Israil'de Muhalefet Müzakereler Için Yargi Reformunun 18 Ay Askiya Alinmasini Talep Etti

Israil’de muhalefet lideri Yair Lapid, tartismali yargi reformu konusunda müzakerelere yeniden baslamak için Basbakan Binyamin Netanyahu’dan reform çalismalarini 18 ay askiya almasini talep etti.

Israil'de Muhalefet Müzakereler Için Yargi Reformunun 18 Ay Askiya Alinmasini Talep Etti


Israil’de tartismali yargi reformuna yönelik protestolar 30’uncu haftasina girerken, muhalefet lideri Yair Lapid, tartismali yargi reformu konusunda müzakerelere yeniden baslamak için Basbakan Binyamin Netanyahu’dan reform çalismalarini 18 ay askiya almasini talep etti.

Lapid parlamentoda yaptigi konusmada, "Hükümet genis bir fikir birligine varmak istiyorsa, ispat yükü ona ait. Mevzuat dondurulmadigi sürece, diger yasalari veya diger anlasmalari tartismanin bir anlami veya mantigi yok, çünkü hükümetin son anda yine kaçacagi çok açik" dedi.

Iktidar ve muhalefet, bu yilin baslarinda uzlasi saglamak üzere yargi reformu için müzakerelere baslamis, bu süre zarfinda reform çalismalari durdurulmustu. Müzakerelerden sonuç çikmayinca Basbakan Netanyahu, reform çalismalarina yeniden hiz vermisti.

Israil’de Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sinirlandiran tartismali yargi reformunun ilk kismini olusturan yasa tasarisi 24 Temmuz’da mecliste 3’üncü kez yapilan oylamada 64 “evet” oyuyla kabul edilmisti. Tüm muhalefet ise meclisi terk ederek oylamayi boykot etmisti. Tasarinin kabul edilmesiyle Yüksek Mahkeme’nin tutarsiz buldugu hükümet kararlarini engelleme yetkisi kaldirilmis oldu.
Kaynak: İHA