Kazanin Büyügü, Ihmalin Küçügü Ile Baslar

Erzurum Il Saglik Müdürlügü’nce is sagligi ve güvenligi konusunda uyarilarda bulunuldu.

Kazanin Büyügü, Ihmalin Küçügü Ile Baslar
Is sagligi ve güvenligi (ISG), yapilan isten veya çalisilan is yerinden kaynaklanan tehlikelerin öngörülmesi, taninmasi, degerlendirilmesi ve kontrol edilmesini, is yeri ortaminin iyilestirilmesini hedefleyen sistemli bilimsel çalismalarin bütünü oldugunu ifade eden Erzurum Il Saglik Müdürlügü Sube Müdürü Adem Demirel’in, Halk Sagligi Bülteninde yayinlanan degerlendirmesinde “ISG‘nin temel amaci is kazalarinin, meslek hastaliklarinin ve isle iliskili hastaliklarin önlenmesidir. ISG, çalisanlarin saglik ve güvenligini en üst seviyede tutulmasini, üretimin veya hizmetin devamliligini ve isletmenin acil durumlara karsi hazirlikli olmasini hedefler. Tabi ki tüm bu çabanin odaginda insan vardir. Bu temel amaç ve hedeflerin gerçeklestirilmesinde asil sorumluluk isverende olmakla birlikte çalisanlarin da hak ve yükümlülükleri bulunur.” dedi.



Isveren ve isçinin sorumlulugu var

Isyerlerinde hem çalisanin hem de isverenin sorumlulugu oldugunu anlatan Demirel, söyle devam etti, “Isveren is yerinde ISG tedbirlerini belirleme uygulanmasini izlemek, is kazasi ve meslek hastaliklarini önlenmek, çalisanlarin ilk yardim, acil tedavi, koruyucu saglik ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesini saglamak zorundadir. Çalisanin iseniz; ISG ile ilgili aldiginiz egitimler ile isvereninizin bu konudaki talimatlari dogrultusunda, kendinizin ve yaptiginiz isten etkilenen diger çalisma arkadaslarinizin saglik ve güvenliklerini tehlikeye düsürmemek, ISG çalismalarina katilmak. Saglik muayenelerinizi yaptirmak ve Hastaliklariniz ile ilgi isvereninizi bilgilendirmek sorumlulugunuz var.”

“Kisisel koruyucu donanimlarini kullanin”

Çalisanlarin çalisma hayatinda meslek hastaliklarina neden olan riskleri önlemek için ise sunlarin yapilmasi önerildi, “Ise giris, aralikli kontrol ve ise dönüs muayenenizi yaptirmalisiniz. Mesleki risklerden korunmak için kisisel koruyucu donanimlarinizi kullanmalisiniz. Yaptiginiz ise uygun ISG egitimini almalisiniz. Isyerinde kisisel hijyen kurallarina uymalisiniz. Benzer sekilde sagligi korumak ve gelistirmek için ise; ise giris, aralikli kontrol ve ise dönüs muayenenizi yaptirmalisiniz. Mesleki risklerden korunmak için kisisel koruyucu donanimlarinizi kullanmalisiniz. Yaptiginiz ise uygun ISG egitimini almalisiniz. Isyerinde kisisel hijyen kurallarina uymalisiniz”
Kaynak: İHA