Disisleri Bakanligi, KKTC'de Yola Müdahale Eden BM Baris Gücü'nü Kinadi

Disisleri Bakanligi, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) topraklarinda insa edilen Pile-Yigitler yoluna müdahale eden BM Baris Gücü’nü kinadi.



Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan yazili açiklamada, “Birlesmis Milletler Baris Gücü askerlerince, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin egemenlik alanindaki topraklarda insa edilen Pile-Yigitler yolunu engellemek amaciyla dün gerçeklestirilen fiziki müdahaleyi kabul edilmez buluyor ve siddetle kiniyoruz. KKTC Disisleri Bakanligi’nin konu hakkindaki açiklamasini ve KKTC makamlarinin hakli tepkisini tümüyle destekliyoruz. Pile köyündeki KKTC vatandaslarinin kendi vatan topraklarina dogrudan ulasimini kolaylastirmayi amaçlayan insani bir proje olan Pile-Yigitler yoluna iliskin BM tarafindan sergilenen tutum ve ardindan BM tarafindan yapilan açiklamalar Baris Gücü’nün Ada’da ortaya koymakla mükellef oldugu tarafsiz tutumla bagdasmamaktadir” ifadeleri kullanildi.

“KKTC’nin egemenligine ve toprak bütünlügüne saygi göstermeye davet ediyoruz”

Disisleri Bakanligi’nin yaptigi açiklamada BM Baris Gücü’nün KKTC’nin toprak bütünlügüne saygi göstermesi gerektigi vurgulanirken, “BM Baris Gücü, bir yandan suhuletle baslayan yol yapim projesi baglaminda gerginligin tirmanmasinda büyük rol oynamis, diger yandan sahada yasanan hadiselerde kendini magdur gibi takdim etmistir. Esasen, BM Baris Gücü’nden beklenen, Ada’da yasanan insani ihtiyaçlarin çözümüne katki vermesidir. Buna ragmen BM’nin, yillardir GKRY’nin Ara Bölge’deki oldu bittilerine göz yumarken, Kibris Türklerinin hakli insani ihtiyaçlarinin karsilanmasini engellemesi izah edilecek bir tutum degildir. Bu durum, BM’nin Ada’daki iki tarafa esit yaklasmak ve anlasmazliklara çözüm bulmak gibi temel görev ve islevlerini yerine getirmedigini açikça ortaya koymaktadir. BM’nin ve BM Baris Gücü’nün, dün yasanan olaylarin ardindan, KKTC makamlarinin ve halkinin güvenini tamamiyla yitirmemek için önümüzdeki dönemde yogun bir çaba sarf etmesi gerekmektedir. Garantör bir Devlet olarak, BM Baris Gücü’nü, Kibris’ta yaklasik 60 yildir sürdürmekte oldugu göreve gölge düsürecek eylem ve söylemlerden kaçinmaya, Kibris’taki iki tarafa esit muamelede bulunmaya ve KKTC’nin egemenligine ve toprak bütünlügüne saygi göstermeye davet ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA