Tedavi Edilmeyen Varikosel Kisirliga Neden Olabilir

Özel Hatem Hastanesi Üroloji Uzmani Op. Dr. Mehmet Taskiran, erkek kisirliginin sik görülen sebeplerinden olan varikosel rahatsizliginin nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkinda bilgiler verdi.

Tedavi Edilmeyen Varikosel Kisirliga Neden Olabilir
Özel Hatem Hastanesi Üroloji Uzmani Op. Dr. Mehmet Taskiran, varikosel’in nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkinda bilgiler verdi.

Varikoselin kisirliga yol açabilecegine deginen Op. Dr. Mehmet Taskiran, "Varikosel nedeniyle kirli kan ters akimla testise geri dönmekte, testisler bir nevi kirli kanla da beslenmektedir. Bunun sonucunda, varikosel sperm sayisinda azalma, hareket bozuklugu, fonksiyon kaybi ve sonuçta dölleme yeteneginde azalma ile kisirliga yol açabilir’ dedi.

Tedavisinden önce sperm analizi ve gerçekten sorun bulunuyorsa ameliyat önerilir. Yalnizca agri için ameliyat olunmamalidir. Cerrahi için günümüzde en ideal yöntem mikrocerrahi varikoselektomi yöntemidir. Uzmanlik ve deneyim gerektiren bu yöntem yüksek basariya sahiptir" dedi.

"Kisirliga sebep olan varikosel ameliyat edilmelidir"

Dr. Taskiran, "Infertilite (Kisirlik) nedeni olabilen veya olmus "Varikosel" sorununun tedavisi sadece cerrahi yolla mümkündür. Klasik tekniklere oranla "Microcerrahi (Mikroskopik) Varikosel" ameliyatlarinin hem basari sansi yüksektir hem komplikasyon orani çok daha düsüktür. Bu nedenle günümüzde varikosel sorununun cerrahi olarak düzeltilmesi gerekiyorsa bunun mikrocerrahi yolla yapilmasi tavsiye olunmaktadir" seklinde konustu.

"Varikosel’de en ideal yöntem mikrocerrahi varikoselektomi"

Mikrocerrahi varikosel ameliyatinin deneyimli ellerde yapilmasinin çok önemli oldugunun altini çizen Op. Dr. Mehmet Taskiran, "Mikrocerrahi Varikosel ameliyatlari gelismis ameliyat mikroskoplari ile yapilmaktadir. Kasiktan yaklasik 2-3 cm’lik kesi uygulanir. Spermatik kordon adi verilen testisin sap kismina ulasilir. Ve kordon içindeki kirli kani toplayan venöz damarlar tek tek baglanir. Bu islem yapilirken arter adini verdigimiz atar damar, duktus deferens adini verdigimiz sperm kanali ve lenf damarlari mikroskop altinda taninir ve bu yapilara dokunulmaz. Genel olarak tüm varikosel ameliyatlarinin temel amaci sudur. Spermatik venin (toplar damar) tüm dallari tek tek ayrilmali ve iptal edilmelidir. Bu yapilirken de spermatik arter (atar damar), sperm kanali (duktus deferens) ve de olabildigince lenfatik yapilar da korunmalidir. Bunun en iyi biçimde yapilmasi elbette ameliyatin gerçek basarisi olacak olan spontan (dogal) gebelik ihtimalini artirir. Ek olarak ameliyat sonrasi gelisebilecek komplikasyon riskleri de minimalize edilir. Bu açidan bakildiginda mikrocerrahi yöntem ideale en yakin tekniktir diyebiliriz. Mikrocerrahi yöntem klasik ameliyata göre çok daha fazla deneyim gerektirir ve çok daha ince bir istir. Bu nedenle avantajlari nedeniyle suur hastalarin özellikle bu ameliyat metodu için talepte bulunmalari kendi sagliklari açisindan yerinde olacaktir" ifadelerini kullandi.

Op. Dr. Mehmet Taskiran Mikrocerrahi Varikosel ameliyatlarinin klasik varikosel ameliyatlarina göre avantajlarini su sekilde siraladi, “Mikrocerrahi teknik ile sperm parametrelerinde düzelme ihtimaline ve yüzdesi daha fazladir. Mikrocerrahi teknik ile dogal gebelik olusma sansi daha yüksektir. Mikrocerrahi teknikte varikosel sorununun nüks etme ya da yetersiz ameliyat etme ihtimali çok daha azdir. Spermatik arter adi verilen atar damara zarar verme ihtimaline mikrocerrahi teknikte çok düsük bir ihtimaldir. Dolayisiyla testiste atrofi denilen küçülme ya da organ kaybi ihtimaline çok çok daha azdir. Lenfatik damarlar mikrocerrahi teknikte çok daha az zarar görür. Dolayisi ile hidrosel adi verilen testis etrafinda su toplanmasi ihtimali de çok çok daha azdir”

"Kisirlik sorunu yasayan erkekler için varikosel ameliyati etkili bir tedavidir"

Mikrocerrahi teknik ile yapilan varikosel ameliyatindan ekseriya 3-4 ay sonrasinda sperm parametrelerinde olumlu yönde düzelmeler basladigini kaydeden Özel Hatem Hastanesi Üroloji Uzmani Op. Dr. Mehmet Taskiran, “Bu dönemde güvenilir bir merkezde ve laboratuvarda spermiogram yaptirmakta fayda vardir. Eger sperm degerlerinde düzelme baslamis ise beklenmesi ve sperm parametrelerinin aralikli olarak takip edilmesi tavsiye edilebilir. Arastirmalar göstermistir ki mikrocerrahi ameliyat yöntemi sonrasinda sperm parametrelerinde ilk yilda yüzde 80 hastada ciddi düzelme, ilk yilda yüzde 40, ikinci yilda yüzde 60 oranlarinda spontan (dogal) gebelik sonuçlari elde edilebilmektedir. Sperm degerleri istenilen seviyede düzelmemis ise çift ile konusularak tüp bebek gibi yardimci üreme tekniklerine her zaman geçilebilir. Su da çok önemli bir bilgidir. Varikosel ameliyati sonrasi yapilan tüp bebek islemlerinde basari oranlari da daha fazla çikmaktadir. Bu durum varikosel ameliyatinin sperm DNA hasarini azaltmasi ile iliskili bir durumdur. Her durumda varikosel ameliyati hemen her sartlardan infertilite sorunu yasayan erkekler için genel olarak faydalari bilimsel olarak gösterilmis etkili bir tedavi yöntemidir” diye konustu.

Kaynak: İHA