Uzmanlardan 'Kene Vakalari Artisa Geçti' Uyarisi

Dogu Karadeniz Bölgesinde Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) vakalarinda yazin gelmesiyle birlikte özellikle Kurban Bayrami ve sonrasinda gurbetçilerin yöreye akin etmesiyle birlikte artis oldugu belirtildi.

Uzmanlardan 'Kene Vakalari Artisa Geçti' Uyarisi
Ülkemizde KKKA vakalari 2008’den sonra azalamaya baslamisken son birkaç yildir tekrar artisa geçti. Uzmanlar kene vakalarinin özellikle Haziran ayi ortasindan Temmuz ayi sonuna kadar yüksek trendde devam ettigine dikkat çekerek bu dönemde çok dikkatli olunmasi gerektigi uyarisinda bulundu.

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tip Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Gürdal Yilmaz, kenenin vücutta kaldigi sürenin hastaligin seyrini degistirdigini söyledi.

Yilmaz ”Kene kaynakli enfeksiyon olarak Kirim Kongo Kanamali Atesi vakalarinda yazin gelmesiyle birlikte özellikle Kurban Bayrami ve sonrasindaki gurbetçilerimizin yöreye akin etmesiyle birlikte bir artis var. Bu artisla birlikte insanlarimizin biraz daha dikkatli olmasi gerektigini düsünüyoruz. Son günlerdeki vaka artisi özellikle Gümüshane Devlet Hastanesi’nden her gün arandigimiz için biliyoruz. Bizde

de yatan hastalarimiz söz konusu. Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) olarak hastalarin agir seyredecegini aklimizda tutmaliyiz ölüme neden olabilecegini de bilmeliyiz. Özellikle bu bölgelere KKKA’ nin oldugu yerlere gidecek olanlar kisilerin önlemlerini almasi çoraplarini pantolonlarin üzerine çekmesi her gün kene açisindan vücudunun herhangi bir yerine kene yapismis mi? diye kendini kontrol etmesi gerekiyor. Çünkü kene ne kadar vücutta kalirsa o kadar hastalik agir seyredebiliyor” dedi.



"Haziran ortasindan Temmuz sonuna kadar ki dönem vaka sayilarinin en yüksek oldugu dönemdir"

Kene vakalarinin genellikle Haziran ortalarindan Temmuz ayi sonuna kadar yogun seyrettigini hatirlatan Yilmaz, “Haziran ortasindan Temmuz sonuna kadar ki dönem en yüksek sayilarin oldugu dönemdir. 2002 yilindan bu yana bizde görülen vakalarda 2008’e kadar bir artis trendi olmustu. 2008’den sonra vakalar azalamaya baslamisken son birkaç yildir tekrar bir artis söz konusu. 2008’e göre o rakamlara çikmadik ama 2015-2016 yillarina göre biraz daha fazla oranda KKKA ile karsilasiyoruz. 2015-2016 yillarinda 10-15 hasta varken 2020’lerden sonra bu rakam yilda 30-40’lara kadar çikti. Bir kaç vakamizda ölüm olabiliyor. KKKA yillar öncesinden beri var. Önce Kirim’da sonra Kongo sonra Iran’da Afganistan taraflarinda olan bir hastalik. 2002 yilindan bu yana ülkemizde tani konulmaya baslandi. Baslangiçta ciddi mortalitelere neden oldu simdi mortalite oranlari o kadar yüksek olmamakla birlikte yine görebilmekteyiz. O nedenle halkimizin KKKA ile ilgili dikkatli olmasi gerektigini söylüyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA