Özcan'dan Meyve Suyu Üretimi Yapan Firmalara Uyari

Malatya Ticaret Borsasi (MTB) Baskani Ramazan Özcan, meyve suyu üretimi yapan firmalarin konsantre kayisi alimlarinda üretim maliyetlerini dikkate alarak fiyatlama yapmalarini beklediklerini söyledi.

Özcan'dan Meyve Suyu Üretimi Yapan Firmalara Uyari
Dünya kuru kayisi üretiminin yüzde 85’inin karsilandigi Malatya’da yeni dönem kayisi hasadina baslanirken, Malatya Ticaret Borsasi (MTB) Baskani Ramazan Özcan, meyve suyu üretimi yapan firmalara uyarilarda bulunarak konsantre kayisi alimlarindaki fiyatlandirmalari yakindan takip ettiklerini kaydetti.

Malatya’da konsantre kayisi alimi yapma hazirliginda olan bazi firmalarin alimlar için beklentilerin çok altinda bir fiyatlandirma düsüncesi içerisinde olduklari yönünde bilgiler aldiklarini ifade eden Özcan, "Konsantre kayisi alimi yapmaya çalisan firmalarimizdan fiyatlarla ilgili çok anlamsiz üreticiyi rencide edici ve Malatyalilari kizdiracak rakamlar kulagimiza geliyor. Bizim buradaki bütün amacimiz üreticinin ürününü üretim maliyetleri üzerinden satmasini saglayacak sartlari olusturmak. Her yil maalesef konsantre ürünle ilgili böyle bir tartisma yasiyoruz. Buradan özellikle alim yapacak firmalarin üretim maliyetlerini dikkate alarak son zamanlardaki enflasyondaki fiyat farklarini da göz önünde bulundurup fiyatlari buna göre belirlemesi lazim. Aksi taktirde üretici kendi içerisinde örgütlenerek ürününü satmama gibi bir karara varabilir. Bu yil için firmalar kalite kaybinin olusmasini kendilerine bir avantaj olarak görmemeli” dedi.

Halihazirda kuru kayisinin çok yüksek bir fiyata ihraç edildigini belirten Özcan, "Su anda endüstriyel ürün dedigimiz kurutulmus ürünümüz zaten çok yüksek fiyata yurtdisina pazarlaniyor. Dolayisiyla konsantre ürün temin etmek isteyen firmalarin çok düsük fiyatlara ürünü almasina asla müsaade etmeyiz. Üretim maliyetlerinin çok altinda düsük fiyatlara konsantre ürünü alim yapmak isteyen firmalar hayal kirikligina ugrarlar. Dolayisiyla firmalara komik rakamlara verecek ürünümüz yok. Burada firmalarin kendilerine bir çeki düzen vererek üretim maliyetlerin üzerinde üreticinin magdur olmadigi fiyatlandirmalari yapmasini bekleyecegiz aksi taktirde ise firmalar ürün temin edemeyebilirler. Kayisi artik ihracatta 450 milyon dolarlik hedefleri yakalamis bir ürün. Hasat dönemi baslamisken konsantre alimi yapmayi bekleyen firmalar üreticinin magdur olabilecegi bir rakamla karsimiza gelmesin” diye konustu.

Kaynak: İHA