Nasreddin Hoca Göle Mayayi 'Bu Kez Tutacak' Temennisi Ile Çaldi

64. Uluslararasi Nasreddin Hoca Senligi, Konya’nin Aksehir ilçesinde düzenlenen etkinliklerle basladi. Temsili Nasreddin Hoca Aksehir Gölü’ne mayayi “Bu kez tutacak” diyerek çaldi.

Nasreddin Hoca Göle Mayayi 'Bu Kez Tutacak' Temennisi Ile Çaldi
Kültür ve Turizm Bakanligi, Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi, Konya Büyüksehir Belediyesi ve Aksehir Belediyesi tarafindan gerçeklestirilecek 64. Uluslararasi Nasreddin Hoca Senligi’nin açilisi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas’in katilimiyla yapildi. Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesinden Nasreddin Hoca’nin senlige çagrilmasinin ardindan mehteran esliginde kortej yürüyüsü gerçeklestirildi.

Yürüyüste temsili Nasrettin Hoca’nin esege ters binerek heybesinden halka seker dagitmasi renkli görüntüler olusturdu. Kortej yürüyüsüne, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, Aksehir Belediye Baskani Salih Akkaya, protokol mensuplari ve vatandaslar katildi.

Yürüyüsün ardindan Yeniköy Mahallesinde göle maya çalma programi yapildi. Temsili Nasreddin Hoca mayayi “bu kez tutacak” diyerek çaldi. Maya çalma programinin ardindan Cumhuriyet Meydaninda senlik resmi açilis programi gerçeklestirildi.



“Kültürel ve sanatsal etkinliklerle dolu günlere ‘merhaba’ diyoruz”

Senliklerin resmi açilis töreninde konusan Aksehir Belediye Baskani Salih Akkaya, “Sehrimize ve Nasreddin Hoca’nin torunlarina layik zengin ve kaliteli bir içerige sahip kültürel ve sanatsal etkinliklerle dolu günlere ‘merhaba’ diyoruz” dedi.



“Önemli etkinlikler gerçeklestiriyoruz”

Programlara katilan Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, “Nasreddin Hoca’nin tabiriyle dünyanin merkezi burasi. Önemli bir hiciv üstadi olan, Aksehir’de kadilik yapmis olan, türbesi Aksehir’de bulunan Nasreddin Hoca’yi tanitmak için 64’üncü Uluslararasi Nasreddin Hoca etkinliklerinin baslangicini bugün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanimizin katilimiyla gerçeklestirmis oluyoruz. Etkinlikler kapsaminda konserler, tiyatrolar, söylesiler, ödüllerle birlikte bes gün adeta bir panayir havasinda Aksehir’in kültürel mirasini, dogal güzelliklerini tanima imkanina vatandaslarimiz kavusmus olacak. Hem Nasreddin Hoca’yi anlatacagimiz hem Aksehir’i tanitacagimiz önemli etkinlikler gerçeklestirmis oluyoruz” dedi.



“Tüm Türkiye’yi etkinliklere davet ediyorum”

Aksehir’in 100 bin nüfusuyla Konya’nin önemli ilçelerinden birisi oldugunu kaydeden Baskan Altay, “Sultan Dagi’nin hemen eteklerinde kurulmus olan Aksehir sadece Nasreddin Hoca’yla degil, Seyyid Mahmut Hayrani, Nimetullah Nahcivani ve Tarik Bugra gibi önemli insanlari yetistirmis bir merkez. Ayrica ziyaretçiler Aksehir’in gastronomisini tanima firsati bulurken, 200’den fazla tescilli yapisiyla adeta sokaklarinda 13. yüzyila gideceginiz anilarin oldugu bir merkezde Aksehir ve Konya’yi tanitacagimiz önemli bir etkinligin baslangicini gerçeklestirmis oluyoruz. Özellikle çocuklarin Nasreddin Hoca’yi tanimalari, anlamalari, kültürümüze etkisini bilmeleri açisindan önemli bir firsat olacagini düsünüyorum. Bes gün boyunca yapacagimiz etkinliklere tüm Türkiye’yi davet ediyorum” ifadelerini kullandi.

Konya Valisi Vahdettin Özkan da senliklerin tam anlamiyla bir “Halk Bayrami” oldugunu vurgulayarak, “Medeniyetimizin süzülmüs bir hülasasi gibidir Nasreddin hocanin senlikleri” dedi.



“Nasreddin Hoca, insan tabiatina ayna tutan bir rehberdir”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Göktas, “Nasreddin Hoca bazen göle maya çalar, insana umudunu hatirlatir; bazen her iki tarafa da haklisin der olaylara farkli pencerelerden bakilabilecegini gösterir. Ama her zaman haktan, adaletten, hosgörüden yanadir. Nasreddin Hoca, insan tabiatina ayna tutan bir rehberdir. Gündelik hayatin içinde yakaladigi ilginç detaylarla insanlara unutulmaz mesajlar vermistir. Ahlaki vurgulari da tasiyan fikralari Anadolu disinda da pek çok okuyucunun ilgisini çekmistir. Bu anlamda Türk-Islam kültürünün bütün dünyada taninmasini saglayan bir kültür elçisi oldugunu düsünmek de mümkündür” seklinde konustu.

Temsili Nasreddin Hoca’yi canlandiran Çetin Altay, “Beni buna layik gördügünüz için herkese çok tesekkür ederim. Benim için gerçekten büyük bir onur” ifadelerini kullandi.

Senlik kapsaminda uluslararasi alanda düzenlenen karikatür ve resim yarismalarinda dereceye girenlere protokol mensuplari tarafindan ödülleri takdim edildi. Aksehir’de 10 Temmuz’a kadar devam edecek 64. Uluslararasi Nasreddin Hoca Senligi kapsaminda; konserler, tiyatrolar ve birçok alanda sanatsal etkinlik düzenlenecek. Etkinliklerle Aksehir ile Nasreddin Hoca’nin ulusal ve uluslararasi alanda daha çok tanitilmasi hedefleniyor.
Kaynak: İHA