Almanya'daki Türk Ögrencilerden 'Uçan Insan' Projesi

Almanya’nin Hamburg kentinde üniversite okuyan ve yaklasik 1 yildir "Uçan Insan" projesi üzerine çalisan 7 kisilik Türk ekip, "Çalismamizin merkezinde insani uzun vadede havada tasiyabilen bir aletin tasarimi ve fonksiyonlari var" dedi.

Almanya'daki Türk Ögrencilerden 'Uçan Insan' Projesi
Almanya’nin Hamburg kentinde üniversite okuyan uçak mühendisi Hilal Özdilli ile uluslararasi hukukçu Tugçe Sahin, 7 kisilik bir ekip ile "Uçan Insan" projesi üzerine çalisti. "Anka" adini verdigi 7 kisilik ekip ile projeyi gelistiren Özdilli ile Sahin, tüm testler dogru sonuçlanirsa 2-3 sene içinde havada "uçan insanlarin" olabilecegini söyledi.

Gizlilik anlasmalari çerçevesinde çok fazla detay bilgi vermenin yasak oldugunu belirten Sahin ve Özdilli, "Asrin projeleri arasinda hayal edilen Uçan Insan projesi için toplam 32 kisilik bir çekirdek ekiple çalisiyoruz. Türkiye’de bulunan 25 kisilik ekibimiz, Teknofest’te baska bir projeyle birincilik ödülü alan çok yetenekli arkadaslarimizdan olusuyor" dedi.



Hezarfen Ahmet Çelebi’den ilham alindi

Anka olarak Hezarfen Ahmet Çelebi’nin uçan insan fikrinden ilham alarak günümüz imkanlariyla insanlarin uçma hayalini gerçeklestirmeyi hedeflemis genis bir ekibe sahip olduklarinin altini çizen genç girisimciler, "Çalismamizin merkezinde insani uzun vadede havada tasiyabilen bir aletin tasarimi ve fonksiyonlari var. Simdilik 100 kilo ile sinirli olan bu alet hem savunma sanayine hem de halkin kullanimina yönelik. Ayrica deprem bölgesi, itfaiyenin yangin söndürme çalismasi gibi alanlarda da çok yararli olabilecek bir alet yapmanin pesindeyiz" dedi.



"Türkiye’ye ekonomi konusunda katki saglamayi hedefliyoruz"

Anka’nin STK’lardan ve diger kuruluslardan tamamen bagimsiz bir kurum oldugunu belirten Sahin ve Özdilli, "Anka kurumu olarak çalismalarimizi hem Almanya’nin hem de Türkiye’nin farkli sehirlerinde mühendisler, hukukçular, finansmanlar ve dis iliskiler koordinatörlügü ile yürütmekteyiz. Süreci yakindan takip edip en geç 3 ayda bir Türkiye’de toplaniyoruz. Istisare için gerek duyulan komiteleri kuruyor ve arastirmalarimizi bu çerçevede gerçeklestiriyoruz. Anka kurumu olarak gelecek potansiyeli yüksek ürünlerin ülke içinde üretim kapasitesinin gelistirilmesini hedefliyoruz. Disa bagimliligin azaltilmasi anlaminda istikrarli bir sekilde ilerlemeye çaba gösteriyor ve rekabetin yogunlasmasini ve Türkiye’ye ekonomi konusunda katki saglamayi hedefliyoruz" diye konustu.



Tanitim gecesi düzenlenecek

Projeyi yürüten ekipte yer alan Sahin ve Özdilli, 3 Eylül 2023 Pazar günü Hamburg’da projeyi tanitmak için tanitim gecesi düzenleyeceklerini söyledi.

Bu önemli projeye katkida bulunmak isteyenleri davet edeceklerini belirten genç ekip, "Projemize özellikle is insanlarini davet etmek istiyoruz. Projemize katki sunmak isteyenler için bir de anketimiz var. Ankete katilip sorulari cevaplayarak projemize yön verebilirseniz seviniriz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA