Hastaneye Gelemeyen Video Konferans Yöntemiyle Muayene Edilecek

Saglik Bakanligi tarafindan hayata geçirilen Denizli’de de uygulanmaya baslanan Uzaktan Saglik Hizmeti çerçevesinde Denizli’de Evde Saglik Hizmetinden faydalanan hastalar, video konferans yöntemiyle muayene edilebilecek. Kisinin tibbi gözlem, izlem ve takibi ile degerlendirmesi yapilabilecek. Hastalara e-reçete yazilarak rapor verilebilecek.

Hastaneye Gelemeyen Video Konferans Yöntemiyle Muayene Edilecek
Saglik Bakanligi tarafindan saglik kurumlarinda hasta olarak bizzat bulunmadan, çagdas bilisim teknolojileri kullanilarak saglik hizmeti almayi kolaylastiran Uzaktan Saglik Hizmeti Denizli’de gerekli teknolojik altyapisinda kamu hastanelerinde uygulanmaya baslandi. Denizli Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Berna Öztürk uygulamada Denizli Devlet Hastanesi Dahiliye Polikliniginden randevu alarak Uzaktan Saglik Hizmeti dahilinde evinde muayene olan Evde Saglik hastasi Atilla Atilla’yi ziyaret etti ve uygulamayi yerinde inceledi.

Denizli Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Berna Öztürk, muayene sonrasinda Uzaktan Saglik Hizmeti Sunumu’nun isleyisine yönelik bilgi verdi. Hastaya Evde Saglik Hizmetleri tarafindan muayene olacagi ilgili poliklinikten muayene randevusu olusturulduktan sonra, muayene saati geldiginde hastanin e-Nabiz üzerinden hekimle görüsmeye baslayabilecegini belirten Öztürk, “Uzaktan saglik hizmetleri son yillarda tüm dünyada giderek daha yaygin hala gelen bir hizmet türüdür. Hastalarin saglik hizmetine uzaktan erismelerine ve saglik uzmanlarinin hastalarinin saglik durumlarini izlemelerine olanak tanir. Tibbi danismanlik, teshis ve tedavi gibi saglik hizmetlerinin sunulmasinda teknolojinin kullanilmasini içerir. Saglik Bakanligimiz tarafindan da hizmet kalitesinin ve hasta memnuniyetinin yükseltilmesi amaciyla Uzaktan Saglik Hizmeti sunumu ülkemizde baslatilmis olup Denizli’de de gerekli alt yapi sisteminin kurulmasiyla kamu hastanelerimizde uygulanmaya basladi” dedi.

Uzaktan Saglik Hizmeti’nin hastalarin daha kolay, daha hizli ve daha uygun maliyetli bir sekilde saglik hizmetlerine erismelerine imkân sagladigini belirten Uzm. Dr. Berna Öztürk, “Uzaktan saglik hizmeti talep eden kisi, hizmetin elverdigi ölçüde muayene edilebilecek. Kisinin tibbi gözlem, izlem ve takibi ile degerlendirilmesi yapilabilecek, teshis edilmis hastaliklari kontrol edilebilecek ve kisiye tibbi danismanlik verilebilecek. Uzaktan saglik hizmetinde konsültasyon veya ikincil görüs talep edilebilecek. Gerekli durumlarda, kisiye bir saglik kurulusuna fiziki olarak müracaat etmesi önerilecek. Hastaliklarin uzaktan yönetimi ve takibi için kisinin kan sekeri ve kan basinci gibi klinik parametreleri degerlendirilebilecek, tedavi ve ilaç yönetimi saglanabilecek. Sagligin korunmasina ve takibine, saglikli yasamin desteklenmesine, psikososyal destek hizmetlerinin saglanmasina yönelik hizmetler verilebilecek. Saglik riski artan veya ileri yasli kisilerin çok yönlü degerlendirmesi ve takibi yapilabilecek. Uygulamayla zaman kaybi önlenecek” diye konustu.

Uzaktan Saglik Hizmeti çerçevesinde muayene olan evde saglik hastasi Atilla Atilla da sistemin kendisine büyük kolaylik sagladigini, hastaneye gitmeden gerekli islemlerini yaptirabildigini söyledi ve emegi geçenlere tesekkür etti.
Kaynak: İHA