Karaman'da Ormanlik Alanlarda Piknik Yapmak 3 Ay Süreyle Yasaklandi

Karaman’da, Orman Yanginlari ile Mücadele Komisyonu yasanabilecek orman yanginlarina karsi bir dizi tedbir aldi. Komisyon aldigi kararla belirlenen mesire alanlarinin disinda kalan ormanlik alanlarda 30 Eylül 2023 Cumartesi gününe kadar piknik yapilmasini yasakladi.

Konuyla ilgili Karaman Valiligi’nden yapilan yazili açiklamada söyle denildi: “Yaz aylarinda havalarin asiri derecede isinmasi göz önünde bulundurularak ormanlik bölgeler ile tarim arazilerinde, insan ve araç yogunlugunun artmasi ile birlikte, orman yanginlarinin meydana gelebilecegi degerlendirilerek, milli servetimiz olan ormanlarimizi yangina karsi korumak amaciyla, 6831 Sayili Orman Kanunu’nun 74.maddesi ve 5442 Sayili Il Idaresi Kanunu’nun 9. ve 66. maddeleri uyarinca bu karar alinmistir. 6831 sayili Orman Kanunun 74. maddesi çerçevesinde ormanlik alanlara giris ve çikislar, orman idaresince gerçeklestirilecek faaliyetlerde görev alanlar, izin almak kosulu ile ormanlik alanda hayvan otlatanlar, ilgili kurumlarin izni dahilinde faaliyette bulunanlar ile orman içi ve bitisiginde tarimsal faaliyette bulunanlar hariç 05.07.2023 tarihinden 30.09.2023 tarihine kadar yasaklanmistir. Yine 6831 sayili Orman Kanunu’nun 76. maddesinde yer alan hüküm uyarinca, orman alanlari içerisinde 05.07.2023 tarihinden 30.09.2023 tarihine kadar mangal, semaver, ates yakilmasi yasaktir. Gerekli tedbirler alinmak sartiyla yasak çerçevesi disindaki mesire alanlari ise sunlardir: Karaman merkez Gökçe Çamligi, Türk Dünyasi Sehir Ormani, Kazimkarabekir ilçesi Muammer Fevzi Sari Mesire Yeri, Ortaoba Köyü Mesire Yeri, Ermenek ilçesi In Evleri Mesire Yeri, Ermenek ilçesi Sehit Pilot Hasan Baysal Mesire Yeri ve Orman Parki, Basyayla ilçesi Tasharmani Mesire Yeri, Basyayla ilçesi Mesire Yeri, Sariveliler ilçesi Karacaoglan Mesire Yeri, Göktepe Kasabasi Çilgin Proje Mesire Yeri ve Kazanci Kasabasi Asagioluk Mesire Yeridir.”

Yasak disi birakilan mesire yerlerinde, ilgili ve sorumlu idare/isletme tarafindan gerekli tedbirler alinarak mesire alaninda belirlenen yerler disinda ates yakilmasina müsaade edilmeyecegi de kaydedilen açiklamada, "Ormanlara 4 kilometre mesafede ve 6831 sayili Orman Koruma Kanunu’nun 31 ve 32’nci maddesi çerçevesinde olan köyler ve mahalleler basta olmak üzere; orman içi, orman bitisigi ve ormanla ilisigi olmayan köyler ve mahalleler de dahil olmak üzere aniz yakmak; bag ve bahçe, zeytinlik ve tarla temizliginden meydana gelen dallarin ve her türlü bitki örtüsünün yakilmasi yasaktir. Orman Isletme Müdürlügü, Il Jandarma Komutanligi, Il Emniyet Müdürlügü, Il Tarim ve Orman Müdürlügü, AFAD ve Il Müftülügü tarafindan tüm iletisim araçlari kullanilarak vatandaslarimizin orman yangini riski konusunda bilgilendirilmesi ve uyarilmasi saglanacaktir. AFAD, Karaman Belediye Baskanligi, Karaman II Özel idaresi tarafindan orman alani civarindaki tesisler ile sanayi kuruluslari, orman alanlarini etkileyebilecek her türlü faaliyet nedeniyle olusabilecek yangin riskine karsi, önleyici bütün tedbirlerini eksiksiz alacaklardir. Enerji Nakil Hatlarinin yapim ve bakimi ile ilgili kuruluslar Meram Elektrik Dagitim A.S. ve TEIAS Isletme ve Bakim Müdürlügü hatlarin özellikle ormanlik alanlardan geçen bölümlerinde gerekli bakimlari gerçeklestirecek, yangin riskine karsi her türlü tedbiri alacaklardir. Çikmasi muhtemel yanginlara gönderilmek üzere DSI Sube Müdürlügü, Karaman Il Özel Idare Genel Sekreterligi ve Karayollari Sube Sefligi ile Karaman Belediye Baskanliginin ve makine parki bulunan diger belediyelerin is makinelerinden de yararlanilacaktir. Yangin sezonu boyunca Devlet Su Isleri Sube Müdürlügü, Karaman Il Özel Idaresi Genel Sekreterligi, Karayollari Sube Sefligi ve belediyeler; talep halinde çikmasi muhtemel orman yanginlarina en yakin olan is makinelerinin gönderilmesi için ilgili birimlerine ve il müdürlüklerinin ikinci bir talimatina ihtiyaç duyulmaksizin 18.07.2022 tarihi itibariyle gerekli talimati verecektir. Gerekli hallerde, tüm özel sektör imkânlari da kullanilarak yangina karsi etkin müdahale edilmesi saglanacaktir. Orman Isletme Müdürlükleri koordinasyonunda genel kolluk ve orman kollugundan olusturulan denetim ekipleri etkin bir sekilde ormanlik alana giris ve çikislar ile gözetim ve denetimi yapacaklardir. Belirtilen karar ve önlemlere aykiri hareket edenler hakkinda; 6831 sayili Orman Kanunu, 5237 sayili Türk Ceza Kanunu ve 5326 sayili Kabahatler Kanunu uyarinca idari ve adli islem yapilacaktir. Orman Kanunun 81. Maddesindeki ’Orman içinde veya civarinda bulunan köylerin muhtar ve ihtiyar meclisi kendi köy hudutlari içinde bulunan devlet ormanlarinin muhafazasinda orman teskilati ile is birligi yapmakla vazifelidir’ hükmü geregince, muhtarliklar tarafindan, ormanlarin yanginlara karsi muhafazasi için gerekli tedbirler alinacaktir" denildi.
Kaynak: İHA