Antalya Plajlarinda 3 Cankurtaran Robot Görev Basinda

Günde binlerce kisinin ziyaret ettigi Antalya’nin dünyaca ünlü Konyaalti Sahili’nde, bogulma vakalarinda cankurtaranlarin yani sira ’Fasty’ isimli cankurtaran robotta kullaniliyor. Uzaktan kumandali robot, 100 metre açikta bogulma tehlikesi geçiren kisiye 20 saniyede ulasip 45 saniyede karaya çikariyor.

Antalya Plajlarinda 3 Cankurtaran Robot Görev Basinda
17 milyon turistin beklendigi turizm kenti Antalya’nin dünyaca ünlü Konyaalti Sahili, yerli ve yabanci binlerce turistin yani sira Antalyalilari da agirliyor. Antalya Büyüksehir Belediyesi Konyaalti Plaji Ekdag Sosyal Tesisleri de hafta sonu ve hafta içi binlerce misafire ev sahipligi yapiyor. Bogulma vakalarina karsi 2 cankurtaranin görev yaptigi plajda, son dönemde ’Fasty’ isimli insansiz cankurtaran robotu kullanilmaya baslandi. Konyaalti, Sarisu ve Lara’da belediyenin tesislerinde 3 adet bulunan Fasty, 14 kilogram agirliginda, su yüzeyinde hizli manevra yapabiliyor, kiyidaki cankurtaranlar tarafindan yönetiliyor. Elektrikli ve 45 dakika durmadan su yüzeyinde çalisabilen ’Fasty’ robot, 200 kilogram agirligi kolaylikla tasiyabiliyor. 100 metre açikta bogulma vakasi yasayan bir vatandasla 20 saniyede ulasabilen robot, 45 saniyede karaya çikarabiliyor. Ayrica cankurtaran robot ile de bogulma tehlikesi geçiren kisinin yanina kisa sürede ulasabiliyor.

"Temsili vaka"

Cankurtaranlar ’Fasty’ ile sahilde temsili bir kurtarma vakasi da gerçeklestirdi. Yaklasik 50 metre açikta bogulma tehlikesi geçiren bir kisiye saniyeler içerisinde ulasan robot, yine karadan yönlendirme ile saniyeler içerisinde karaya tasidi.

"3 Fasty var"

Antalya Büyüksehir Belediyesi Ekdag AS Sosyal Tesisler Müdürü Mehmet Sahin, ortalama günlük bin-bin 500 kisiye hizmet verdiklerini, bu sayinin hafta sonu 2 bini buldugunu kaydetti.

Konyalti’nda 2, Lara Sahili’nde 1 olmak üzere toplam 3 insansiz cankurtaran robotlarinin bulundugunu dile getiren Sahin, "Bizim bu tesiste 2 de cankurtaranimiz var. Robotumuz ise ortalama 800 metre menzili olan aracimiz. Normal bir cankurtaranin bir dakika ulasabildigi yere Fasty ile 30 saniyede ulasiyoruz. Geçen yil Fasty ile 50 kisiyi kurtardik. Bu sene kullanmadik ama olumsuzluklara haziriz. Bir insan cankurtarandan daha hizli görev yapiyor Fatsy" dedi.



"Elimiz ayagimiz oldu"

6 yildir cankurtaranlik yapan Osman Furkan Çetin, "Önceden bir bogulma vakasi oldugu zaman cankurtaran kemeriyle kurtarmaya gidiyorduk. Simdi robot ile müdahale yapiyoruz. 20-30 saniyede kazazedenin yanina ulasabiliyoruz. Uzak mesafeler için robot elimiz ayagimiz oldu. Gün içinde önlemleri zaten aliyoruz. Ama açikta bir bogulma vakasi oldugu zaman en büyük yardimcimiz Fasty. 200 kilograma kadar robot tasiyabiliyor. Bu sene sezon sakin geçiyor, daha kullanmadik. Birkaç küçük vaka oldu, ona da kemerle müdahalede bulunduk. Insallah kullanmayiz" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA