Baslik Parasi Degil, Baba Inadi Gençleri Hayattan Kopardi

Mus’un Korkut ilçesinde baba inadi yüzünden kavusamayan genç âsiklar hayatlarina son verdi. Yillardir birbirine sevdali olan gençler 3 gün ara ile intihar etti, mezarlarina ise gelin ve damat tülbendi baglandi. Kimileri yasananlari Ahmed-i Hani tarafindan yaziya geçirilen destansi ask öyküsü Mem û Zîn’e benzetti, kimileri ise ‘Türkiye’de 2023’ün Kerem ile Asli’si diye özetledi.

Baslik Parasi Degil, Baba Inadi Gençleri Hayattan Kopardi


Tan köyünde iddialara göre yillardir birbirine sevdali olan Dilan Tuna ve Yakup Sönmez, kavusamayinca hayatlarina son verdi. Köyü yasa bogan olayda 3 gün ara ile intihar eden kavusamayan asiklar yan yana defnedildi. Gençlerin mezarlarina gelin ve damat tülbentleri baglandi. Intihar haberi ise sosyal medyada çok hizli bir sekilde yayilirken kavusamayan âsiklara ise Memu Zin ile Kerem ile Asli benzetmesi yapildi.

"Kimse benden baslik parasi istemedi"

Tan köyünde yasayan ve sevdigine kavusamadigi için canina kiyan Yakup Sönmez’in babasi F.S. acilarinin büyük oldugunu belirterek yaptigi yazili açiklamada “Ben Yakup’un babasiyim. Oglum 26 yasindaydi. Köyden Dilan isminde genç bir kiza sevdalandi. Ben de babalik görevi yaparak kizi istemeye gittim ama kizin babasi vermedi. Defalarca gittim çogu zaman bizi kapidan çevirdi. Köyde hatiri sayilir kim varsa gönderdim kapisina ama olmadi. Dilan hayatina kiydiktan sonra ben çocuklarima ’Yakup’a dikkat edin’ dedim. Hiç yalniz birakmadik. En son ’Koyunlarin yanina gidecegim’ dedi ve gitti bir daha gelmedi. Her sey bir anda oldu. Sosyal medyada gündem oldugu gibi baslik parasi gibi bir durum yok. Kimse benden baslik parasi istemedi. Keske baslik parasi isteselerdi malim mülküm vardi ogluma kurban ederdim. Ama simdi malin mülkün bir anlami kalmadi.” seklinde konustu.



"Iki genci baslik parasi denen ilkellik yüzünden kaybetmisiz gibi göstererek aslinda insanlikla hiçbir alakalari olmadiklarini kanitlamislardir"

Ayni köyde yasayan Dilan Tuna’nin babasi M.I.T., sosyal medyada olan haberlerin asli olmadigini iddia ederek yayimladigi yazili açiklamada “3 yil önce kizimi istemeye geldiler. Kizim küçük dedim. 3 yil boyunca kimse kiz istemek için kapima gelmedi. Kimseden baslik parasi falan istemedim. Çocuklarin birbirini sevdigini de duymadim. Vahim olay yasandiktan sonra gençlerin birbirlerine karsi sevgi beslediklerini duydum. Benim ailemi ve bana karsi sosyal medya baslatilan karalama kampanyasina karsi hukuki süreç baslattim. Yayin organlari ve internet ortaminda çikan mesnetsiz, gerçekdisi, igrenç haberler yayinlandigi görülmüstür. Bu yalan haberler tarafimizi üzdügü gibi acimizi da katbekat arttirmistir. Bu kisiler sadece iki genç insanin günahini almakla kalmamis ayni zaman da genis ailemizi de zan altinda birakmistir. Gençlik heyecaninin bir anlik faciaya dönüsmesinin nedenini sanki evlenmek isteyen iki genci baslik parasi denen ilkellik yüzünden kaybetmisiz gibi göstererek aslinda insanlikla hiçbir alakalari olmadiklarini kanitlamislardir. Köyümüz zaten baslik parasi denen olguyu kabul etmemekte ve gençlerine böyle bir çagdisiligi uygulamamaktadir. Tarihten beri medreseleriyle, âlimleriyle ilim irfan yuvasi olan köyümüzde baslik parasi istendigi için iki genç intihar etti yalanini söylemek sadece bir ahlaksizlik degil ayrica hukuken de sonuçlari olan bir suçtur. Böyle bir suçun hukuk karsisinda da bedelini ve cezasini bu yalanlari yayanlarin karsiligini bulmasi için her türlü çabayi gösterecegimizi kamuoyunun bilmesini isteriz.” dedi.

Kaynak: İHA