ABD-Meksika Sinirina Testereli Samandiralar Yerlestirildi

ABD’nin Texas Valisi Greg Abbott tarafindan Meksika sinirindaki Rio Grande Nehri üzerine kurulmasi planlanan yüzen bariyerde testereli samandiralar oldugu ortaya çikti. Samandiralarin yakininda 2 göçmenin cansiz bedenine ulasildi.



ABD’nin Texas eyaleti yönetimi tarafindan geçtigimiz ay Meksika sinirindaki Rio Grande Nehri üzerine kurulumuna baslanan yüzen bariyerde testereli samandiralarin kullanildigi oldugu ortaya çikti. ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Demokrat Sylvia Garcia, testereli samandiralarin görüntülerini yayinlayarak, Texas Valisi Greg Abbott’tan bu zalimce ve insanlik disi uygulamanin hemen sona erdirilmesi çagrisinda bulundu.

Vali Abbott, geçtigimiz haziran ayinda yapilan duyuruyla gündeme gelen ve temmuz ayinda insasina baslanilan yüzen bariyer projesinin düzensiz göçmenlerin ABD’ye geçisini engellemek amaciyla hayata geçirildigini savunurken, ABD Baskani Joe Biden hükümetini bu konuda yetersiz kalmakla suçluyor.

Iki göçmenin cansiz bedeni bulundu

Meksikali yetkililer yaptigi açiklamada, 3 ve 4 Agustos tarihlerinde Rio Grande Nehri üzerindeki samandiralarin yakininda 2 göçmenin cansiz bedenlerinin bulundugunu belirtti.

Hayatini kaybeden göçmenlerden birinin 20 yasinda Honduras asilli oldugu ifade edilerek, diger göçmenin kimligi ise henüz belirlenemedi.

Meksika’dan ABD’ye nota

Yüzen bariyer projesi nedeniyle Meksika, ABD hükümetine 2 diplomatik nota gönderirken, Meksika Disisleri Bakani Alicia Barcena da geçtigimiz günlerde ABD’li mevkidasi Antony Blinken ile yaptigi görüsmede samandiralarin kaldirilmasini talep etmisti.

ABD hükümeti bariyerler için dava açti

Tartismali bariyer projesine ABD hükümeti de insani ve çevresel sorunlara neden olabilecegi için karsi çikarak, ABD Adalet Bakanligi, geçtigimiz temmuz ayinda bariyerlerin kaldirilmasi için Texas yerel yönetimine karsi dava açmisti.
Kaynak: İHA