ABD'nin Eski Baskani Trump'a 'Risin' Dolu Mektup Gönderen Zanliya 21 Yil 10 Ay Hapis

ABD’nin eski Baskani Donald Trump adina Beyaz Saray’a içerisinde zehirli madde “risin” dolu mektup gönderen zanli, mahkeme tarafindan 21 yil 10 ay hapis cezasina çarptirildi.



Trump adina Eylül 2020’de Beyaz Saray’a içerisinde zehirli madde “risin” olan mektup gönderen 56 yasindaki Pascale Ferrier adli zanli, mahkeme tarafindan 21 yil 10 ay hapis cezasina çarptirildi. Hapis cezasini çekmesinin ardindan Ferrier, ABD’den sinir disi edilecek ve ABD’ye geri dönmesi halinde ömür boyu gözetim altinda tutulacak.

Ferrier mahkemede yaptigi açiklamada, plani basarisiz oldugu için pisman oldugunu ve Trump’i durduramadigini ifade ederek, kendisini bir terörist degil, bir aktivist olarak gördügünü aktardi.

Yargiç Dabney Friedrich yaptigi açiklamada, Ferrier’e eylemlerinin "potansiyel olarak ölümcül" ve “topluma zararli" oldugunu söyledi.



Zanli suçunu kabul etmisti

Trump’i baskanlik yarisindan çekilmeye çagirdigi ve içerisinde risin bulunan mektuptan parmak izi alinan Ferrier, ABD’nin Buffalo kentinden Kanada’ya geçis yaparken Eylül 2020’de gözaltina alinmisti. Fransa ve Kanada çifte vatandasi olan Ferrier, yakalanmasinin ardindan geçtigimiz ocak ayinda Kanada’nin Quebec kentindeki evinde Hint fasulyesinden risin yaptigini itiraf ederek, hakkindaki suçlamalari kabul etmisti. Ferrier, Trump’a gönderdigi mektupta, "Sana yeni bir isim buldum: Çirkin Zalim Palyaço" ifadelerini yer vermisti.

Ayni anda Teksas’ta görevli 8 kolluk kuvvetine de benzer mektuplar gönderdigini kabul eden Ferrier, bu mektuplar hakkindaki suçlamalari da kabul etmisti. Ferrier’i, söz konusu kolluk kuvvetlerine ise mektuplari 2019’da yasa disi sekilde silah tasidigi ve geçersiz ehliyetle araç sürdügü için 10 hafta gözaltinda tutuldugu için gönderdigi ortaya çikmisti.

Obama’ya da risinli mektup gönderilmisti

ABD’nin eski Baskani Barack Obama’ya ve diger yetkililere 2014 yilinda içerisinde risin bulunan mektuplar gönderen ABD’li bir zanli ise çikarildigi mahkemece 25 yil hapis cezasina çarptirilmisti.

Öte yandan bilinen bir panzehir olmayan risinin, ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre verilen doza bagli olarak 36 ila 72 saat içinde ölüme neden olabiliyor.
Kaynak: İHA