Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin; 'Birileri Rusya Ve NATO Arasinda Çatisma Isterse Biz Haziriz'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, ABD ve NATO ile Suriye’de yasanilan gerilimlere deginerek, “Birileri Rusya ve NATO arasinda çatisma isterse biz haziriz”



Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, St. Petersburg’da gerçeklesen Rusya - Afrika zirvesinin ardindan basin toplantisi düzenledi.

Güncel konulara dair birçok soruyu cevaplayan Putin açiklamalarinda ABD ve batili ülkelere gözdagi vermeye devam etti. Bir gazetecinin, Rusya ile NATO arasinda Suriye’de çatismaya grime gibi bir olasiliginin olup olmadigini sormasi üzerine, “Bizde bir zamanlar Amerikan tarafinin talebiyle bu çatismalari önlemek için bir mekanizma kurduk. Bazi birim baskanlari birbiriyle iletisim kuruyor ve yetki hakki bulunuyordu. Herhangi bir kriz durumu istisare ediliyordu. Bu kimsenin çatismayi istemedigini gösteriyordu. Ancak böyle bir çatismayi birileri isterse biz haziriz” dedi.

Rusya ve Afrika iliskilerine de deginen Putin, “Genel olarak Afrika ülkelerinin bize karsi tutumlari dostane ve olumlu. Bagimsizlik mücadelelerinde yasananlari herkes hatirliyor” diyerek Afrika ülkeleri ile iyi iliskilerin geçmise dayandigini vurguladi. Putin ayrica Afrika ülkeleri ile özellikle askeri alanda isbirlikleri yapmak istediklerini söyleyerek, “Afrika ülkeleri Rusya ile askeri-teknik alanda isbirligi yapmak istiyor. Afrikali dostlarimiz sadaka istemiyor. Onlarla ortak projeler hayata geçirecegiz” seklinde konustu.



“Ukrayna ile ilgili baris görüsmelerini reddetmiyoruz”

Açiklamalarinda Ukrayna ile yasadiklari çatisma ve yeni bir müzakere süreciyle ilgili düsüncelerini aktaran Putin, “Ukrayna ile ilgili baris görüsmelerini reddetmiyoruz ve her iki tarafta da bir anlasmaya varilmasi gerektigini düsünüyoruz. Afrika’nin baris girisimi, Çin’inki kadar barisin temeli olabilir” diye konustu.

Buna karsi Ukrayna’nin taarruzlarina devam ettigini de hatirlatan Putin, “Ukrayna ordusu saldiridayken ateskesi uygulamak zor” ifadelerini kullandi.

Ukrayna’nin karsi taarruzlarina basladigi 4 Haziran tarihinden beri batili ülkeler tarafindan saglanan silahlarin büyük çogunlugunu imha ettiklerini belirten Putin, “Ukrayna 4 Haziran’dan bu yana 415 tank ve bin 300 zirhli araç kaybetti. Bunlarin üçte ikisi yeni Bati yardimlarindan olusuyordu. Ukrayna cephesinde simdilik ciddi bir degisiklik yok. Ukrayna’daki cephede düsman durduruldu ve her yerde püskürtüldü” seklinde konustu.

Azov taburu komutanlarinin Türkiye’den Ukrayna’ya iade edilmesini de yorumlayan Putin, “(Azov Taburu üyelerinin Türkiye’den Ukrayna’ya iadesi) Anlasmalar vardi, baska yorum yapmayacagim” dedi.



“Türkiye’de gaz dagitim merkezi konusu gündemde”

Türkiye ile iliskilere de deginen Putin, Türkiye’de kurulmasi planlanan gaz dagitim merkezi ile ilgili de konustu.

Bu planin hala gündemlerinde oldugunu belirterek, “Gaz dagitim merkezi konusu gündemde kalmaya devam ediyor, ancak su bilinmeli ki depolarda gaz depolanmayacak, bu merkez sadece bir e-ticaret platformu olarak faaliyet yürütecek” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile bir görüsme planladiklarini hatirlatan Putin, “Erdogan, beni seçimden önce de Türkiye’ye davet etti, ancak seçimler öncesinde ziyaret konusunun iç siyasi süreci etkilemeye yönelik bir girisim olarak algilanabilecegi için kimsenin spekülasyon yapmamasi amaciyla bu ziyaretten vazgeçildi” diye konustu.

Ancak Erdogan ile görüsme gerçeklestireceklerinin de altini çizen Putin, “Erdogan ile birbirimizi görecegimiz konusunda anlastik, ya o bize gelecek ya da ben ona gidecegim, görecegiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA