Elazig'da Depremde Agir Hasar Alan Binalara 'Agir Hasarli' Etiketi Yapistirildi

Kahramanmaras’ta 6 Subat’ta meydana gelen yikici depremlerden etkilenen Elazig’da agir hasarli binalara Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Müdürlügü ekipleri tarafindan ‘Agir Hasarli’ yazilari asildi.

Elazig'da Depremde Agir Hasar Alan Binalara 'Agir Hasarli' Etiketi Yapistirildi
6 Subat’ta Kahramanmaras’ta meydana gelen yikici depremlerden etkilenen 11 ilden biri olan Elazig’da agir hasarli binalarda yikim çalismalari devam ediyor. Bu çerçevede, depremlerden en çok etkilenen mahallelerden biri olan merkeze bagli Sarayatik Mahallesi de depremden en çok hasar gören mahallelerden birisi oldu. Ortalama bin kisinin göç ettigi mahallede vatandaslari sevindiren haber Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikli Müdürlügü ekipleri tarafindan gerçeklestirildi.

Ekipler, itiraz süreninin bitmesiyle birlikte agir hasar alan binalara kirmizi etikette ‘Agir Hasarli’ ibaresini yapistirdi. Yapistirilan etiketlerin ardindan en kisa süre içerisinde agir hasar alan yapilarin yikilmasi bekleniyor.

’’Binalarin yikilacak olmasi bizler adina sevindirici’’

Konuyla alakali açiklamalarda bulunan Sarayatik Mahalle muhtari Aytaç Sahinoglu, “Binalara kirmizi etiket yapistirilmadan önce çok sikayet aliyorduk. Kirmizi etiketlerin yapistirilmasiyla binalarin yikim sürecinin de baslayacaginin bilinmesi vatandaslarimizda bir sevince neden oldu’’ dedi.

6 Subat 2023 tarihinde asrin felaketi olarak nitelendirdikleri depremde Sarayatik Mahallesi’nde birçok binanin agir hasarli oldugunu belirten Sarayatik Mahalle muhtari Aytaç Sahinoglu, ’’Mahallemiz eski bir bina oldugu için 2020 depreminde de birçok binamiz yikilmisti. Arkamizda bulunan sokagin tamami agir hasarli. Bu sokakla alakali ve diger agir hasarli binalarla alakali yikilmalari üzerine sürekli sikayet aliyorduk. Küçük çocuklar oyun oynuyorlar ve madde bagimlilari sürekli oralarda bulunuyor diye sikayetler aliyorduk. Bununla alakali gerekli kurumlara durumu ilettigimizde yasal sürecin bitmedigini bu nedenden dolayi da yikamayacaklarini iletmislerdi. Suan itibariyle agir hasarli binalarin yikilabilecegini artik önünde hiçbir engelin kalmadigi etiketleri yapistirdilar. Itiraz süreci bitti. Binalardan herhangi biri mahkemelik olmamissa binalarin yikilmasiyla herhangi bir engel kalmiyor. Bina sakinleri isterse 10 gün içerisinde herhangi bir yikim sirketi ile anlasarak kendileri de belirli bir ücret karsiliginda yiktirabiliyorlar. Bu ücreti sirketler, bina sakinlerine demir ücreti olarak da veriyorlar. Bu ücrette vatandaslarimiz ve depremzedelerimize bir nebze de olsa yaralarina merhem oluyor. Bizim istedigimiz vatandaslarimizin agir hasarli binalarini yiktirabilmesidir. Yiktiramazlarsa ne olacak, 10 gün içerisinde ruhsat almayan ve 1 ay içerisinde agir hasarli binalarini yiktirilmayan binalar ise Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Müdürlügü ekipleri tarafindan valilige bildirilecek. Valiligimiz de Il Özel Idaresi tarafindan ihaleye çikarttiktan sonra devletimiz tarafindan yikilacak. Insallah kazasiz belasiz bir yikim süreci gerçeklesir. Binalara kirmizi etiket yapistirilmadan önce çok sikayet aliyorduk. Kirmizi etiketlerin yapistirilmasiyla binalarin yikim sürecinin de baslayacaginin bilinmesi vatandaslarimizda bir sevince neden oldu. Toz olacak, toprak olacak ve yikim sürecinde sikintilar yasayacagiz fakat tehlikeli binalarin yikilmasi bizler adina sevindirici oldu. Insallah kazasiz belasiz bir sekilde yikimlar gerçeklesir” dedi.

Kaynak: İHA