ECOWAS'tan Nijer'deki Cunta Yönetimine Askeri Müdahale Tehdidi

Bati Afrika Devletleri Ekonomik Toplulugu (ECOWAS), Nijerya’nin baskenti Abuja’da yaptigi olaganüstü toplantinin ardindan Nijer’deki cunta yönetimine ültimatom vererek, Nijer’in devrik lideri Devlet Baskani Muhammed Bazoum’un 1 hafta içinde yeniden göreve getirilmemesi halinde askeri müdahale tehdidinde bulundu.

ECOWAS'tan Nijer'deki Cunta Yönetimine Askeri Müdahale Tehdidi


Nijerya’nin baskenti Abuja’da Bati Afrika Devletleri Ekonomik Toplulugu (ECOWAS) Nijer’deki darbe gündemiyle olaganüstü toplanti gerçeklestirdi. Toplantinin ardindan yapilan açiklamada, cunta yönetimine Nijer’de anayasal düzenin tamamen yeniden kurulmasi çagrisinda bulunularak, Nijer’in devrik lideri Devlet Baskani Muhammed Bazoum’un 1 hafta içinde yeniden göreve getirilmemesi halinde askeri müdahale tehdidinde bulundu.

Savunma yetkililerinin bu amaçla derhal toplanacagini da ifade eden ECOWAS, derhal geçerli olmak üzere Nijer ile sinirlarin kapatilacagini, ticari uçuslarin yasaklanacagini, finansal islemlerin durdurulacagini, ulusal varliklarin dondurulacagini ve yardimlarin sonlandirilacagini aktardi. Darbeye karisan askeri yetkililere seyahat kisitlamasi getirilecegini ifade eden ECOWAS, söz konusu kisilerin mal varliklarinin da dondurulacagini açikladi.



"ECOWAS’a veya herhangi bir maceraciya, vatanimizi savunma konusundaki kesin kararliligimizi bir kez daha hatirlatmak istiyoruz"

ECOWAS toplantisi öncesi konusan Nijer’deki cuntanin sözcüsü Albay Amadou Abdramane, "ECOWAS toplantisinin amaci, ECOWAS üyesi olmayan diger Afrika ülkeleri ve bazi Batili ülkelerle isbirligi içinde Niamey’e yakin bir askeri müdahale yoluyla Nijer’e yönelik bir saldiri planini onaylamaktir. ECOWAS’a veya herhangi bir maceraciya, vatanimizi savunma konusundaki kesin kararliligimizi bir kez daha hatirlatmak istiyoruz” dedi.

ECOWAS tarafindan Mali, Burkina Faso ve Gine’ye son üç yilda gerçeklesen darbelerin ardindan benzer yaptirimlar uygulandi. ECOWAS’IN ekonomik yaptirimlari Mali’de borçlarin temerrüde düsmesine yol açti.

Göstericiler, Nijer’deki Fransiz Büyükelçiligine saldirdi

Fransa’nin Nijer’e yönelik mali yardimlari kesmesi sonucu baskent Niamey’deki Fransa Büyükelçiligi binasi önünde toplanan cunta yanlisi bazi protestocular, binaya girmeye çalismis, bazilari da "Fransa Büyükelçiligi" yazan tabelayi söküp yirtmis ve yerine ise Nijer ve Rusya bayraklari asarak, "Yasasin Rusya", "Yasasin Putin" sloganlari atmisti.

Nijer’deki darbe

Nijer’in devrik lideri Bazoum, 26 Temmuz’da Muhafiz Alayi tarafindan Baskanlik Sarayi’nda alikonulmus, sonrasinda Ordu Sözcüsü Amadou Abdramane ulusal kanalda darbe bildirisi okumustu. Abdramane, anayasanin feshedildigini, tüm kurumlarin askiya alindigini ve ülkenin sinirlarinin kapatildigini açiklamisti. Askeri darbenin ardindan geçis hükümeti kurulmus, darbeye liderlik eden 62 yasindaki Devlet Baskanligi Muhafiz Alayi Komutani General Omar Tchiani olarak da bilinen Abdourahmane Tchiani, "Vatani Koruma Ulusal Konseyi"nin baskani olmustu. Nijer’de 1960’ta Fransa’dan bagimsizligini kazanmasindan bu yana 4 darbe yasanmisti.

Nijer, dünyanin en büyük 7’nci uranyum üreticisi

Dünya Bankasi’na göre yilda 2 milyar dolara yakin resmi kalkinma yardimi alan dünyanin en fakir ülkelerinden biri olan Nijer, nükleer enerji, nükleer silahlar ve kanser tedavisinde de yaygin olarak kullanilan uranyumun dünyadaki en büyük yedinci üreticisi konumunda bulunuyor.
Kaynak: İHA