyali gönüllü bir ekip tarafindan hazirlanan projede eserlerin isimleri, haklarinda bugüne ulasan bilgiler, resimler ve bulunduklari yerlerin bugünkü görüntüleri bir web sitesinde paylasildi. Proje için ayrica eserler 3 boyutlu olarak tasarlanarak ne sekilde göründükleri ortaya çikarilmaya çalisildi.

Kütahyali girisimci, yazar Abdullah Reha Nazli, ‘Kayip Kütahya’ ismiyle yer alan web sitesinde tarih kitaplarinda rastladiklari halde bugün olmayan eserler basta olmak üzere eserleri derlediklerini söyledi.



Tarihi Kütahya’nin simüle edilmesi projeleri çerçevesinde eserleri modellerken, kalintilari bulunan eserlerin tam halini modelleme istegi sayesinde bu projenin ortaya çiktigini belirtti.

Nazli, Anadolu Beylerbeyligi baskenti yapmis Kütahya’nin her dönemde çok önemli eserler barindirdigini, geçen yüzyila kadar ayakta olanlarin bazilarinin günümüze ulasmadigi belirtti.

Projenin tarih danismani, arkeolog ve yazar Ensar Bekir Nazli, bir sekilde isimleri bilinen ama haklarinda ayri ayri yerlerde çok küçük içerikler bulunan eserlerle ilgili tek bir kaynakta derleme yapilmasinin önemine dikkat çekti ve ömür boyu karsilastiklari yeni bilgileri web sitesine ekleyeceklerini ifade etti.

Projenin diger tarih danismani Ismail Germiyanoglu; kimi gravürlerde yer alan, kimi Evliya Çelebi’de geçen Balabaniye Medresesi, Kapan Hani, Redif Kislasi, Kazasker Hamami, Güdük Minare gibi çok önemli eserlerin bugüne ulasmadigini, Kütahya’nin bir zamanlar Anadolu’nun en önemli ili iken bugün kendi eserlerinden bile habersiz oldugunu dile getirdi.
Kaynak: İHA