Doga Ve Tarihin Iç Içe Oldugu Süleymaniye Mahallesi Ziyaretçilerini Bekliyor

Gümüshane’nin eski yerlesim yeri olan ve yüzyillar boyunca Türk, Ermeni ve Rumlar’in bir arada yasamasi nedeniyle ’Hosgörü merkezi’ olarak nitelendirilen, doga ile tarihi iç içe barindiran tarihi Süleymaniye Mahallesi ziyaretçilerini bekliyor.

Doga Ve Tarihin Iç Içe Oldugu Süleymaniye Mahallesi Ziyaretçilerini Bekliyor
Adini degerli bir madenden alan tek il olan Gümüshane kent merkezine 3 kilometre mesafede bulunan ve çok sayida tarihi eserin zaman direnerek ayakta kaldigi tarihi Süleymaniye Mahallesi doga ve tarihi iç içe barindiran yapisiyla ziyaretçilerini bekliyor.

Cami ile kilisenin yan yana bulundugu ve çok sayida hamamin da yer aldigi mahalle yüzyillar boyunca Türk, Ermeni ve Rumlarin bir arada yasamasi nedeniyle ‘Hosgörü merkezi’ olarak nitelendiriliyor.

Sehre adini veren “Gümüs” madenlerinin yüzyillar boyunca isletildigi mahallede tarihten bugüne miras kalan camisiz minareleriyle de göz dolduruyor.

Son dönemde yapilan çalismalarla bölgenin ’Safranbolu’su olma yolunda hizla ilerleyen mahallede hizmete açilan butik otel ve isletmelerle birlikte yerli ve yabanci turistlere tarih ve doga içerisinde konaklama imkani sunuyor.

“Yüz metre araliklarla hem camiyi hem kiliseyi buralarda görmek mümkün”

Tarihi Süleymaniye Mahallesi’nin çok zengin bir kültürel yapiya sahip oldugunu söyleyen Zigana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okul müdürü Osman Someren, “Süleymaniye Mahallesi Gümüshane’nin eski yerlesim yeri ve tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipligi yapmis bir yer. Özellikle Osmanli döneminde hem Ermeniler hem Rumlar hem de Türkler burada hosgörü içerisinde birlikte yasamislar. Yüz metre araliklarla hem camiyi hem kiliseyi buralarda görmek mümkün. Ben burasi için aslinda küçük bir Kudüs diyorum çünkü bütün dinlerin ve bütün medeniyetlerin ortak kutsal bir noktasi. Süleymaniye Mahallesi gerçekten zengin bir turizm bölgesi hem dogasiyla hem de tarihiyle görülmesi gereken yerlerden birisi. Yillardir burada bir tesis yoktu, insanlar geldikleri zaman oturabilecekleri veya konaklayabilecekleri bir tesis maalesef yoktu. Gümüshane Il Özel Idaresi’nin girisimiyle birlikte buraya bir konak otel yapildi. Burada bir Suluhan vardi eskiden yine o yapinin tarihine sahip çikilarak geleneksel mimariye bagli kalinarak bir otel olusturuldu. Süleymaniye Mahallesi kesinlikle dogayla tarihin kesistigi bir nokta ve Türkiye’de görülmesi gereken yerlerden birisi, tesislesme noktasinda da artik gerekli altyapiya sahip biz bütün ziyaretçilerimizi, misafirlerimizi buraya bekliyoruz” dedi.

Süleymaniye Mahallesi’ni ziyaret eden Lokman Hekim Atalay da, “Ben buraya ve tesise özellikle gezmek amaciyla geldim. Gümüshaneliyim ama daha önceden gelmedigim bir yerdi özellikle gelip gördükten sonra yesilligiyle, dogasiyla özellikle tarihi yapilariyla mutlaka gelinip görülmesi gereken bir yer oldugunu düsünüyorum” diye konustu.



“Tarih, cografya ve huzurun bulundugu bir cografyada hizmet veriyoruz”

Süleymaniye Mahallesi’nin sakin sehir (Cittaslow) olmaya aday oldugunu belirten Süleymaniye Uygulama Oteli Isletme Müdürü Muhammet Kiliç, “Çevreyi gözlemlediginiz zaman zaten Canca Kalesi’nden baslayarak birçok tarihi aniti bagrinda tasiyarak günümüze kadar getirmis vaziyette. Hanlar, hamamlar, kiliseler hepsi burasi içerisinde Türkiye’nin ‘slow’ sehri olmaya aday bir potansiyeli müsterilerimize sunuyor. Biz buraya bütün turistleri, turlari, yerli ve yabanci dogayi, tarihi, cografyayi seven herkesi bekliyoruz. Gerçekten muazzam tarih, cografya ve huzurun bulundugu bir cografyada hizmet veriyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA